Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Anna Zniecierpliwiona

Du偶o czytam i mysle na temat teorii Z zniecierpliwionego

Polecane posty

Go艣膰 Araa
Powy偶szy be艂kot pomijam. Anna pisze: "...Co do tabelki zmienila by ona duzo.. skonczyly by sie wycieczki po sadach bo tabelka jasno by okreslala kwote aliment贸w a co roznalo by sie z zatrzymaniem duzch pieniedzy w budzecie zamiast dawac sedziom za ogl膮danie tych cyrk贸w." Popieram w 100%. Wartoby podejmowa膰 dzia艂ania aby ograniczy膰 te s膮dowe cyrki. Wi臋kszo艣膰 spraw posz艂aby obok s膮du i prawnicy w ca艂ej Polsce straciliby dochody - zatem oni b臋d膮 to blokowa膰. Przypuszczam, 偶e tu na forum oni te偶 przeszkadzaj膮, aby nie dosz艂o do jakiegokolwiek porozumienia.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Arra dokladnie "Wi臋kszo艣膰 spraw posz艂aby obok s膮du i prawnicy w ca艂ej Polsce straciliby dochody - zatem oni b臋d膮 to blokowa膰. " Mamy biegn膮 do prawnika z byle pozwem o podwy偶ke aliment贸w bo nie wiedz膮 gdzie wpisac do kogo, od kogo, daty.. a co najwa偶niejsze jak uzasadni膰 :) Prawnicy zacieraj膮 r臋ce na takie osoby, a takie mato艂ki byly, sa i beda, a tabelka ukrucila by im ten dochodowy biznes, bo za napisanie pozwu 10zl zaden z nich nie bierze. I po co pis膮c ze sprawy w sadzie sie i tak nie skoncza? Oczywisice ze nie, ale nie bedzie ich tysiace rocznie a np kilkaset. Bo nie wierze ze wszyscy beda sie spozniac z wplatami lub uciekac za granice. Wiec tablka wiele by zmienila, dziecko ma 3 lata z automatu wiadomo ze tata placi 400zl powiedzmy i da sie obejsc s膮d? da! a co sie r贸wna woiecej pieniedzy w tym zadluzonym kraju!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Blanka 1984
a te nadal be艂kocz膮 swoje!! nic,a nic nie dociera, 偶e jedna instytucj臋 zamienimy drug膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna Zniecierpliona
Ale jaka instytucje zaminimy drug膮? Mowa o ograniczeniu w duzym stopniu pieni臋dzy na niepotrzebne pakowanie ich w ty艂ki s臋dziom, 艂awnikom, sprzataczce itd.. wiec o jakim zastepowaniu m贸wisz? obecnie sprawa o alemnty musi sie odbyc w sadzie, w przypadku tabelki mialaby ona miejsce gdu tata nie wpalacaly tych piniedzy a jak juz pisalam znacznie mniej by ich bylo takich leser贸w niz tspraw o alenty za kazdym razem jak jestteraz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
nie chce mi si臋 ju偶 t艂umaczy膰 ale zadam wam pytania-mam nadziej臋 偶e na nie odpowiecie z waszych wpis贸w wcale nie wynika i偶 na uwadze macie dobro dzieci tylko w oczy was kole 偶e przy okazji aliment贸w prawnicy i s臋dzia zarabia na orzekaniu w sprawie aliment贸w ( z tego co wiem to do prawnika kobiety nie lataj膮 jesli w "gr臋" wchodz膮 standardowe alimenty a te kobiety kt贸re walcz膮 o kwoty znacznie wi臋ksze powierzaj膮 swoje sprawy adwokatom) anna napisa艂a 偶e z automatu dziecko dostaje 400 zl przyk艂ad: ojciec tr贸jki dzieci w wieku :16,10 i 4 lata z jaki艣 powod贸w rozstaje si臋 z matka swoich dzieci-alimenty wed艂ug tabelki wynosz膮 na 16 latka-600,na 8 latka-500,na 4 latka -400 (z kwot膮 strzeli艂am bo jak wida膰 nie jest ona adekwatna do wieku) 艂膮cznie ojciec ma p艂aci膰 1500 z艂 jego zarobki wynosz膮 2000 z艂 z pocz膮tku ojciec p艂aci wed艂ug ustalonej tabelki jednak z uwagi na fakt 偶e z pensji zostawa艂o mu niewiele zaprzesta艂 p艂acenia. Do kogo maja si臋 zwr贸ci膰 matki w takich przypadkach? niep艂acenie aliment贸w to juz sprawa karna a wiec du偶o dro偶sza ani偶eli zwyk艂a prosta "alimenciarska" ten sam ojciec po czasie dostaje awans-zarabia 6000 z艂-on jak i chyba z 80% zobowi膮zanych w dupie ma jak膮艣 tabelk臋-nie ujawnia swoich dochod贸w i p艂aci wed艂ug tego co p艂aci艂 do niedawna Kto ma nadzorowa膰 takie sytuacje? Zak艂ad pracy? A je艣li jest to zak艂ad prywatny a jego w艂a艣ciciel to te偶 alimenciarz i odm贸wi sk艂adanie o艣wiadcze艅 o zarobkach .. no w艂a艣nie do kogo? ten sam ojciec po 3 latach od chwili rozej艣cia si臋 z 偶on膮 zarabia ju偶 6000 z艂 - jego dzieci maja ju偶 19,11 i 7 lat-kto ma dopilnowa膰 aby ten ojciec p艂aci艂 adekwatnie co do wieku wed艂ug tabelki? a jesli sytuacja si臋 zmieni i jedno z dzieci tej pary zachoruje lub ulegnie wypadkowi a jego koszty utrzymania zwi臋ksz膮 si臋 to wed艂ug jakiej tabelki ojciec ten ma p艂aci膰 i ile? kto艣 tu napisa艂 偶e opieku艅cze pa艅stwo.... my nie zyjemy w opieku艅czym pa艅stwie-gdyby tak by艂o nie by艂oby ci臋膰 becikowego a zasi艂ki rodzinne wynosi艂yby po 200 z艂 na dziecko!! jesli alimenty b臋d膮 wed艂ug tabelki to wysoko艣膰 ich nie b臋dzie mia艂a pokrycia w zarobkach i spowoduje tylko jeszcze wi臋ksz膮 niech臋膰 zobowi膮zanych jak sobie wyobra偶acie samo p艂acenie-zobowi膮zani maj膮 sami z siebie przesy艂a膰 alimenty wed艂ug tabelki? to absurd!! nawet jesli b臋d膮 oni sumienni ( b艂ahahahahah!!!) i b臋d膮 wp艂aca膰 na jakie艣 konta to i tak ca艂y sztab ludzi b臋dzie potrzebny do "obs艂ugi" tego konta!! i tak i tak b臋d膮 poniesione koszty i to znaczne przy wprowadzeniu tabelkowych aliment贸w!! trzeba b臋dzie miasta i wsie podzieli膰 na okr臋gi,rejony,wybudowa膰 czy zaadoptowa膰 budynki na biura w kt贸rych dany rejon b臋dzie si臋 znajdowa艂,trzeba b臋dzie alfabetycznie przydzieli膰 prac臋 nowo powo艂anym pracownikom do pilnowania termin贸w,kwot, wieku dzieci,wysoko艣ci... jak juz wspomnia艂am rozwi膮zanie w Anglii jest super ale Anglia jest bogatym,wysokorozwini臋tym krajem-my przy nich to trzeci 艣wiat!! w Polsce d艂ugo jeszcze nie bedzie tabelek-ludzie nie maja pracy,spo艂ecze艅stwo zwalcza samotnych rodzic贸w a nasze w艂adze p贸ki co nie maja pomys艂y na wy艣cie z d艂ug贸w anno napisa艂as po co pis膮c ze sprawy w sadzie sie i tak nie skoncza? Oczywisice ze nie, ale nie bedzie ich tysiace rocznie a np kilkaset. Bo nie wierze ze wszyscy beda sie spozniac z wplatami lub uciekac za granice. Wiec tablka wiele by zmieni艂a, ---- tabelka owszem by wiele zmieni艂a jednak czy to b臋dzie s膮d czy to b臋dzie agencja i tak trzeba b臋dzie wielkich nak艂ad贸w finansowych oby obs艂u偶y膰 dzia艂anie takiej tabelki odpowiedz mi teraz jak ty to widzisz? kto ma dopilnowa膰 termin贸w,wysoko艣ci,zarobk贸w ?? ODPOWIEDZ MI BO BY膯 MO呕E TY ZNASZ ROZWI膭ZANIE PRAKTYCZNE BO P脫KI CO PODA艁A艢 TYLKO ROZWI膭ZANIE TEORETYCZNE

