Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agataa 4

Za komuny było lepiej...

Polecane posty

Gość Agataa 4

Możecie mówić co chcecie, ale taki jest fakt BYŁO. Za PRLu przynajmniej nikt nie umierał z głodu, wszyscy mieli pracę, były darmowe wczasy, państwo się bardziej interesowało ludźmi w ogóle jakoś bardziej po ludzku było. W ogóle ludzie byli lepsi niż teraz... A teraz co? Bezrobocie, syf i podobno jest lepiej. Co za kłamstwa. Przemianują jakąś ulice, postawią kogoś przed sądem za to, że za PRLu pełnił LEGALNĄ funkcję państwową i wmawiają, że teraz lepiej. Dość mam tego kraju.

Gość alebaba
To rozpocznij werbunek do partii komunistycznej. Problem w tym, że Armia Czerwona nie istnieje i nikt Ci nie pomoże władzy zdobyć ani tym bardziej utrzymać. Faktycznie, fajne było, gdy zwolnili z jednej pracy za pijaństwo, zaglądałaś do gazety i po tygodniu miałaś pracę dwa razy lepszą. Można tak było bez końca, dlatego był równy podział nędzy.

Gość mama 6 latka znudzonego szkołą
Agataa 4-masz 100% racji-tu jest burdel do kwadratu!!!!!!!!

Gość ptasiek nastroszony
pewnie ze lepiej piniendzy bylo w chuj a jakie nominaly kazdy byl mi8lionerem i kazda nawet nabiedniejsza Niewiasta mogla sobie kupic majtki. trza jeno bylo miec zaswiadczenie od towarzysza sekretarza ze takowa chetna na zakup majtek pracuje na drabinie

Gość alebaba
To były czasy. A teraz ludzie masowo umierają na ulicach z głodu...I nawet nie można pożalić się sekretarzowi PZPR czy egzekutywie...

Gość ptasiek nastroszony
po zachodniemu jest i ruchanko tanie i trawka i szybkie kobiety i piekne samochody

Gość ramoneska
dzieci bawiły sie bezpiecznie na podwórkach ,ksiazki w pods te same ,nie trzeba zmieniac co roku w zaleznosci ktore wydawnictwo wiecej w reke nauczycielce włozy,klubysportowe bezplatne ,lza sie w oku kreci

Gość nawet był obowiązek pracy
:-P A i rajstopy dostało się raz w roku na dzień kobiet..... i talony na buty.... Ale się rozmarzyłam.....

Gość alebaba
Mam jeszcze gdzieś kartkę na 2,5 kg mięsa... były czasy...

Agataa 4 Możecie mówić co chcecie, ale taki jest fakt BYŁO. Za PRLu przynajmniej nikt nie umierał z głodu, wszyscy mieli pracę, były darmowe wczasy, państwo się bardziej interesowało ludźmi w ogóle jakoś bardziej po ludzku było. W ogóle ludzie byli lepsi niż teraz... A teraz co? Bezrobocie, syf i podobno jest lepiej. Co za kłamstwa. Przemianują jakąś ulice, postawią kogoś przed sądem za to, że za PRLu pełnił LEGALNĄ funkcję państwową i wmawiają, że teraz lepiej. Dość mam tego Dziś też nikt nie umiera z głodu. Co najwyżej na anoreksję. Wszyscy moga pracować, ofert pracy jest dużo, ale ludziom się nie chce. Państwo bardzo interesuje się ludźmi - każdy telefon jest podłuchiwany, a internet monitorowany. Masz darmowe wczasy nawet rok - jak stracisz pracę. Jest teraz bardzo po ludzku, w końcu drugi raz rządzi nami bardzo ludzki ojciec Tusk. Ludzie byli wtedy lepsi? Czy w tamtych czasach koleżanka powiedziałby ci szczerze w twarz, że masz ryj jak Dżabba i że twój chłopak jest świetny w łóżku?

Gość Ja też jestem za
można ożywić Lenina i poprosić żeby zrobił rewolucję.

Gość alebaba to trzymaj
trzymaj - kto wie, może się przyda jeszcze :-D

Jedno za komuny było lepsze, szczególnie w latach 70'. Kobiety w króciutkich mini miały zarośnięte cipki, gęstym, czarnym zarostem i wygolone tylko to co wystawało za majtki. A dziś jakieś łyse slimaki, jak u dzieci :O

Gość Ups..........
Tak, tylko przez te "lepsze czasy" za komuny teraz mamy dług do spłacania.

Gość maturks4
"Lepiej" to sobie myślą ci, których w tamtych czasach na świecie nie było. I nasłuchali się bajek od babci w przerwie słuchania Radia Maryja

Gość alebaba
Co prawda, to prawda, było lepiej, nie było Radia Maryja. Za to inne radia,telewizja i gazety miały jeden i ten sam RYJ.

Gość Kikson:-))))
Kolego Ups..., dług z PRL-u przy obecnym, to jak rower ze szrotu przy nowiutkim Maybachu :) Tyle że za tamten dług coś robiono, fakt!, nie zawsze mądrze . A za obecny ???? Gdzie koorwa te pieniądze ?, które my musimy spłacać ? na co poszły ???

Gość Ups..........
Stałam wtedy w tych kolejkach i nie chciałabym żeby to wróciło, wolę obecne czasy. Jestem ciekawa ilu z Was tak kochających PRL gdyby mogło cofnąć się w czasie by z tego skorzystało?

