Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pewnatakajednarozowa

"KATOLICCY FARMACEUCI - PRAWO DO ODMOWY SPRZEDAZY ANTYKONCEPCJI

Polecane posty

co sadzicie ??? dla mnie to jakis absurd. tacy farmaceuci chca skladac cos do sejmu zeby mieli prawo odmawiac sprzedazy srodkow antykoncepcyjnych. to smieszne !!!! ja kupuje tabletki nie dla antykoncepcji ale po to, by moje jajniki byly "zahibernowane" na czas kiedy bede chciala miec dzieci bo mam zaburzenia hormonalne i mi te tabletki sa potrzebne panstwo powinno byc swieckie, a nie pis i kosciol widze swoje macki chce wkladac w kazdego prywatnosc. KTO TO WIDZIAL BY WIARA RZADZILA I WYMUSZALA PEWNE WARTOSCI, ASPEKTY ITD. kiedy nasz kraj dojrzeje do momentu by wiara byla sprawa kazdego czlowieka??? :/

Jeszcze czego😠 A co z osobami, które biorą tabletki z powodów zaburzeń hormonalnych, bolesnego miesiączkowania itp? Im też będą odmawiać? Jak zweryfikują to w jakich celach ktoś kupuje tabletki? Skoro nie chcą sprzedawać środków antykoncepcyjnych to niech idą pracować do piekarni albo sklepu monopolowego:o Nikt ich nie pchał na stanowisko farmaceuty:o Tabletki przepisuje lekarz, a farmaceuta ma obowiązek za okazaniem recepty je sprzedać.

Gość każdą tabletkę anty
można zastąpić lepszą, która nie jest anty. O ile rzeczywiście te tabletki mają być dla zdrowia.

Gość ja nie widzę problemu
dla mnie nie ma problemu - ci farmaceuci mogą po prostu nie zamawiać do swoich aptek tabletek antykoncepcyjnych, wtedy nie będą mieli co sprzedawać. Nie rozumiem, jakiś nakaz jest sprzedaży tych tabletek? Po co im ustawy, klauzule, skoro mogą po prostu nie mieć ich w swojej aptece :o

kazda tabletke- jak zastapic?????????????? ja biore tabletki, aby nie jajeczkowac. by moje jajniki byly w uspieniu gdyz mam zaburzenia i policystyczne jajniki ktore same siebie niszcza, dopiero gdy bede planowala ciaze bede mogla je odstawic. co za bzdura :o

Ale jeśli ktoś jest jedynie pracownikiem, a nie właścicielem apteki, to nie może sobie zażyczyć, żeby nie sprzedawano w niej środków antykoncepcyjnych.

ale tu chodzi o pracownikow farmaceutów, ktorzy sa zatrudnieni w aptece, a nie wlascicieli aptek czy calych koncernów. bo np wlasciciel chce zarabiac i sprowadzac tabletki, a taka baba pisowa nie bedzie chciala sprzedac :/

Gość kocham witkaca
nie powinno tak być, bo po pierwsze ucierpią na tym ci którzy mają jedną aptekę w promieniu iluś kilometrów, a po drugie jak znam mentalność polskich katoli to zaraz po wprowadzeniu klauzuli przestawi się im sumienie i będą sprzedawać, ale po wyższych cenach skoro anty będą dobrem mniej dostępnym :O swoją drogą, teraz przecież jak nie chcą sprzedawać to nie sprzedają, mówią, że nie ma i nie udowodnisz im złej woli. dlatego anty powinny być ogólno dostępne. i nie będzie problemu.

Gość ja nie widzę problemu
Szczerze to nie spotkałam się nigdy z tym, żeby ktoś mi nie chciał sprzedać, nawet jak mówią że nie ma to sprowadzają i tego samego lub następnego dnia mam tabletki. A Wam ktoś odmówił?

Gość i sru i fru
...a nie widzę problemu dla mnie nie ma problemu - ci farmaceuci mogą po prostu nie zamawiać do swoich aptek tabletek antykoncepcyjnych, wtedy nie będą mieli co sprzedawać. Nie rozumiem, jakiś nakaz jest sprzedaży tych tabletek? ...tyle,że prawo farmaceutyczne nakazuje udostępnić każdy produkt zarejestrowany w Polsce jak jest dostępny na rynku.Czytałam,że jedna farmaceutka odmówiła sprowadzenia spirali domacicznej i o się obiło o Izbę Aptekarską i musiała zamówić.