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 araa
ty czytasz sobie jeste艣 chyba prawniczk膮 i nie mo偶esz znie艣膰, 偶e m贸g艂by ci odpa艣膰 spory zarobek w s膮dzie ? Zatem ci膮gle b臋dziesz broni膰 obecnego ba艂aganu. I niby co ty t艂umaczysz ? Nie czytajcie tej czytasz sobie, omijajcie jej m膮cenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna Zniecierpliona
czytam sobie "ten sam ojciec po 3 latach od chwili rozej艣cia si臋 z 偶on膮 zarabia ju偶 6000 z艂 - jego dzieci maja ju偶 19,11 i 7 lat-kto ma dopilnowa膰 aby ten ojciec p艂aci艂 adekwatnie co do wieku wed艂ug tabelki?" ale w niemczech tak jest i jakos daja rade. tak samo jak i w przyapdku alment贸w jakie sa teraz sa matactwa i praca niby za najnizsza krajowa tak i w przypadku tabelki bedzie to samo przeciez. jak ktos chce kr臋ci膰 i oszczedzac na wlasnych dziecicach to zaden system gonie uchroni. o czemu piszesz ze karNA SPRAWA DROZSZA?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna Zniecierpliona
"odpowiedz mi teraz jak ty to widzisz? kto ma dopilnowa膰 termin贸w,wysoko艣ci,zarobk贸w ?? ODPOWIEDZ MI BO BY膯 MO呕E TY ZNASZ ROZWI膭ZANIE PRAKTYCZNE BO P脫KI CO PODA艁A艢 TYLKO ROZWI膭ZANIE TEORETYCZNE" MA艁E SZALEJA TERAZ ALE OBIECUJE ODPISAC

