Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luna rossa

przekąski na imprezkę- pomóżcie!

Polecane posty

Gość luna rossa

Hej dzieczyny! W sobotę mój mąż ma urodzinki i zjeżdża się rodzinka, planuję jakieś małe przyjęcie. Będzie teściowa więc chciałabym zabłysnąc i podać coś ciekawego (mina zachwyconej teściowej- bezcenna :)) Czy możecie mi podrzucić pomysł na jakieś kolorowe zimne przekąski/koreczki,które nie zajmują mnóstwa czasu i które można przygotować nieco wcześniej, mam małe dziecko i nie mogę spędzić całego dnia w kuchni.... Wolałabym, żeby przepisy nie zawierały ryb (większość osób za nią nie przepada)... Jeśli podrzucicie mi jakieś ciekawe pomysły będę wam wdzieczna :)

1. mini pizze - obecnie paczka 12szt. w Lidlu jest za 9,99 :) 2. zapiekane pieczarki - obtocz w jajku (z odrobina soli) potem w bulce i na patelnie - na glebokim tluszczu 3. piers z kurczaka posiekaj w drobne kostki, wczesniej starte na tarce pieczarki podsmaz... to wszystko zmieszaj (jak wystygnie) - dodaj 2 lyski smietany, troche monki i soli ... zrob takie male placuszki i usmarz... rewelacja 4. zrob mini szaszlyki - piers z kurczaka, papryka, cebula... 5. salatka warstwowa kebab - czerwona kapusta, kukurycza, kebab, papryka

Gość ja lubię mini mozzarelki
z pomidorkami koktajlowymi ponabijać jak szaszłyki i polać oliwą, posypać ziołami.... albo płaty łososia wędzonego nasmarować serkiem, posypać koperkiem, zawinąć w roladę i pokroić - bardzo ładnie wygląda na talerzu....

Gość zrob deske serow i salatke
:D

Gość luna rossa
dzieki dziewczyny, łosoś-fajna sprawa, ale oni nie lubią ryb ;/. Co do mozzarelli z pomidorami myślałam zeby ja zrobic:) Do tego sałatka z porów i warstwowa z gyrosem... A co myślicie o roladkach z szynki na zimno, np w galarecie, probowalyscie juz?

Gość sałateczkę jarzynową
można wcześniej przygotować, na ciepło pałeczki kurczaczka z fryteczkami i suróweczką z kiszonej kapustki, rybeczek nie lubicie więc śledziczków nie zaproponuję :P :D

Gość zde
osttanio robilam takie przyjecie, zalozyam ze nie chce podawac nic na cieplo bo bylo za duzo ludzi i kazde stanie przy garach odpadalo, tez chcialam miec cos z tej imprezy takze pwoem ci co zrobilo najwieksza furore i robi sie wyjatkowo szybko. salatka gyros! pelno przepisow masz na necie. ludziom tak smakowalo ze wszyscy chwalili. zrobilam nadziewane jajka czyli przekrojone na pol i na to "sos" zrobiony z majonezu, pora, kieszonych ogorkow i szynki. zero pracy - swietny efekt. pasztet domowej roboty z watrobki. robi sie 20 min i do tego bagietki.. koreczki, talerz serow i wedlin. oliwki, grzybki, cebulki marynowane, papryczki.. salatka z 3 gatunkow arbuzow i melonow. no i cos slodkiego.

Gość lkcv;/bc
możesz zrobić tez mini wieprzowe roladki, takie mikro kuleczki w środku z boczkiem i ogórkiem kiszonym, upiec je wcześniej i na zimno a do tego majonez

krążek parówki upieczony w cieście francuskim, krakersy przełożone jakimś kremem, twarożkiem, koreczki mozarella pomidor ogorek oliwka

kupo pomidorki koktajlowe i kuleczki male mozzarelli wbij na wykalaczke na wierzch wbij swiezy lisc bazyli z cukini mozesz zrobic lodeczke i powbijac na nia koreczki mozesz wrzucic do duzej misy mix salat ( najlepiej kup juz umyte i gotowe do jedzenia np rukola roszponka albo typowy mix ) papryka pomidorki i tu dodatek glowny jaki chcesz( piers kurczkaa grillowana w=i pokrojona w drobna kostke, albo kawal mozzarelli jesli bys nie robila takich koreczkow albo ser feta osobiscie polecam piers z kurczaka do tego na wierzch zetrzyj wielkie platy parmezanu na duzej tarce a do oliwy dodaj czosnek pare godzin wczesniej to sie przegzyzie i oliwe do salaty dodajesz tu z oprzed podaniem aha mozesz jeszce pokroic w piora czerwona cebule i masz miche pelna pysznej saltki

1.- koreczki: suszona śliwka owinięta w bekon, nabić na wykałaczkę i do piekarnika - proste, szybkie i efektowne :) znajomi uwielbiają 2. - może zestaw do fondue? jak masz takie naczynko to wtedy prościzna, rozrabiasz w nim ser (mieszanka żółtych, camembert i pleśniowego drobinke), do tego dajesz obok na talerzykach dodatki do moczenia, co sobie wymyślisz, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynka prowansalska, jakieś mini-tościki, no co tam chcesz, a zestaw daje efekt naprawdę mocny do wrażenia na gościach :) 3.- do tego jakieś dwie standardowe sałatki na zimno- może Cezar z grzankami plus sałatka z zupek chińskich? (obie szybkie i super smaczne, w tej drugiej kupujesz po prostu dwie zupki chińskie "ser w ziołach", wysypujesz ten suchy makaron do miski, zasypujesz przyprawami, zalewasz kukurydzą z puszki wraz z sokiem z tej puszki- od tego makaron nasiąknie fajnie, po 15 min dodajesz paprykę, podsmażonego kurczaka, trochę pekińskiej jak chcesz, majonez i viola!) 4.- kąski kurczaka na ciepło- po prostu kroisz wcześniej pierś kurczaka na małe kawałki "kąski", obtaczasz w jajku z solą i przyprawą do kurczaka, do tego panierka zaprawiona papryką czerwoną, i do piekarnika siup na 20 min i na talerz - najlepiej smakuje z sosem (majonez + keczup ostry + odrobina musztardy z przyprawami), ale jest też taka wersja już gotowa w sklepach z gotowym sosem - smakuje super i na ciepło i na zimno jak sobie tak postoi na stole na talerzu jako przegryzka dla gości z sosem, moim też zawsze super smakuje a proste 5.- papryczki malinowe na ostro nadziewane serem z Biedronki :D schodzą na pniu, kupuję zawsze 6. melon owinięty w szynkę prowansalską- proste, smaczne i eleganckie 7.- pomidor przekładany mozzarellą ze świeżą bazylią- standard ale wygląda ładnie no nie wiem, to tak z pierwszego skojarzenia ;)

Gość luna rossa
dziewczynki,dziekuje za super pomysły! ta salatka z zupek chinskich, hahaha w zyciu bym na cos takiego nie wpadla ;-) Jak się Wam coś jeszcze przypomni to piszcie smialo, dobrze jest miec wiele alternatyw ;)

Gość senna99

flaczki jarskie - mój hit. zamiast flaków dajesz pokrojone w paseczki naleśniki i przyprawiasz przyprawą do flaków żeby zupa była ostra - suuuuper! paluchy koperkowe- te z Holle (firma z jedzeniem dla dzieci), albo robisz sama (mi nigdy takie dobre nie wychodzą) i różne sosy do tego. ciasteczka cytrynowe jamiego oliviera. roladki z szynką i melonem.