Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorkategotematu

Genetyka- dziedziczenie. Zna się ktoś?

Polecane posty

Gość autorkategotematu

hej. jestem w 6 miesiącu ciąży i tak mi przyszło w myśli jak może wyglądać moje dziecko ja jestem osobą o karnacji ciemnej, ciemnych włosach i bardzo ciemnych oczach. cała moja rodzina wygląda w tej kwestii podobnie, nie było od najmniej 3ech pokoleń blond włosów, jasnych oczu mój chłopak za to ma jasne, wręcz białe włosy i jasne zielone oczy czy w takim wypadku dziecko może być blondynem/ką? mieć jasne oczy? jak to jest z tymi recesywnymi i dominującymi? (uprzedzając głupie komentarze: jest to dziecko moje i opisanego wyżej chłopaka, nikogo innego;) )

Gość mamutkowa
Są większe szanse na to, że dziecko będzie podobne do Ciebie.

Gość paolla3d
geny na ciemne oczy i włosy są dominujące w stosunku do genów na jasne, więc najbardziej prawdopodobne jest że dziecko będzie podobne do ciebie, niemniej jednak nie jest powiedziane, że jesteś homozygotą i że nie masz recesywnego genu na jasne, który odziedziczy twoje dziecko wraz z genami ojca i wtedy będzie podobne do niego :)

Gość Zdzisiek.
zależy czy jesteś homozygotą czy heterozygotą twój chłopak jest homo bo ma geny recesywne ty masz dominujące więc jeżeli jesteś homo twoje dziecko będzie wyglądało jak ty a jak jesteś hetero to ma 50% że będzie wyglądało jak tatuś

Gość balbinaaaa, czo robisz?
rodzina bratowej wszyscy ciemni i mają brązowe oczy , moja ciemny blond oczy niebieskie ewentualnie zielone a moja bratanica (2Latka) oczy niebieściutkie i blondynka;D

Gość autorkategotematu
ale skąd byłyby u mnie geny recesywne jasnych włosów lub oczu, pod czas, gdy w mojej rodzinie od pokoleń takie cechy się nie ujawniały? można w jakiś sposób dowiedzieć się, czy jest się homo, czy heterozygotą?

Gość autorkategotematu
ja jestem pewna, że mój chłopak jest hetero, a nie homo. Nie pytajcie skąd to wiem ;) Raczej wyczułabym, że jest gejem, a na 100% nie jest

Gość autorkategotematu
ale zabawny podszyw. doprawdy:)