Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uhuh83

wysoki poziom limfocytow u dziecka

Polecane posty

Gość uhuh83
powiedzcie mi dziewczyny jakie byly objawy u Waszych dzieci nieddborów zelaza? asiamt, Ty to masz wiedze..;) ja niestety jeszcze sie tak we wsyztskim nie orientuje, dlatego wolałam zapytac kogos kto ma o tym pojecie:) jeszcze raz dzieki

żadne :) po prostu po 3 z rzędu anginie pani dr kazała zbadać, bo bakterie odżywiają się żelazem i organizm je chowa więc powstają niedobory no i miała rację

u mojego nic nie było widać, bo miał wtedy 2 miesiące teraz ma już poziomy ok ale w skrajnych przypadkacj jest to apatia, łatwe siniaczenie się (o dziwo), senność, ogólne osłabienie a nawet krew z noska to są przyoadki przy naprawdę niksich poziomach często anemia nie ma żadnych objawów i dowiadujemy się po prostu z badań lekarskich nawet bladośc skóry nie jest najczęściej objawem

Gość gość
Zainteresowalo mnie to wysokie aso mój syn juz jest 3 lata po przebytej szkarlatynie aso badam średnio co 3 miesiące gdy byl chory to przy normie 200 on mial 3000 ostatnie badanie robilam mu 29.12.2014 I mial juz 384. Teraz zrobilam nastepne z myślą ze jeszcze mu spadlo a gdy odebralam wyniki 30.04.2015 to się zalamalam bo ma 854 nie wiem czemu to teraz tak uroslo.Moze ktos z was mial taki przypadek pediatra mi powiedziala ze swiadczy to o przebytym paciorkowcu ale to bylo 3 lata temu nie wiem gdzie się z tym udać

a po co badasz to ASO? Leczy się pacjenta a nie wyniki

Gość gość
Lekarz mi kazala. A ja jak się oczytalam czym grozi takie wysokie aso to się przestraszylam zresztą jak norma jest do 200 no to czemu skoro jest zdrowy to nie spada tylko jeszcze rosnie nie rozumiem tego

będzie rosnąć, będzie spadać. Taka natura ASO. Pediatra kazała Ci badać co 3 miesiące? bez jaj...

Gość gość
Na początku badalam zeby się obnizylo bo wysokie prowadzi do ppwiklan typu klebuszkowe zapalenie nerek problemy ze stawami no I najgorsze to goroczka reumatyczna zapalenie miesnia sercowego. Ja mam wrażenie że skoro to znowu rosnie to moze on ma tego paciorkowca I nie został wyleczony dodam ze syn ma dopiero 6 lat

Gość gość
Na początku badalam zeby się obnizylo bo wysokie prowadzi do ppwiklan typu klebuszkowe zapalenie nerek problemy ze stawami no I najgorsze to goroczka reumatyczna zapalenie miesnia sercowego. Ja mam wrażenie że skoro to znowu rosnie to moze on ma tego paciorkowca I nie został wyleczony dodam ze syn ma dopiero 6 lat

od ASO do kłębkowych zapaleń czy gorączki reumatycznej jeszcze bardzo daleka droga. ASO jest chimeryczne, będzie Cię tylko stresować. Ciężko mi uwierzyć że pediatra zlecał badanie co 3 miesiące. Jak się chcesz uspokoić idz do drugiego pediatry albo prywatnie do reumatologa dziecięcego- z pewnością Cię uspokoi.

Gość gość
Ok dzięki poszukam tego reumatologo . Masz rację strasznie mnie stresuje to aso ale przyznaj taki odskok od normy 4x zawyzone

Gość gość
Moj syn w wieku 3 lat mial wysokie ASO -1000 po nastepnym badaniu wyszlo 520 .Okazalo sie ze to lambia .

Gość klałdusia
hemoglobina 14.4 mcv 78,3 lym# 3,6 limfocyty 55 crp 5.2 u dzecka

Gość gość
Witam, poniżej przesyłam wynik badań mojego 5 miesięcznego synka, pozycje które odbiegają od normy MCV 78.5 MCH 28.3 PLT 597 Obojetochlonne 13 Limfocyty 81 Proszę o informacje

Gość gość
Po miesiącu powtórzyła badania i wyniki wyglądają następująco RBC 4.86 MCV 76.1 MCH 27.4 PLT 476 obojetnochlonne 10 limfocyty 85 I znów dostaliśmy skierowanie do powtórzenia wyników. Proszę o informację.

Gość gość
napisz całość wyników i normy dla crp w tym laboratorium dlaczego robiłaś badania?

