Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosia01

Ciąża a działalność gospodarcza?

Polecane posty

Gość zosia01

Witam, - może jest tu jakiś znawca zusowskiego matrixa :) prowadzę działalność gospodarczą-sama i jestem na tym preferencyjnym "małym" zusie i nie opłacam składki na dobrowolne ubezp.chorobowe. Teraz jestem w ciąży :) i chciałabym przystąpić do ub.dobrowolnego chorobowego, podwyższyć sobie podstawę do ubezpieczeń by potem dostać z zus wyższy zasiłek macierzyński 9by z czegoś żyć jak nie będę w stanie prowadzić firmy.) Chcę podnieść podstawy do ubezp. na taką wysokość aby minimum mieć wypłacany zasiłek ok 2000zł by przeżyć, bo z małego zusu to bym miała 270zł miesięcznie :( Moje pytania (pytam, bo chcę doz us iść przygotowana, by panie nie przeganiały mnie z okienka do okienka): 1) przystąpić do dobrowolnego ub.chorobowego chcę od 01.11.2011 do kiedy najpóźniej muszę iść do zusu do 07.11? czy lepiej 31.10.2011 2) jaki druk mam wypełnić aby przystąpić do dobr.chorobowego oraz jaki jeśli podniosę sobie podstawy do ubezpieczeń 3) składkę za listopad opłacę do 10.12.2011 i wysyłam im DRA? czy coś jeszcze powinnam wiedzieć? dziękuję wszystkim życzliwym

Gość zosia01
do 1. - fajny żart ;p do 2. a czemu zwua przecież nie wyrejestrowuję się z całości, nie wystarczy sam zua i wypełnienie rubryki o objęciu dobrowolnym ub.chorobowym?

Idź 31.10 lub 02.11. Jesli chcesz podwyższyć podstawę zaraz bedziesz miałą pytanie czy jesteś w ciąży. MOże się okazać że ZUS będzie robił Ci problemy przy wnioskowanej podstawie wyższej niż obowiązująca. Pamiętaj że musisz mieć ubezpieczenie chorobowe minium 3 m-ce żeby otrzymać zasiłek i/lub chorobowe i składki muszą wpływać w terminie tzn. 10-tego ZUS musi mieć na koncie ( najbezpieczniej ). Wypełniasz - ZWUA wyrejestrowanie z ubezp. z kodem 057000 i ZUA zgłoszenie do wszystkich w tym dobrowolne chorobowe. Pamiętaj będąc na chorobowym/macierzyńskim płacisz składke zdrowotną w pełnej wysokości tj. 243,39 zł.

no tak :) idź dzień wcześniej :) :P Tak musisz się wyrejestrować , aby móc zarejestrować się z wyższą podst . tego samego dnia. I nieprawdą jest , że trzeba mieć opłacone 3 miesiące, by dostać kasę z zusu. W przypadku chorobowego owszem, ale w przypadku macierzyńskiego bezpiecznie jest opłacić jedna dużą składkę za pełny miesiąc kalendarzowy. Ponadto jest ustawa o dobrowolności stawki dotycząca ubezpieczenia chorobowego co oznacza , ze można wysokością podstawy LEGALNIE manipulować.

Gość zosia01
hmm z tego co się dowiadywałam, nie musze wyrejestrowywać się z kodu "małego zusu" tylko mogę zmieniać podstawy ubezp. w dozwolonych granicach by po macierzyńskim znowu powrócić na "mały"zus Co do tej 3miesiecznej konieczności opłacania chorobowego to owszem jest to potrzebne gdy będę chciała mieć wypłacany "zasiłek chorobowy" jak dostanę zwolnienie lekarskie, w innym przypadku nie ma okresu wyczekiwania i zasiłek macierzyński dostanę już po opłaceniu tylko 1 składki za pełny miesiąc przed porodem na kontrole zus jestem przygotowana :)

Gość zosia01
dzastolinatoja - minęły się nasze wpisy aha to nie wiedziałam że jednak muszę złożyc zwua (ale zostaje ten sam kod ubezp.) wyrejestrować się z ubezp. i w tym samym momencie złożyć zua+dobrowolne chorobowe (i dalej kod z małego zusu)

Gość zosia01
termin na koniec marca 2012, więc chce podwyższyć podstawę do ubezp. ale nie na ten max - bo zus od razu się doczepi, ale tak by dostawać zasiłek w granicach 2tyś

Gość zosia01
w sumie tak sobie teraz myślę że po co mam ubezpieczac się już etraz skoro mogę np. przystąpić do tego ubezpieczenia, tak dla pewności od stycznia 2012 :)