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
araa ty czytasz sobie jeste艣 chyba prawniczk膮 i nie mo偶esz znie艣膰, 偶e m贸g艂by ci odpa艣膰 spory zarobek w s膮dzie ? Zatem ci膮gle b臋dziesz broni膰 obecnego ba艂aganu. I niby co ty t艂umaczysz ? Nie czytajcie tej czytasz sobie, omijajcie jej m膮cenie. po pierwsze ty mi schlebiasz-istotnie mam troch臋 wiedzy w tematach w kt贸rych sie wypowiadam ale niestety nie mam nic wsp贸lnego z prawnikami poza tym ze mam kilku krewnych pracuj膮cych w tym zawodzie bardzo ciebie prosz臋 -napisz mi jak ty to widzisz-jakie masz rozwi膮zanie i odpowiedz mi na zadane pytania nie jest sztuk膮 wymy艣li膰 projekt-sztuka jest wprowadzi膰 go tak w 偶ycie aby za艂o偶enia da艂y oczekuj膮cy efekt ty tu mi ubli偶asz,krzyczysz,pos膮dzasz ale nie odpowiadasz na pytania-przecie偶 ja r贸wnie偶 jestem za rozwi膮zaniem-mam zas膮dzone alimenty jednak ich nie dostaj臋 ani od ojca swojego dziecka ani od pa艅stwa-ojciec mojego dziecka wyby艂 i 艣lad po nim zagin膮艂-dziecko utrzymuj臋 sama bez wsparcia mojego kochanego kraju ja jeszcze dodam tobie 偶e w razie uchylania sie od alimentacji ta agencja czy instytucja b臋dzie wyp艂aca艂a zgodnie z tabelkami alimenty-czyli b臋dzie to na zasadzie funduszu-jednak do niej b臋dzie nale偶a艂o 艣ciganie d艂u偶nik贸w-ko艂o sie zamknie- agencja odda spraw臋 do komornika a ten do s膮du-b艂臋dne ko艂o-a wi臋c i tak sady b臋d膮 mia艂y pe艂ne r臋ce roboty gdy偶 teraz pa艅stwo ma w dupie samotnych rodzic贸w kt贸rzy nie otrzymuj膮 aliment贸w bo to nie chodzi o ich pieni膮dze jednak kiedy to pa艅stwo b臋dzie wyk艂ada艂o za wszystkich d艂u偶nik贸w wszystkie sprawy zad艂u偶e艅 sw贸j fina艂 b臋da mia艂y w s膮dzie-wed艂ug statystyk a偶 88%!!!! ja tam jestem za tym by dostawa膰 kas臋 ale wiem 偶e to nie przejdzie w naszym kraju przynajmniej przez najbli偶sze 20 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MI LENKA
Anno bo prawda jest taka najpierw trzeba dobra膰 si臋 do dupy prywaciarzom ubezpieczaj膮cym na najni偶sz膮 krajow膮,p艂ac膮cym groszowe podatki potem tworzy膰 tabelk臋. W ten spos贸b kombinator贸w b臋dzie jeszcze wi臋cej tym bardziej w kraju w kt贸rym alimenty uwa偶a si臋 za krzywd臋 i jest ciche przyzwolenie na ich niep艂acenie.I wtedy od tych faktycznych dochod贸w wg tabelki i wg wieku dziecka p艂aci膰 alimenty. I ja ci wtedy gwarantuj臋 偶e wi臋kszo艣膰 tatusi贸w i mamu艣 b臋dzie becze膰 bo wi臋kszo艣膰 zap艂aci艂o by wi臋cej ni偶 teraz.Polaczki to kombinatorzy jakich ma艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
Anna Zniecierpliona czytam sobie "ten sam ojciec po 3 latach od chwili rozej艣cia si臋 z 偶on膮 zarabia ju偶 6000 z艂 - jego dzieci maja ju偶 19,11 i 7 lat-kto ma dopilnowa膰 aby ten ojciec p艂aci艂 adekwatnie co do wieku wed艂ug tabelki?" ale w niemczech tak jest i jakos daja rade. tak samo jak i w przyapdku alment贸w jakie sa teraz sa matactwa i praca niby za najnizsza krajowa tak i w przypadku tabelki bedzie to samo przeciez. jak ktos chce kr臋ci膰 i oszczedzac na wlasnych dziecicach to zaden system gonie uchroni. o czemu piszesz ze karNA SPRAWA DROZSZA? anna czy ty czyta艂a艣 wszystko? nasz kraj przede wszystkim musi zacz膮膰 od dbania o dzieci i samotnych rodzic贸w jednak aby tabelka zda艂a egzamin to pa艅stwo musi zlikwidowa膰 czarny rynek pracy,podwy偶szy膰 najni偶sz膮 krajow膮 do takiej kwoty aby za 8 godzin pracy przez 22 dni w miesi膮cu chcia艂o sie wszystkim pracowa膰 i nie oszukiwa膰,nale偶y stworzy膰 miejsca pracy,nale偶y nak艂ada膰 wysokie kary za zatrudnianie na czarno pracownik贸w,spo艂ecze艅stwo musi wspomaga膰 pa艅stwo w wykrywaniu wszelkich matactw, pa艅stwo powinno uruchomi膰 ca艂y szereg zasi艂k贸w podobnych do tych kt贸re s膮 w Anglii czy w Niemczech jesli wprowadzi艂o by tabelk臋 w Polsce czego by艣 sie nie dotkn臋艂a jest spierdzielone-wszystko-szkolnictwo,s艂u偶ba zdrowia,sadownictwo... nie wiem-ja nie mam pomys艂u jak wprowadzi膰 tabelk臋 by to mia艂o r臋ce i nogi

