Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milllliii

córeczka 2 latka się masturbuje :-((( co robić??

Polecane posty

Zastanawiam sie ile 2-latek zrozumie i zapamieta z tlumaczenia, ze wstyd i ze nie wolno. Albo, ze dostanie nagrode kiedy nie bedzie tego robic. Masturbacja dziecieca nie jest wynikiem patologii. Najczesciej odkrywana jest przez zupelny przypadek. Swedzialo-podrapac i odkrycie reakcji. Odwracaj uwage, wolaj ja do siebie kiedy to robi, wyjmuj zabawke z reki. Nie rob z tego wiekszego problemu...minie, dzieciak zapomni. Oczywiscie wymaga to czasu i wspolpracy ze zlobkiem.

Gość mały zboczuś
moze w żłobku wszyscy się drapią podczas leżakowania ale jazda

mojej siostry córka tak robiła i też była gadka że samo przejdzie a jak by ktoś obcy to zobaczył?pomyśleli by że jakaś zboczona rodzinka.sama powiedziałam poważnie małej że jak będzie ruszać sisie to ją zepsuje i że ona jest od sikania i przestała się macać.też mam córki i nigdy nic takiego nie miałam,

Gość sergfv
To niewiele w życiu widziałaś. Małe dzieci odkrywają w ten sposób przypadkowo swoje ciała. Nie ma to nic wspólnego z relacjami w domu, indolencjo. Żebyś się nie zdziwiła, kiedy twoja skończy naście lat :P

Gość sergfv
nie wiem jak ludzie moga tak wychowywac dzieci - twoim zdaniem ktoś wychowuje dziecko do masturbacji? Ćwierćmózgu jeden.

co ty gadasz?to co trzeba pozwolić dziecku żeby się macało i nie zwracać na to uwagi?chyba cię szarpło.córce siostry wytłumaczyłam ma teraz 11 lat i jest normalna.moje mają 10 i 6 i nie miałam z nimi żadnych takich a jak by się zdarzyło to na pewno bym nie pozwoliła żeby moje dzieci się masturbowały nie zważając na nic.to są miejsca intymne do sisiania a nie do macania,oczywiście może dotknąć kilka razy ale nie żeby jak pisali wcześniej tarło że aż się poci przy tym to niesmaczne

MARYSKA23---> to ze 11 latka wydaje ci sie normalna nie znaczy ze nią jest :O najgorsze co mogłas zrobbic to uznac poznawanie swojej seksualnosci za wstyd :O teraz w psychice dziecka seks jest czymś niepoprawnym i nieodpowiednim. To dopiero jest chore:O

Gość lililolo o
jak ja słysze takie pierdolenie nawiedzonych matek polek ''to dziecko nic mu nie mów , jemu wolno'' bachory od poczatku powinny znac swoje miejsce [ celowo pisze bachory to te od popierdolonych mamusiek] nie zwróci taka uwagi a pod własnych dachem choduje małą dziwke od stóp do głów ubrana na różowo masturbujaca sie w wieku 2 lat ciekawe czy nasze babki i prababki miały takie powalone teorie jak wy autorko dobrze robisz ze zwracasz uwage małej moze dzieki temu ze masz zdrowy rozsadek wychwasz porzadna dziewczynke a pózniej kobiete a nie dziwke która łazi z lapa w gaciach dasz rade z całego serca tego ci zycze

autorko dobrze robisz ze zwracasz uwage małej moze dzieki temu ze masz zdrowy rozsadek wychwasz porzadna dziewczynke a pózniej kobiete a nie dziwke która łazi z lapa w gaciach dasz rade z całego serca tego ci zycze moher nie za mocno uciska ci czółko?:classic_cool:

Gość wwrrr
Nie moge uwierzyc w to, co czytam. Naprawade tyle z was swiadomie mowi dziecku, ze dotykanie wlasnego ciala jest zle, i ze cos im sie 'zepsuje' itd?