"Ale jeśli ktoś jest jedynie pracownikiem, a nie właścicielem apteki, to nie może sobie zażyczyć, żeby nie sprzedawano w niej środków antykoncepcyjnych." nie przejdzie coś tskiego bo PO ma większosc w sejmie i jak zauważyliście PO jest światopoglądowo obojętna albo inaczej centrowa:) byla przeciwna blokowaniu ulicy i całęj tej szopce z obrońcami krzyża ale też nie zagłosuje za zdięciem krzyża z sejmu, szkół itd. i w tej sytuacji nie poprze takiej inicjatywy bo PO (pomijając nic nierobienie ani psucie ani naprawianie pańśtwa) to ich lubie za oto że unika absurdów i populistycznych i skrajnych w jedna czy drugą stronę (prawica/lewica) inicjatyw. może i przez to PO jest mdła i nijaka ale mi się to podoba bo unika konfliktowych tematów o charakterze światopoglądowym. ps. pozostaje pracownikowi dogadać się z pracodawca że jak klient chce środki anty to idzie na inna kase a sprzedaje kto inny. i po problemie. chcialbym jeszcze zauważyć że środki antykoncepcyjne często stosowane są jako terapia hormonalna na problemy ze skóa itd i biora często pigułki kobiety nieaktywne seksualnie, równeiż dziewice;) i co wtedy?

ale oni chca do sejmu wniosek zlozyc :/ w necie jest nawet strona internetowa gdzie pomysl podpisalo juz ponad 10 tys osob

Tym razem- ja jestem taka osoba ktora tabletki bierze ze wzgledu na zaburzenia hormonalne !!!! i dlatego mnie wkurzyl ten pomysl !!!!

"chcialbym jeszcze zauważyć że środki antykoncepcyjne często stosowane są jako terapia hormonalna na problemy ze skóa itd i biora często pigułki kobiety nieaktywne seksualnie, równeiż dziewice i co wtedy?" O tym pisałam powyżej. Zakupią radary, które będą wykrywały kto kupuje antykoncepcję z celach zdrowotnych, a kto jedynie po to by bezczelnie się seksić 😠

Gość Pedro Rizzo
czy wy wszystkie tu piszące mieszkacie na wioskach, gdzie na 3 przypada jedna apteka? aż mi się wierzyc nie chce...a jak mieszkacie w mieście to co za problem przejsc się dwie ulice dalej do innej apteki?

My może i nie, ale są takie osoby, które w promieniu 10km mają tylko 1 aptekę, i co wtedy?

Gość Armataaaaa
boze co za problem. jak ktos jest rypnietym moherem to idziesz do drugiej apteki, proste. poza tym sa zakazy aborcji a ja jak bede chciala sie wyskrobac to znajde na to sposob i nie mowie o jakis drutach w macicy czy innych domowych zabiegach ale normalnie, medycznie :) przy odpowiednich srodkach badz czynnosciach lekarskich.dziwne ze jest zakaz aborcji a ja juz jedna mam za soba.. :D mohery to nie problem tego swiata bo oni i tak moga wsadzic sobie w tylki ich zabobony.sa nawiedzeni i chorzy psychicznie a psychole sa niegrozne, nieszkodliwe..wystarczy ich po prostu olewac i robic swoje. gorsi sa ci przez ktorych nie ma pracy, sa podwyzki... wy myslicie ze pan tusk da wam antykoncepcje i aborcje na nfz :D gowno wam da a oprocz tego dzieki jego intencji bedziecie tyrac i zrec gowno na patyku

mi tez chodzi o sama idee. chyba bedziemy cofac sie do apteki kamienia łupanego :/

spokojnie bez paniki, obecny parlament nie poprze takiej inicjatywy ... pomysł głupi...nielogiczny. ps. nie jestem pewien ale tu nie chodzi chyba jednak o środki typowe antykoncepcyjne jak plastry tylko o pomena :P czyjak to sie zwie. sam musialem załatwiać kiedyś w świeta wielkanocne...100 za wypisanie receppty na gebę. '' po pomen działą jakby wstecz, po zapłodnieniu... zwykle przeciwdzialają zapłodnieniu, pomen zapobiega ciąży nawwet po zapłodnieniu i przyczepieniu sie zaplodnionego jajeczka do sciany macicy czy czegoś tam:D i to chyba o to chodzi:P

armata- mohery sa niegrozni puki sa w mniejszosci. juz wole te zabobony tuska niz przewage pisowych moherow !