Udost臋pnij ten post

szkolnictwo spierdoolone? a w angli lepiej?? moze cos wiecej napiszesz, por贸wnaj te dwa kraje pod wzgledem szkolnitwa i gdzie polska jest niby gorsza?? a na tamto odpisze tylko potrzebuje spokoju

Udost臋pnij ten post

Tak jak w niemczech wprowadzili tableke tak i u nas by bylo. Rodzice sie rozchodza dziecko ma p贸艂 roku to ojciec placi na nie 300zl ktore jest jawne dla wszystkich, i placi te 300zl jesli nie to matka idzie do komornika a potem juz tak samo jak jest obecnie. Ale mi chodzi najbardziej o zaoszczedzenie pieniedzy na te podstawowe pierwsze sprawy, i o ten caly teatrzyk. sedzia i lawnicy maja czasem niezly ubaw. Nie wiem co tu wiecej t艂umaczyc..

Udost臋pnij ten post

"kto ma dopilnowa膰 termin贸w,wysoko艣ci,zarobk贸w ??"" a teraz kto pilnuje termin贸w w placeniu aliment贸w? wysoko艣膰? bedzie jasna dla wszystkich. Nawet ja w kazdej chwili bede mogla sobie wygooglac ile alment贸w doatje c贸rka sasiadki spod pi膮tki! zarobki? dalej bedzie tak jak jest teraz... ci co beda krecic dalej beda.

Udost臋pnij ten post

anna zniecierpliwiona glupia tepa piz*o! schowaj te swoje madrosci do rynsztoka i najlepiej tam zostan.Gowno wiesz w tej sprawie a eksperta zgrywasz.Ludzie sie smieja z Ciebie tepa dzido! masz faceta,masz co zrec? dajesz du*y codziennie to sie ciesz bo nigdy nie bylas w sytuacji samotnej matki walczacej o pieniadze na dziecko bo jak facet nie poczuwa sie do wychowania to powinien placic prawa i obowiazki ma dwoje rodzicow a skoro dziecko jest na wychowaniu jednego rodzica to ten drugi ma obowiazek zapewnic godny byt dziecku !

Udost臋pnij ten post

ammarie i ty piszesz ze ja z rynsztoku? "glupia tepa piz*o, tepa dzido" to tylko twoje s艂owa wiec na drugi raz wez sobie na wstrzymanie bo inaczej jak hipokryzja nazwac tego nie umiem :D :D

Udost臋pnij ten post

ohh przeprzaszam, mam swoje madrosci do rynsztoka wsadzic haha :D :D

Udost臋pnij ten post

pozatym "czytam sobie" o艣wie膰 mnie, jak to sama utrzymujesz dziecko? a FA? istmnieje to jeszcze i jesli tak to czemu nie dostajesz od nich pieniedzy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kmno
Anno ty na pewne fakty unikasz odpowiedzi nie przeszkadzaj膮 ci kr臋tacze p艂ac膮cy groszowe skladki,podatki,okradaj膮cy dzieci z kasy,natomiast kasa s臋dzi贸w ju偶 tak. Jedno z drugim si臋 艂膮czy taki tatulek zani偶aj膮cy doch贸d zap艂aci mniej w 艣lad za nim p贸jd膮 nast臋pni. Od tego zacznij.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Z Zniecierpliwiony
I ten ba艂agan si臋 nie sko艅czy.....dop贸ki b臋dzie istnia艂o takie co艣 jak instytucja aliment贸w..Dziecko powinien utrzymywa膰 ten rodzic ,kt贸ry je ma.By艂oby to proste i nie kosztowne.....a przy tym usun臋艂o by cwaniactwo i nie potrzebn膮 nienawi艣膰.I by艂o by wychowawcze. Instytucja pa艅stwa za艣 jak chce si臋 wtr膮ca膰 .... to niech to robi na w艂asny koszt. Ale wiadomo ,偶e jest to nie mo偶liwe. Bo pa艅stwo to my. Im wi臋cej pa艅stwa w rodzinie tym mniej rodziny w pa艅stwie.Samotna matka za艣 ...to nie pow贸d do chwa艂y.... i nie pow贸d do promocji w postaci jaki艣 ulg czy przywilej贸w. .Samotna matka to pora偶ka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
jasne lepiej dawa膰 na animals贸w,dokarmia膰 zwierz膮tka co po osiedlu biegaj膮 ty bezduszny kretynie!! oby艣 dosta艂 zap艂at臋 proporcjonaln膮 do twoich czyn贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
anna nie chce mi sie t艂umaczy膰-dla mnie to bezsensu-ty niczego nie widzisz poza projektem kt贸ry na wst臋pie niesie za sob膮 jeszcze wi臋ksze koszty co do szko艂y-czy twoje dzieci chodz膮 do szko艂y? m贸j syn ucz臋szcza do 5 kl-program jest beznadziejny a dzieci coraz to bardziej zestresowane-nauczyciele s膮 wymagajacy natomiast od siebie przestali wymaga膰 ma艂o jest takich z powo艂ania,prawdziwych pedagog贸w i wychowawc贸w m贸j bratanek ko艅czy艂 szko艂y w Niemczech-takiego prze艂adowania nie mia艂 przez ca艂y okres swojej nauki,kole偶anki dzieci chodza do angielskich szk贸艂-tam r贸wnie偶 dzieci z przyjemno艣ci膮 ida na zaj臋cia syn zaczyna lekcje nawet o 11.15 a ko艅czy je o 15.55-nie jest w stanie uczy膰 si臋 wracaj膮c tak p贸藕no do domu,wf ma w innej szkole,na basen chodzi w inne miejsce-stale w biegu w Anglii dzieci zaczynaja zaj臋cia o 9 a ko艅cza o 15 z przerw膮 obiadow膮-maja jeszcze cos z dnia bo do domu nie zadaje sie tyle co u nas wykupi艂am dziecku szafk臋 za 50 z艂 na ca艂y rok szkolny-trzyma w niej jedynie trampki bo ksi膮zki i tak zabiera do domu-musi sie z nich uczy膰-jego plecak wazy od 7 do 9 kg-w tej chwili ma ju偶 skrzywiony kr臋gos艂up i musi chodzic 2 razy w tyg na rehabilitacj臋 jestem za tym aby szko艂a podstawowa by艂a jak dawniej 8 letnia-wszystkiego uczono w odpowiednim czasie-dzis przyroda pomieszana jest z chemia i fizyk膮,a na historii uczy sie co to jest rodzina a na polskim zadaje si臋 Mity Greckie Parandowskiego-5 klasa!!! ok nie chce mi sie juz pisa膰-pewnie wpadne tu jutro