nie no nie moge.pewnie pozwólcie się masturbować małym dziewczynką masturbować gdzie chcą.co wy tu bradzicie o seksułalności!!to małe dzieci są.kto jak nie matka ma uświadomić co że coś wypada robić albo nie?jak twoja córka na ulicy wyzwie kogoś od staruch kurew to też powiesz to dziecko niech wyraża swoje zdanie?tak zrobisz?takie gadanie że potem bendzie z nią coś nie tak no pewnie niech robi co chce na wszystko trzeba pozwolic bo to dziecko jest.czy wiecie że masturbacja uzależnia?kiedy jak nie teraz dziecku tłumaczyć że nie wolno?jak bendzie miało 9 lat pójdzie do koleżanki na urodziny podniesie kiecke zrobi swoje a czego nie?przecież to naturalne rodzice nie powiedzieli że to nie wypada.

Gość kokoliko
czytałam kiedyś książkę 'skrzywdzona' , była na faktach autentycznych, dziewczynka od 2 do 5 roku życia molestowana seksualnie przez rodziców i wujków,później została zabrana i zaopiekowała się nią pani psycholog, jednym z objawów molestowania była np. masturbowanie się tej dziewczynki przy ludziach i ona robiła to już od dawna. Sama ta psycholog mówiła, że to nie jest normalne. Owszem,uważam, że nie ma nic złego w tym , że dziecko poznaje swoje ciało i dotknie się po genitaliach ale nie notoryczne masturbowanie i to jeszcze przy ludziach. Radzę uważniej zaobserwować swoje dziecko , które tak robi, a zwłaszcza ludzi, które je otaczają, najczęściej krzywdzi najbliższa rodzina....

Gość do maryśki 23
twoja ortografia mnie powala, dziewczynkom będzie naucz najpierw się pisać także jestem mamą 2latki, mam ten sam problem, ale ja córce tłumaczę, że tak nie wolno, czasem jak się pociera to wystarczy powiedzieć jej imię i przestaje, ale spokojnie, nie zabraniać krzycząc, jezuuu to normalne zachowanie, a nie patologia, patologią to jesteście wyyy, wychowujecie innych a pisać nie umiecie, a do dzieci spokojem i wytrwałością, rozmowa, tez sobie nie wyobrażam nic innego nie robić tylko pilnować dziecko, kompletnie go nie spuszczać z oczu, ludzie a gdzie w tym wyjście chociażby do łazienki?? spokój i rozsądek a popadanie w skrajności to jest dopiero nie normalne,

Powiem szczerze, ze nie spotkałam sie z czyms takim , zeby było to normalne.Wydaje mi sie, ze normalne to by to było w wieku powiedzmy 11 w zwyż, ale w wieku 2 lat? Wszystkie dzieci tak robią? Nie sądzę.Mój synek ma 11 lat i w zyciu tak nie robił, nawet teraz nie ma takich podejrzanych zachowań, choć osobiście, gdybym zauwazyła,ze cos takiego robi to na pewno bym na niego nie krzyczała lecz starała sie mu to wytłumaczyc.Wiecie co? Nie, nie sądzę, ze w tym wieku każde dziecko tak robi i jest to normlane.Myśle,ze nie jest i jakos delikatnie, bardzo delikatnie trzeba reagować, żeby dziecko o tym zupełnie zapomniało.

Gość ooooooooooooooola18
ale jesteście nienormalni jak widzę te dzieci co rzucają się na ziemie i wyją albo biją matkę po twarzy to czemu nie onanizujące się kilkulatki :( wasze bezstresowe wychowanie mnie powala he he, jesteście chorzy !! CHORZY !!!!!!! A dzieci chowacie na zboczeńców i gwałcicieli !! Powinni wam zabrać dzieci !

