Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiiiiii878

noworodek ma zaropiale oczko

Polecane posty

Gość kiiiiii878

moge wyjsc na spacer z dzieckiem czy poczekac az oczko sie zagoi? od wczoraj stosuje rumianek

Gość PITULINKA
Rumiankiem nie przemywaj, bo moze uczulac. Najlepiej jesli karmisz, to wkropic po kropelce mleka w kazde oczko. Przed kazdym karmieniem mozesz to powtarzac,

Radzę odstawic rumianek, a stosowac sól fizjologiczną. Mozesz spokojnie wychodzic na dwór. Pewnie przyczyna jest zatkany kanalik wiec polecam tez masowanie kanalika aby go udroznic. zapytaj doswiadczonej mamy albo pielęgniarki lub połoznej jak to robic.

Gość Ingeborg z domu Jana
nie rumiankiem!!!!!! sterylny gazik i sol fizjologiczna!!!!!

dokladnie. rumiankiem lepiej ni przemywać. woda fizjologiczną, albo zwykłą ciepłą przegotowaną wodą. u nas to sprawdzało się najlepiej. a na dwór spokojnie możesz wyjść.

Gość byłam nianią
ja przemywałam solą fizjologiczna, lub przegotowaną wodą, tak zalecił okulista.

Gość mamama27
na pole możesz byle nie nawiało do oczka - bo bedzie zapalenie spojówek - sól fizjologiczna i masaż kanalika powinien pomóc - i przygotuj sie że może to być nawet kilkumięsięczna walka z takim okiem - mojemu synkowi przeszło nagle z dnia na dzień jakoś między 5 a 6 m-cem życia

Gość skoro oczko ropieje...
to znaczy ze to bakteryjne zapalenie spojowek. powinnas idz z dzieckiem do okulisty zeby przepisal antybiotyk w kroplach . Nie przemywaj oczu rumiankiem ani herbata - bo tylko mozesz pogorszyc. Kup w aptece sol fizjologiczna i tym przemywaj oczka ( ewentualnie ostudzona przegotowana woda ). Jesli nadal po leczeniu antybiotykiem oczko bedzie lzawic - to bedzie oznaczalo ze ma zatkany kanalik ( czasem sie sma udraznia taki kanali , dobrze robic masaz palcem , a czasem potrzebne jest udroznienie kanalika w szpitalu ) Nie martw sie na zapas - udaj sie jak najszybciej do okulisty ( badz pediatry - on tez moze przepisac antybiotyk w kroplach do oczu )