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie,jestes bardzo
rozsadna osoba,popieram cie w calej rozciaglosci.Anna i Zniecierpliwiony to smutni teoretycy,tacy gawedziarze bez znajomosci zycia i jego realiow. Z calego serca zycze obojgu ,zeby na wlasnej skorze odczuli swoje pomylone pomysly!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam sobie
witam-pije kaw臋 i odpisuj臋-dla odr贸偶nienia wielka liter膮 Anna Zniecierpliona Ale jaka instytucje zaminimy drug膮? Mowa o ograniczeniu w duzym stopniu pieni臋dzy na niepotrzebne pakowanie ich w ty艂ki s臋dziom, 艂awnikom, sprzataczce itd.. wiec o jakim zastepowaniu m贸wisz? obecnie sprawa o alemnty musi sie odbyc w sadzie, w przypadku tabelki mialaby ona miejsce gdu tata nie wpalacaly tych piniedzy a jak juz pisalam znacznie mniej by ich bylo takich leser贸w niz tspraw o alenty za kazdym razem jak jestteraz. ZAMIENIMY S膭DY ORZEKAJ膭CE W SPRAWACH ALIMENT脫W NA INSTYTUCJ臉 KT脫RA B臉DZIE MUSIA艁A SPRAWDZI膯 CZY NP TAKA ANNA: MA 2 DZIECI,W TAKIM WIEKU JAK NAPISA艁A,CZY OJCIEC DZIECKA PRACUJ臉 I ILE ZARABIA A CO JE艢LI OJCIEC NIE PRACUJE-JEST INWALID膭 I JEGO JEDYNY DOCH脫D TO RENTA SOCJALNA 600 Z艁? CZY TEN OJCIEC TEZ MA P艁ACI膯 WED艁UG TABELKI Z AUTOMATU? JAKA艢 INSTYTUCJA MUSI TO NADZOROWA膯 BO PO OBU STRONACH (ZOBOWI膭ZANYCH DO P艁ACENIA JAK I POBIERAJ膭CYCH ALIMENTY OSZUST脫W NIE BRAKUJE) Anna Zniecierpliwiona "kto ma dopilnowa膰 termin贸w,wysoko艣ci,zarobk贸w ??"" a teraz kto pilnuje termin贸w w placeniu aliment贸w? wysoko艣膰? bedzie jasna dla wszystkich. Nawet ja w kazdej chwili bede mogla sobie wygooglac ile alment贸w doatje c贸rka sasiadki spod pi膮tki! zarobki? dalej bedzie tak jak jest teraz... ci co beda krecic dalej beda. ANNO 1)JAK MA WYGL膭DA膯 OWA TABELKA-MA UWZGL臉DNIA膯 TYLKO WIEK DZIECI CZY WIEK I DOCH脫D RODZICA ZOBOWI膭ZANEGO? 2)JESLI JU呕 SOBIE WYGOOGLAM I WIEM JUZ ILE POWINNAM OTRZYMA膯 ALIMENT脫W NA 11 LETNIE DZIECKO TO DO KOGO MAM Z TYM I艢膯? KYT MA MI WYP艁ACI膯 WYGOOGLONE ALIMENTY? 3) KA呕D膭 SPRAW臉 NALE呕Y PRZEANALIZOWA膯-NALE呕Y ZNA膯 R脫WNIE呕 STRON臉 ZOBOWI膭ZANEGO CZY ON ABY W OG脫LE JEST W STANIE P艁ACI膯 TAK膭 TABELKOW膭 KWOT臉 4) ALIMENTY POWINNI 艁O呕Y膯 W JAKI艢 CZ臉艢CIACH OBOJE RODZICE- NP MATKA DAJE MA艁EMU DZIECKU OPIEK臉 A OJCIEC POWINIEN NA NIE 艁O呕Y膯-JEDNAK SA SYTUACJE KIEDY JEDNO Z RODZIC脫W ZARABIA DU呕O A DRUGI NP Z UWAGI NA SWOJ膭 PRZEWLEK艁A CHOROB臉 JEST Z TEGO OBOWI膭ZKU ZWOLNIONY ZA艁脫呕MY 呕E DZIECKO ZOSTAJE PRZY MATCE KT脫RA MA SWOJA PRYWATNA DZIA艁ALNO艢膯 I DOCHODY MIESI臉CZNE NP 15 TYS A OJCIEC Z UWAGI NA ROZSTANIE SI臉 Z MATK膭 ZOSTA艁 POZBAWIONY PRACY ( DO CHWILI ROZWODU PRACOWA艁 W RODZINNYM PRZEDSI臉BIORSTWIE) TAK CZY SIAK JEST BEZ 艢RODK脫W DO 呕YCIA-ON TEZ MA P艁ACI膯 ALIMENTY WED艁UG TABELKI? KTO MA ZADBA膯 O JEGO INTERES-MATKA OP艁YWA W DOSTATKU A ON KLEPIE BIED臉 Anna Zniecierpliwiona pozatym "czytam sobie" o艣wie膰 mnie, jak to sama utrzymujesz dziecko? a FA? istmnieje to jeszcze i jesli tak to czemu nie dostajesz od nich pieniedzy? WIDZISZ ANNO ABY ZABIERA膯 G艁OS NALE呕Y ZNA膯 OBOWI膭ZUJ膭CE PRZEPISY JA PRACUJ臉 I ZARABIAM 1800 Z艁/MIES, JESTEM SAMA Z SYNEM A WI臉C JESTEM SAMOTN膭 MATK膭,ROZLICZAM SI臉 Z DZIECKIEM CO ROK MAM ZWROT PODATKU KT脫RY R脫WNIE呕 JEST MOIM DOCHODEM W PODLICZENIU TYCH MOICH DOCHOD脫W KWOTA TA PODZIELONA PRZEZ 12 MIES