Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zosia01

Ciąża a działalność gospodarcza?

Polecane posty

A akurat to czy ktoś jest właścicielem czy współpracującą to nie ma żadnego znaczenia.Osoba współpracująca jest traktowana na tych samych zasadach co przedsiębiorca właściciel.Zresztą, próbować zawsze można a noż się uda.

do "czy wy myślicie że w zusie" Moja koleżanka właśnie pobiera zasiłek w kwocie 5 tys z groszami. Nikt jej nic nie kwestionował, gdyż tak jak wcześniej napisałam jest to legalne. Jak same o siebie nie zadbamy to zus tym bardziej o nas nie zadba. Kobieta mająca DG gówno dostaje od zus. Nie ma URLOPU MACIERZYNSKIEGO, WYCHOWACZEGO, ANI DNI NA OPIEKĘ NA DZIECKO. To jest jedyny moment kiedy można uzykać konkretniejsze pieniądze. Poza tym nie wypłacają tego za darmo. Całą ciążę opłacam składki , a nie byłam ani razu u państwowego lekarza na wizytach, wszystko buliłam prywatnie. A jak trzeba będzie powalczyć w sądzie nie ma sprawy . Takie odwołania w sądzie względem ZUS są bezpłatne.

czyli ZUs może uprzykrzycWam życie i dostanie zasiłek po kilku miesiącach :) NIestety tak działa ta instytucja Żeby otrzymać 2000,00 macierzyńskiego podstawa musi tez tyle wynosić gdyż macierzyński wypłacany jest w wysokości 100%. Jedank bedziesz musiała zapłacic skł. na ubezp. zdrowotne a więc albo podwyższyśz sobie podsatwe żeby to zredukować i dalej dosatwać 2000,00 albo w ogólnym rozliczeniu dostaniesz 2000 minus wysokość skł. zdrowotnej.

brenda jeśli przerwa w ubezp będzie wynosić 31 dni to podniesienie podstawy da mi szansę na uzyskanie wyższego zasiłku macierzyńskiego. Sprawdziłam to 100000 razy.

Gość strona 703
to prawda, ze kobieta na własnej dzialalności ma przerąbane jeśli chodzi o urlopy, zasilki itd. Leczymy też się prywatnie, bo po prostu musimy cały czas pracowac i nie możemy zamknąć interesu, by iść do lekarza. Mówię tu o małej firmie, nie o korporacji...Strasznie to nie sprawiedliwe

No to życzę wygranej w tym.Ja bym też mogła próbować ale ide niedługo na chorobowe, zreszta nie mam siły do takiego czegoś.Najważniejsze jest dla mnie, żeby dobrze było wszystko z ciążą.

Gość mam pytanie proszę o pomoc
Na jakim druku deklaruje się podwyższenie składek ? czy to jest druk DRA składany po przepracowanym miesiącu czy na początku miesiąca składa się jakiś inny druk z deklaracja podwyższenia składek ?? dodam, ze jestem w trakcie przerwy w opłacaniu składki na ubezpieczenie chorobowe. Będę wdzięczna za pomoc.