Gość Pedro Rizzo
hailie - ja tam idę o stówę, że te co najgłośniej ryczą mają na 10 km kilka aptek + apteki w hipermarketach/galeriach. czemu ludzie znajdują sobie problemy które ich de facto mało dotyczą? za mało macie realnych kłopotów?

to znowu - oby idea nie przeszla, a zreszta gdyby przeszla to zapewne zakaz srodkow PO STOSUNKU by im nie wystarczal i nawet prezerwatyw nie mozna by bylo kupic.

Gość Armataaaaa
Tym razem to znowu ja/ wez spierdalaj glupi chuju zlamany. jak ty mnie wkurwiasz i ta twoja milosc do tuskow. glupi kretynie i kutafonie jebany brzydki ryju(widzialam twoje zdjecie). zobaczymy jak zaspiewasz kiedy kaza ci zapierdalac w tesco i dzwigac 50kg kartony jak stuknie ci 66lat :D bo jestes nikim , dziwakiem bez szkoly . nie jestes tez burzujem ani dziedzicem niczym hiltonowa aby miec w dupie swoja przyszlosc. jestes glupim gownem i zdechniesz marnie

Gość Pedro Rizzo
pewnatakajednarozowa - no, a jakbyś uprawiała seks w dni niepłodne to armia moherów przyjdzie i będzie łamac kołem:P:D weźta się oszacujta

no ale zauwazcie ze na coraz glupsze pomysly wpadaja :P

Pedro Rizzo, bo to są sprawy istotne dla wielu kobiet. Więc tak, oburzam się mimo, że to nie jest mój problem, bo de facto tabletek anty przyjmować nie mogę:o Ale nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy mam receptę na jakiś lek w aptece i farmaceuta odmawia mi jego sprzedaży (sic!). Skąd biorą się takie skrajne pomysły? Idąc tym tokiem myślenia, powinni zacząć odmawiać sprzedaży większości leków na receptę, które przyjmowane przez kobiety w ciąży grożą poronieniem. I tak by to argumentowali - nie sprzedam Pani tego leku, bo na ulotce jest napisane, że on może wywołać poronienie, a co jeśli Pani jest we wczesnej ciąży?:o

Gość Pedro Rizzo
nie na coraz głupsze, tylko w większości przypadków jest tak, że jakiś redaktorzyna coś przekręci, coś doda, coś wypije i tworzy "sensacyjne" artykuły/reportaże czego to ten paskudny kler nie wymyślił, a wy łykacie jak młode pelikany ( albo Sasha Grey )

"wez spie**alaj glupi ch*ju zlamany. jak ty mnie wk**wiasz i ta twoja milosc do tuskow. glupi kretynie i kutafonie j**any brzydki ryju(widzialam twoje zdjecie). zobaczymy jak zaspiewasz kiedy kaza ci zapie**alac w tesco i dzwigac 50kg kartony jak stuknie ci 66lat bo jestes nikim , dziwakiem bez szkoly . nie jestes tez burzujem ani dziedzicem niczym hiltonowa aby miec w dupie swoja przyszlosc. jestes glupim gownem i zdechniesz marnie" czytac sie naucz ze zrozumieniem. podoba mi sie podejscie po do kwestii swiatopogladowych. nic tu nie napisalem o np gospodarce. ps.mam własny biznes i nikogo nie zatrudniam i w weekend przy ładnej pogodzie 1000-2000zł za 20h pracy na czysto...mi wystarczy. ps2.spierdalaj🖐️

Gość Pedro Rizzo
hailie - nadal nie widzę problemu żeby przejsc się kawałek dalej do innej apteki. co do przypadku "1 apteka w promieniu 10km" - jak będzie popyt, to będą sprzedawali, myślisz, że właściciel byłby zadowolony z takiego farmaceuty? robicie z igły widły

Tym razem to znowu ja- BLAGAM ZATRUDNIJ MNIE ALBO DAJ RECEPTE NA TEN BIZNES