DYSKWALIFIKUJE MNIE DO OTRZYMYWANIA ALIMENT脫W Z FA - TAM SA KRYTERIA -ABY DOSTA膯 ALIMENTY Z FA DOCH脫D NA JEDNEGO CZ艁ONKA W RODZINIE NIE MO呕E PRZEKRACZA膯 725 Z艁 TAK WI臉C JESLI MOJE DOCHODY PODZIELISZ NA 2 OSOBY PRZEKRACZAM KRYTERIUM DOCHODOWE I TO ZNACZNIE JEST TO OCZYWI艢CIE NIE SPRAWIEDLIWE GDY呕 Z MOICH DOCHOD脫W MUSZE OP艁ACI膯 WSZELKIE MEDIA,OP艁ATY,CZYNSZ A PO ICH ODLICZENIU ZOSTAJE MI JEDYNE 500 Z艁 NA NAS DWOJE-INACZEJ ROZK艁ADAJ膭 SIE KOSZTY W RODZINACH NP Z 2 DZIECI-NP DOCH脫D ZE ZWROTEM PODATKU WYNOSI ON 2100 TYS A WI臉C TAKA MATKA "艁APIE" SI臉 NA ALIMENTY Z FA BO 725 Z艁 X 3 = 2175 JESLI NP MA NA T膭 DW脫JK臉 ZAS膭DZONE ALIMENTY PO 500 Z艁 TO JEJ MIESI臉CZNY DOCH脫D WYNOSI 2100 + 1000 = 3100 Z艁 JESLI NAWET MA TAK WYSOKIE KOSZTY UTRZYMANIA JAK JA I WYNOSZA ONE NP 1300 Z艁 TO PO ICH UISZCZENIU U TAKIEJ MATKI ZOSTAJE JESZCZE 1800 Z艁 PODZIEL TO NA 3 OSOBY WYJDZIE PO 600 Z艁 NA JEDNEGO CZ艁ONKA WIDZISZ R脫呕NICE PRAWDA? DLATEGO JA ZASTANAWIAM SI臉 CZY ABY NIE I艢膯 艢LADEM NIEUCZCIWYCH I ZWOLNI膯 SI臉 Z PRACY-PRACOWA膯 NA CZARNO,POBIERA膯 ZASI艁KI I JESZCZE MIE膯 ALIMENTY Z FA :) TO JEST TO O CZYM WSPOMNIA艁AM-NALE呕Y PODNIE膯 TE PROGI DOCHODOWE ABY NAM WSZYSTKIM CHCIA艁O SIE PRACOWA膯 I NIE KOMBINOWA膯 ZAPEWNE ZAPYTASZ DLACZEGO MAM TAKIE DU呕E KOSZTY UTRZYMANIA WYT艁UMACZ臉 PO KR脫TCE-MIESZKAM W STAREJ ADM-OWSKIEJ KAMIENICY NALE呕膭CEJ DO MIAST,MAM DO艢膯 DU呕E MIESZKANIE,KIEDY ZY艁A MOJA MATKA SPRZEDA艁AM SWOJE MIESZKANIE W BLOKU A WSZYTKIE NIEMAL呕E PIENI膭DZE WSADZI艁AM W T膭 STARA BUD臉-ZROBI艁AM GAZOWE CO(14 TYS),ZROBI艁AM 艁AZIENK臉 I WC (21 TYS) OCIEPLI艁AM OD WEWN膭TRZ POKOJE (SAME MATERIA艁Y BEZ ROBOCIZNY WYNIOS艁Y 7 TYS) MIESZKA艁O NAS W TYM MIESZKANIU WI臉CEJ OS脫B-PO CZASIE MATKA ZMAR艁A,C脫RKA WYSZ艁A ZA M膭呕 I SIE WYPROWADZI艁A-ZOSTA艁AM Z SYNEM OD 3 LAT PR脫BUJE ZAMIENI膯 TO MIESZKANIE NA MNIEJSZE-NIESTETY NIE ZNALAZ艁AM NIKOGO-ONO JEST DROGIE W UTRZYMANIU-SAM CZYNSZ WYNOSI 800Z艁 A DO TEGO KOSZTY PODGRZANIA WODY,OGRZEWANIE W ZIMIE,PR膭D) BOGATY NA TAKIE MIESZKANIE NIE PRZYJDZIE-WOLI KUPI膯 ( MOJEGO MIESZKANIE NIESTETY NIE MO呕NA WYKUPI膯 OD MIASTA NA W艁ASNO艢膯) A BIEDNEGO NIESTETY NIE B臉DZIE NA TO STA膯 BO KOSZTY GO PO PROSTU PRZEROSN膭 A ABY DOSTA膯 DOFINANSOWANIE DO CZYNSZU MUSIA艁O BY MIESZKA膯 W TYM MIESZKANIU A呕 9 OS脫B Anna Zniecierpliwiona Tak jak w niemczech wprowadzili tableke tak i u nas by bylo. Rodzice sie rozchodza dziecko ma p贸艂 roku to ojciec placi na nie 300zl ktore jest jawne dla wszystkich, i placi te 300zl jesli nie to matka idzie do komornika a potem juz tak samo jak jest obecnie. Ale mi chodzi najbardziej o zaoszczedzenie pieniedzy na te podstawowe pierwsze sprawy, i o ten caly teatrzyk. sedzia i lawnicy maja czasem niezly ubaw. Nie wiem co tu wiecej t艂umaczyc.. TY NIE POR脫WNUJ NIEMIEC DO POLSKI -TO BOGATY KRAJ,ICH SOCJAL JEST NA TYLE WYSOKI 呕E OTRZYMUJ膭C GO MO呕ESZ GODNIE 呕YC I JESZCZE OD艁O呕Y膯 WIESZ 呕E TAM SAMOTNE MATKI NIE MUSZA PRACOWA膯 GDY ICH DZIECI NIE MAJA UKO艃CZONE 15 LAT?