Gość Lalcia11
Witam, mój 4 letni syn ma podwyższony poziom limfocytów i ob. Często choruje - głownie kaszel z katarem, ale osłuchowo czysty i zawsze bez antybiotyku, do tego powiększone węzły chłonne szyjne. Już zaczęłam panikować, bardzo proszę o pomoc. Leukocyty 7,5 Erytr 4,5 Hemoglobina 13,2 Hematokryt 38,2 MCV 86 MCH 30 MCHC 34,6 Płytki krwi 278 Neutrofile 2,21 Limfocyty 4 Monocyty 0,82 Eozynofile 0,38 Bazofile 0,1 Neutrofile 29,6% Limfocyty 54% norma do 50 Monocyty 10,9% Eozynofile 5,1% norma 5 Bazofile 0,9% OB 17 norma 15 Mocz w normie CRP 0,45

Gość gość
słuchaj norma dla dzieci w tym wieku dla limfocytów nie wynosi wcale 50, a więcej, więc one są w normie natomiast lekko niepokojące jest ob, aczkolwiek nie jakieś wielkie może z węzłów chłonnych i ich stanu zapalnego wywodzi się to ob a poza tym czy ob było robione w trakcie infekcji, po niej, czy w okresie długiego zdrowia?

Gość Lalcia11
Dziękuję za odpowiedź. OB było robione ok 2 tyg po infekcji - oczywiście katar i kaszel, robione było w rtg płuc w tym czasie - bez zmian. Nie bardzo mam możliwość powtórzenia badań, bo syn ciągle przeziębiony. Od dwóch tyg znowu katar i kaszel, myślę, że jutro dostanie kolejny antybiotyk. Węzły ma powiększone od ok 2 miesięcy. Różni lekarze go badali, ale nikt nie zwracał na nie uwagi. Dopiero ma moje wyraźne uwagi, lekarka powiedziała, że są powiększone i kazała powtórzyć badania, czekamy aż wyzdrowieje.

Gość gość
ok ob szybko nie wraca po infekcji, więc to 17 to wynik infekcji, a jeśli jeszcze leci za nią kolejna, to ob nie ma kiedy się wyrównać mój syn przy zapaleniu płuc miał 54 i 2 raz 34 limfocyty są ok

Gość Marzena LA
witam, zrobilam badania krwi mojej 2 latce i limfocyty wyszly 61 gdzie norma niby jest pokazana, ze ma byc 50, bardzo sie martwie, czekam na wizyte lekarza. Co idzie za takim wzrostem limfocytow? dodam ze w moczu wyszedl ciezar wlasciwy za niski i za wysokie ph.

Gość gość
Do ok 4 rż życia to zupełnie normalne. Syn miał w tym okresie nawet ponad 80.

Gość gość
Przechodziłam to - nie martw się. Prawidłowa liczba leukocytów waha się przeciętnie między 4000 a 10000/mm3 krwi(każde laboratorium posiada własny zakres wartości prawidłowych). Wyjątkiem jest tutaj wiek noworodkowy,a szczególnie pierwsza doba życia dziecka, kiedy prawidłowa wartość lekocytów może sięgać nawet 30000/mmm3 krwi. W trakcie rozwoju dziecka zmienia się proporcjonalny stosunek poszczególnych podgrup leukocytów, w szczególności granulocytów i limfocytów. Jest to zjawisko tzw. skrzyżowania, które ma miejsce około 5 dnia życia, a po raz drugi około 5-6 roku życia- zmienia się wówczas liczba zarówno granulocytów,jak i limfocytów, tj.: -przed I skrzyżowaniem – liczba granulocytów przeważa nad liczbą limfocytów; -między I a II skrzyżowaniem- liczba limfocytów przeważa nad liczbą granulocytów; -po II skrzyżowaniu- liczba granulocytów ponownie przeważa nad liczbą limfocytów.

Gość gość
Martwią mnie podwyższone limcocyty u mojego 2,5latka jest to wynik 83,4% przy obniżonych granulocytach 11,6przy normie od 30 % ma też niskie MCV 78,4 I HB tuż pod dolna granicą normy 11,8. Dodam że synek jest dwa tygodnie po zapaleniu oskrzelii anginie i przyjmowaniu antybiotyku. Ma też odbardzo dawna powiększone węzły chłonne szyjne

Gość doriella
Dziewczny sama ostatnio równiez bałam sie o poziom limfocytów u dziecka. Z uwagi na to,że w badaniu poziom limfocytów wyszedł o wiele wyższy niż powinien wyjść. Okazało sie, że córka po prostu wcześniej przeszła infekcje i o spowodowało wzrost poziomu tego parametru.Potem wszystko wróciło do normy. Polecam zajrzeć sobie na stronę: https://zdrowie.tvn.pl/a/co-oznaczaja-podwyzszone-limfocyty-u-doroslych-i-dzieci Opisane jest tutaj dokładnie co może oznaczać podwyższenie tych własnie czynników u dorosłych i u dzieci.