Gość alebaba
ZA TAMTEN DŁUG COŚ ROBIONO??? Ty chyba na księżycu żyjesz. A teraz na pustyni. Połowę TAMTEGO długu nam umorzono, bo w 1990 roku Polska zbankrutowała, co teraz grozi Grecji. A za tamten dług kupiono przestarzałe licencje, wielu w ogóle nie wdrożono, zbudowano kilka niepotrzebnych nikomu zakładów, część tych pieniędzy wylano do rowów(cement z budowy huty Katowice), rozkradziono i przejedzono na bezpłatne wczasy między innymi. Żeby dziś jacyś durnie mówili, że za komuny było lepiej.

No dobra "ale baba" :D A na co poszły teraz pieniądze z kredytu ?

I o jakim ty bankructwie bredzisz "alebaba" ? I ile masz obecnie lat ? 18 ?

Gość DO Agataa 4
A czy Ty sobie zdajesz sprawe, że własnie do dziś cały czas trwa sprzatnie po tym całym PRLu? Własnie dlatego ze wszyscy wszystko mieli zrobił sie bałagan w Polsce, Państwo sie zadłuzyło i z tych długów wychodzi do dziś. My nie mamy dobrze, ale jeszcze z 20 lat i wierze ze moje wnuki beda żyły juz jak w innych krajach, które nie miały PRL itp! Zastanów sie co piszesz i nie prowokuj.

Gość Lata 80 e
alebaba To rozpocznij werbunek do partii komunistycznej. Problem w tym, że Armia Czerwona nie istnieje i nikt Ci nie pomoże władzy zdobyć ani tym bardziej utrzymać. Faktycznie, fajne było, gdy zwolnili z jednej pracy za pijaństwo, zaglądałaś do gazety i po tygodniu miałaś pracę dwa razy lepszą. Można tak było bez końca, dlatego był równy podział nędzy. Nędzy? Za komuny ludzie mieli pieniądze, tylko nie było takich towarów wsklepach. A właściwie ładnych opakowań, bo towar może gorzej wygladał, ale był trwalszy, a jedzenie zdrowsze.

Gość Lata 80 e
Za komuny nie było Kafeterii :classic_cool:

Gość Żeberko
No to skoro za komuny było tak cudownie, to po jaki chooj tak piejecie z uwielbienia do JPII, który wam tę ukochaną komunę rozpierdolił???!!!

Gość Nieszczęsne EURO
DO Lata 80 e Wiesz dlaczego były pieniądze? Bo je dodrukowywali kiedy zabrakło! Kasa była a towaru nie. Eh, dzieci, dzieci....

Gość Monikaaaa23
Bylo o wiele gorzej . nie było wolności , nie mozna bylo wyjechac z granice , wszystko na kartki .. tragedia. przynajmniej teraz mimo ,ze jest sytuacja jaka jest jest wolność . możesz wyjechać gdzie tylko chcesz jesli w Polsce ci nie odpowiada Tak , najlepiej żebysmy dalej byli odizolowali od swiata i zyli w komunistycznym , zacofanym kraju. swietnie by było po prostu tylko niedacznicy mysla w ten sposób bo woleli by zeby im wszystko przyszło bez wysiłku

Gość Lata 80 e
Ups.......... Tak, tylko przez te "lepsze czasy" za komuny teraz mamy dług do spłacania. 15:52 [zgłoś do usunięcia] maturks4 "Lepiej" to sobie myślą ci, których w tamtych czasach na świecie nie było. I nasłuchali się bajek od babci w przerwie słuchania Radia Maryja Ja mam 40 lat i żyłem w tamtych czasach. Żyłem bardzo dobrze. Moja matka pracowała w Peweksie jako handlowiec i miałem masę fajnych ubrań. Z Ameryki dostawałem paczki z.... fajnymi ubraniami, a mój ojciec pracował w Libii i miałem za dolary fajny sprzęt do gier video i jako jeden z pierwszych w Polsce małą grę kieszonkową (taki prekursor Nitendo, tylko czarnobiały) To były świetne czasy. Kiedy w 86 poszedłem do liceum, to ciagle chlaliśmy po lekcjach na trawce masę piwa i wódeczki. Kasa była, alkohol był, fajne dziewczyny były. Nikt nie był zawistny i nie liczył się szpany. Każdy miał swoją osobowość, styl i coś do powiedzenia. Całe dnie spędzaliśmy na dworzu, a nie przed komputerem bez dostępu tlenu do mózgu. Nie było chemtraili, nie było toksycznej żywności. Ludzie mieli dużo plemników, cel, radość życia i potencję. Dziś 1/3 nastolatkow popada w depresje. Ile razy siedziało się grupą fajnych znajomych na trawce w słoneczku i piło piwo, albo winko, wygłupiająca się przy tym. Ciągle były imprezy, dyskoteki, zabawa. Wy dziś nie wiecie, co to zabawa. Wtedy człowiek do domu przychodził tylko zjeść i się przespać.

Gość el chulo.
Pewnie,że było lepiej,tylko najwiekszym ich błędem była ta cenzura i trudności z wyjazdem za granicę,chociaż w sumie za komuny byłem na za granicą(w Bułgarii) tyle że na wczasach a w obecnych czasach tylko za pracą wyjeżdżałem.Co do braków w sklepach to było tak,że magazyny były pełne,tylko solidarnościuchy utrudniały wydawanie produktów aby nic nie było w sklepach i aby ludzie przez to znienawidzili "komunę".