-ZA WSZYSTKO JTAKIEJ MATCE P艁ACI PA艃STWO A ONA MA SIE SKUPI膯 TYLKO NA WYCHOWANIU I DOPILNOWANIU SWOICH DZIECI!! ICH RODZINNE A WI臉C KINDERGELD WYNOSI 184 EURO NA DWOJE PIERWSZYCH DZIECI WLEPIE TOBIE CZ臉艢膯 ART O ZASI艁KACH W NIEMCZECH ALG II/Sozialgeld Prawo do zapomogi dla bezrobotnych (Arbeitslosengeld - ALG II) ma w Niemczech osoba, kt贸ra w ci膮gu ostatnich trzech lat przed zwolnieniem z pracy pracowa艂a 360 dni kalendarzowych i op艂aca艂a sk艂adki na ubezpieczenie spo艂eczne. Nale偶y si臋 zarejestrowa膰 w urz臋dzie pracy jako poszukuj膮cy pracy i przeznacza膰 na ten cel 15 godzin tygodniowo. Okres pobierania zasi艂ku wynosi 180 dni. Mo偶e by膰 przed艂u偶ony do 960 dni w szczeg贸lnych przypadkach. Osoby samotne i wychowuj膮ce dzieci bez wsp贸艂ma艂偶onka lub b臋d膮ce w zwi膮zku z osob膮 niepe艂noletni膮 waha si臋 od ok. 330 euro do 345 euro w zale偶no艣ci od landu (wschodni/ zachodni). Dla ma艂偶e艅stw jest to nieco mniej, odpowiednio 298 i 311 euro. Osoby, kt贸re nie uko艅czy艂y 14 lat mog膮 liczy膰 na kwot臋 ok. 200 euro. W wieku 14-18 lat kwota 艣wiadczenia oscyluje wok贸艂 270 euro, od 2006 roku podobnie jest z m艂odzie偶膮 mieszkaj膮c膮 w domu rodzic贸w do uko艅czenia 25 roku 偶ycia. Poza tym nie maj膮 prawa (poza szczeg贸lnymi wyj膮tkami) do osobnego mieszkania op艂acanego przez Arbeitsamt. Bezrobotni, kt贸rzy nie mog膮 podj膮膰 pracy ze wzgl臋du na wiek, stan zdrowia czy dzieci, mieszkaj膮cy w jednym gospodarstwie domowym z pobieraj膮cym ALG II, otrzymaj膮 Sozialgeld. Najwi臋ksze szanse na uzyskanie takiej pomocy pa艅stwa maj膮 obcokrajowcy z pozwoleniem na prac臋 lub posiadaj膮cy niemieckie obywatelstwo. DODATEK NA DZIECI- KINDERZUSCHLAG Jakie warunki nale偶y spe艂ni膰, aby otrzyma膰 dodatek na dzieci? Osoby samotnie wychowuj膮ce dziecko jak r贸wnie偶 ma艂偶e艅stwa mog膮 stara膰 si臋 o dodatek rodzinny na dziecko, kt贸re mieszka razem z rodzicami i nie uko艅czy艂o 25 lat, je偶eli: - jest pobierane na to dziecko Kindergeld (zasi艂ek rodzinny) - doch贸d miesi臋czny rodzic贸w przekracza granic臋 dochodu minimalnego (dla ma艂偶e艅stwa wynosi 900euro, dla os贸b samotnie wychowuj膮cych dzieci 600euro, granica dochodu minimalnego to np. Doch贸d brutto wynikaj膮cy z tymczasowego zatrudnienia, zasi艂ek dla bezrobotnych- Arbeitlosengeld I, zasi艂ek chorobowy etc.) - uwzgl臋dnione dochody oraz maj膮tek (doch贸d brutto pomniejszony o ewentualne odprowadzane sk艂adki=doch贸d netto) nie przekracza granicy dochodu maksymalnego. - dla rodzic贸w korzystniejszy jest dodatek na dzieci i dlatego nie staraj膮 si臋 o zasi艂ek dla bezrobotnych (Arbeitlosengeld II/Sozialgeld). Je偶eli rodzice otrzymuj膮 zasi艂ek dla bezrobotnych (Alrbeitlosengeld II) lub korzystaj膮 z pomocy socjalnej lub z innych 艣wiadcze艅, nie przys艂uguje im dodatek na dzieci. Jaka jest wysoko艣膰 dodatku na dzieci? Wysoko艣膰 dodatku obliczana jest na podstawie dochod贸w rodzic贸w oraz maj膮tku rodzic贸w i dzieci. Maksymalnie mo偶e wynie艣膰 140 euro miesi臋cznie na ka偶de dziecko. Dodatkowo od 2009 roku rodzice samotnie wychowuj膮cy dzieci otrzymuj膮 dodatkowe 艣wiadczenie na dzieci ucz膮ce si臋 w wys. 100 euro. Aby otrzymywa膰 to 艣wiadczenie dziecko musi ucz臋szcza膰 do szko艂y og贸lnokszta艂c膮cej lub zawodowej i nie pobiera wynagrodzenia podczas uczenia si臋 zawodu. Dodatek na dzieci jest wyp艂acany co miesi膮c wraz z zasi艂kiem rodzinnym. OT TO TYLE MAM NADZIEJE 呕E PRZECZYTASZ WSZYSTKO ANNO ODPOWIEDZ MI NA MOJE ZADANE WCZE艢NIEJ PYTANIA-KTO MA NADZOROWA膯 ZGODNO艢膯 DANYCH Z WYSOKO艢CIA TABELKI,KTO MA WYP艁ACA膯 ALIMENTY I W RAZIE NIE P艁ACENIA DFO KOGO SI臉 ZWR脫CI膯 NAPISZ MI JAK WED艁UG CIEBIE POWINNO PRZEBIEGAC ZA艁ATWIANIE TAKICH TABELKOWYCH ALIMENT脫W