Gość ooooooooooooooola18
jedna tam pisze że jej synek się poci aż i robi czerwony, przepraszam czy wy jesteście zboczeńcami że to tolerujecie ? To jest TYLKO dziecko ! Nie może robić takich rzeczy :( Matko Boska nie mam słów

Gość kingunia 4 latka
mamusiu tre cipkę :)

Gość mało kto nadaje się na rodzica
Nie wystarczy spłodzić dziecko, trzeba jeszcze trochę włożyć wysiłku w to by wiedzieć jak kształtować psychikę i emocje dziecka. To że dziecko poznaje swoje ciało to normalne. Rolą rodzica jest tak włpływać na dziecko by uczyć dziecko które zachowania są pożądane a które nie. Na pewno krzyczenie na dziecko albo zawstydzanie to kiepski pomysł. Nie powinno sie także wywoływać w dziecku złych skojarzeń bo masturbacja nie jest czymś brudnym czy złym. Najwłaściwiej po prostu tłumaczyć że nie wypada robić tego przy ludziach, że pewne czynnośći po prostu są intymne i nie robi się ich przy innych ludziach.

Gość asdfasdfasdf
Jakie tu ciemne masy siedza. Dzieci masturbuja sie z nudow. Poswieccie im wiecej uwagi. Jesli widzicie ze sie masturbuje po prostu zajmijcie je czyms....powiedzcie zeby pomogly robic np ciasteczka czy cokolwiek. Ja mialam ten sam problem ze swoja corka. I przyznaje,nie poswiecalam jej zbytnio uwagi. Raz ja postraszylam ze zrobila sobie dziure w sisi....kazalam wziasc jej lusterko i popatrzec jaka tam dziura wywiercona i trzeba zakleic plasterkiem :D Wpadla w panike,nawet beczala,chciala plaster :D Na jakis czas byl spokoj. Potem znow to zaczela robic ale juz bardzo rzadko. Odkad chodzi do przedszkola prawie ze juz nie mam z tym problemow :)

Gość do maryśki 23
i w zupełności się zgadzam z tym artykułem,

Gość dadzi1916
hej... Tak sobię tutaj dzisiaj weszłam, bo wczoraj Pani w żłobku powiedziała, że moja córeczka (2,5 l) się onanizuje. Pierwsza moja reakcja była szokiem, ale po chwili uświadomiłam sobię, że takie rzeczy się zdażają i że to jest normalne. (Przyznam się bez bicia, sama też to robiłam i robię do tej pory) Dzieci rodzą się istotami seksualnymi, są nimi od początku życia a nie od... 9 czy 10 czy jeszcze innego wieku. Małę istotki badają świat i badają swoje ciało. Dłubią w nosie, w pępku, w stopie i łapią się za palec u lewej stopy i tak samo dotykają sobie miejsc intymnych- intymnych dla nas bo dla nich nie ;) a że takie dotykanie sprawia im przyjemność- to czemu nie....Dla dziecka nie jest to masturbacja a zwyczajna przyjemność- tak jak dłubanie w nosie. Jestem w na tyle dobrej styuacji, że sama pracuję z dziećmi i mam kontakt stały z psychologiem, więc odrazu zapytałam co i jak, co robić....Ktoś pisał o odwracaniu uwagi- tak, odwracać uwagę, zająć czymś innym, bo dziecko może się onanizować zwyczajnie z nudów. Absolutnie nie wolno krzyczeć że dziecko robi źle, nie karać bo wzbudzimy w dziecku poczucie winy- ono i tak będzie to robiło- w ukryciu ale będzie czuło się winne, złe, nie kochane, gorsze....a chyba tego nie chcemy. Jest to normalny etap w rozwoju- w większości przypadków który mija ale są też takie dzieci które masturbując się odreagowują stres, widziały podobne zachowania u dorosłych, ktoś je dotykał- to już są sprawy bardzo poważne...Trzeba się skupić na tym co jest przyczyną masturbacji a nie samą masturbacją...Jeżeli nasze życie jest normane, nie zaszły w nim wielkie zmiany (przprowadzka, rozwód rodziców, śmierć psa, pojawienie się rodzeństwa- bo to mogą być sytuacje stresujące dla małego człowieka) to myślę, że nie mamy się czym martwić ;) Pozdrawiam :)