Dzastolina zgadza się, ale niestety macierzyński wypłacany jest z ubezpieczenia chorobowego, a zeby dostac chorobowe musi mieć opłacona składkę na to ubezpieczenie za 3 m-ce kiedyś było pół roku. To jest doborowolne ubezp. chorobowe a więc liczy sie terminowość wpłat składek. Możesz liczyc się z kontrolą w zwiazku ze znacznym podwyższeniem kwoty podstawy i ew. wypłata zasiłku. ZUA zgłaszasz z kodem 051000, dlatego musisz wyrejestrować się na druku ZWUA z kodem 057000 Do wypłaty zasiłku chorobowego/macierzyńskiego brana jest podstawa z 12 m-cy, jesli okres ubezpieczenia jest krótszy to od początku trwania okresu ubezpieczenia. Jesli składka na ubezp. społeczne nie zostanie zapłacona w terminie z automatu zostajesz wyrejestrowana z tego ubezpieczenia i nie podlegasz juz pod chorobowe. Chyba że szybko napiszesz prośbe o przywrócenie terminu do opłacania skłądek na ubezp. chorobowe.

Gość zosia01
tak jeszcze tylko podpytam, jak już zrobię zwua i zua w tym listopadzie i składki zapłacę do 10.12 to wystarczy że te wyższe podstawy wykażę na druku DRA i wyślę to do zus, czy tez coś innego musze wypełniać?

tez będę podwyższać i tez raczej nie na maksa. U mnie zostało mało czasu do porodu i boję się, że się nie wyrobię i dziecko urodzi się wcześniej i z zasiłku będzie dupa. U mnie jest taka różnica, ze już jakiś czas nie jestem na preferencyjnym zusie i zawsze opłacalam skł. na ubezp. chorobowe. Na dniach idę się wyrejestrować na 31 dni z chorobowego.

agus kilka dni temu byłam w kancelarii prawnej. Mam czarno na białym napisane , że wystarczy opłacenie za jeden miesiąc, by otrzymać zasiłek macierzński. W moim przypadku muszę wcześniej wyrejestrować się z chorobowego na 31 dni, by mieć liczony zasiłek macierzyński od nowej wyższej podstawy. Jeśli poszłabym na zwolnienie lekarskie (ale nie idę) trzeba mieć opłacane ubezp. chorobowe co najmniej 90 dni. A co do kontroli to spoko. Mogą kontrolować ile chcą :)

Gość czy wy myślicie że w zusie
siedzą jakieś ciemne masy? taa od razu sobie tak podnieś żebyś 5 tys dostała :) dobre sobie możesz zapomnieć o takiej kasie bo to co robisz to ewidentne naciąganie i gwarantuje ci ze zus na 100 % to zakwestionuje

Gość zosia01
dzastolinatoja - tak o tym też czytałam, że wystarczy się na 31 dni wyrejestrować z ubezp. i ponownie zarejestrować i będą przeliczać właśnie tylko od nowej rejestracji :) a na kiedy termin

Gość czy wy myślicie że w zusie
a do kancelarii możesz iść nawet kilku- gwarantcje jedna zus odmówi ci takiej wypłaty, pozostanie ci sąd

Gość zosia01
czy wy myślicie że w zusie - najwidoczniej to ty jesteś ciemna masa, pzreczytaj sobie ich przepisy w których jest paragraf, że płatnik może swobodnie manipulowac podstawą do ubezp. ale max do 250% pzreciętnego wyn. - i zus nie ma prawa mi tego zabronić

Gość strona 703
dziewczyny a orientujecie się ile wynosi taka skladka, by dostawać te 2000 lub więcej i jak dlugo jest wyplacany przez zus macieżyński? planuje dopiero ciążę i może waro teraz zwiększyć skladkę?

Gość zosia01
a poza tym jest wyrok SN z 21.04.2010 gdzie jasno jest napisane że zus nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prow.dział.osp. jeśli mieści się w granicach określonych zusowską ustawą ;p zus co najwyżej może odwlec sprawę w czasie

Gość zosia01
brenda27 - da da bo w ustawie jasno pisze że jeśli jest przerwa w opłacaniu skąłdek i ubezpieczeniu przekraczająca 30 dni to podstawy oblicza się z tyllu okresów podlegania pod ostatnie ubezp. a w przypadku dzastolinatoja będzie przerwa i nowy okres

Gość strona 703
dodam, że jestem na "pełnej" skladce od 8 lat i jestem osobą współpracującą z mężem, nie wlaścicielem?

A ja chyba czytałam, że przerwa w składce nic nie da.Pewna nie jestem ale coś takiego mi sie kojarzy.

Gość zosia01
pewnie że będę próbowac :) do odwaznych świat należy :) mojej koleżanki siostra tak zrobiła i pzrez 20tyg dostawała od max podstawy około 5,5tyś pzrez cały okres macierzyńskiego, zus się upierał odwołała się i zus musiał zapłacić jeszcze odsetki, ale dało się :)

Gość zosia01
ok , muszę znikać, wpadnę potem pap