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahahahaaaa
Ona ci nic nie odpisze, bo nie ma poj臋cia na tematy, na kt贸re si臋 wypowiada - wiada膰 to cho膰by po kompromitacji z FA. Ale b臋dzie najglo艣niej szczeka膰 i kreowa膰 si臋 na eksperta. Pad艂o tu ju偶 wiele konkretnych pyta艅, na 偶adne nie POTRAFI艁A odpowiedzie膰. A ty z nia dyskutujesz jak z kim艣 r贸wnym. Dla mnie to jaka艣 psychiczna osoba, kt贸ra nie pami臋ta, co pisa艂a kilka dni wczesniej, zieje nienawi艣ci膮 do wszystkich samotnych matek i prawnik贸w i klepie w k贸艂ko swoje "m膮dro艣ci". Niech ona raczej sie zacznie leczy膰, bo taka nienawi艣c do nieznanych sobie os贸b tylko dlatego, ze sa samotnymi matkami lub s臋dzimi nie jest normalna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahahaaaaaaaaaa
czytasz sobie wszystko neguje omijajcie jej wypowiedzi nic nie wnosz膮 to tylko j膮trzenie k膮sanie ping pong w hamskim stylu szkoda na to czasu czytajcie wszystko poza ni膮 (cho膰 czasami podszywa si臋 te偶 za kogo艣 i wspiera sam膮 siebie)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do tej powy偶ej
a teraz ty si臋 podszywasz pod autork臋 i ja wspierasz. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niskie zarobki tatusia
czyli co? wszystko jest ok w alimentach. niczego nie trzeba zmienia膰. ile matek jest zadowolonych?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahahaaaaaaaaaa
Nie podszywam si臋 mam 1 h mniej i wi臋cej a - zauwa偶y艂a艣 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahahaaaaaaaaaa
Fajny tekst: MI LENKA Anno bo prawda jest taka najpierw trzeba dobra膰 si臋 do d**y prywaciarzom ubezpieczaj膮cym na najni偶sz膮 krajow膮,p艂ac膮cym groszowe podatki potem tworzy膰 tabelk臋. buahahahahaha ! co ma piernik do wiatraka ? co ma dupa prywaciarza (rzetelnego, pracowitego), do dupy cichodajki, czy k.... zdobywaj膮cej podst臋pnie alimenty ??? a jak to ma si臋 do tabelki ??? Coraz wi臋cej tu por膮banych ....

Udost臋pnij ten post