Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna rzepa123456

Pęknięta prezerwatywa

Polecane posty

Gość czarna rzepa123456

Mam pytanie, może głupie, ale nurtuje mnie od rana. Wczoraj pękła nam gumka. Teoretycznie mam dni niepłodne, ale to tylko teoria, bo okres dopiero mi się stabilizuje po okresie karmienia. Planujemy drugie dziecko, ale dopiero za kilka miesięcy. No ale gdyby zdarzyło się teraz, to też nie będę płakać. Boję się tylko o jedną rzecz. Jak wiadomo prezerwatywa pokryta jest środkiem plemnikobójczym, który uszkadza plemniki. Czy taki uszkodzony plemnik może zapłodnić komórkę jajową i spowodować wady u dziecka czy to tylko kościelne gadanie by usprawiedliwić zakaz antykoncepcji? Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie słyszałam nigdy o wadach u dziecka spowodowanych środkiem plemnikobójczym. Także uważam, że to pic na wodę, więc spokojna głowa ;]

Gość czarna rzepa123456
Dzięki za te odpowiedzi. Bo dziś mam takiego moralnego kaca. Wolałabym żeby moje drugie dziecko, tak jak pierwsze było planowane, ale gdyby się teraz zdarzyło no to na pewno byłoby tak samo kochane. Tyle tylko, że jakiś wyrzut sumienia mnie dręczy, że samo użycie tej prezerwatywy mogłoby mu zaszkodzić.

Gość gość
Tak dobrze słyszałaś, prezerwatywa uszkadza plemniki, może dojść do zapłodnienia (gdyż jak wiadomo nie daje ci 100% pewności że nie zajdziesz w ciążę), tym samum uszkadza komórkę jajową i może to spowodować ujemny wpływ na poczęte dziecko. Każda antykoncepcja ma właściwości poronne również- potwierdza to medycyna, ale producenci tych preparatów o tym nie wspominają bo dla nich kręci się biznes... Jeśli chodzi o tabletki, spirale, plastry itp.-właściwości poronne Mechanizm działania każdej pigułki antykoncepcyjnej jest następujący: * zahamowanie wydzielania hormonów przez przysadkę mózgową, * zahamowanie owulacji (jajeczkowania), * zmiana właściwości śluzu szyjkowego, * zmiany cech środowiska wewnątrzmacicznego, * czynnik jajowodowy (upośledzenie ruchów perystaltycznych jajowodu, powodujące zbyt późne osiągnięcie jamy macicy przez zarodek, a przez to jego śmierć) - działanie wczesnoporonne (abortywne)! * hamowanie zagnieżdżenia (implantacji zarodka) - działanie wczesnoporonne (abortywne)!

Gość iwona małgorzata
Trzeba przyjąć do wiadomości, że wszelka chemia plemnikobójcza nieodwracalnie uszkadza nie tylko plemniki – te mają przecież ulec zniszczeniu i być przez nią zabite, lecz modyfikuje również jądro komórki jajowej, jeśli na nią natrafi (tzn.: gdy stosunek przypadnie na któryś z dni płodności kobiety). – W przypadku poczęcia pomimo użytego jakiegoś środka plemnikobójczego może wówczas urodzić się potomstwo z poważnymi anomaliami, np. krótszymi kończynami, guzami, anomaliami chromosomalnymi, anomaliami przewodu moczowego itd. Wspomniana chemia wchodząca w skład środków ‘plemnikobójczych (globulki, spray’e, gąbki; ale również prezerwatywa) – działa na plemniki zabójczo, czyli uśmierca je, względnie co najmniej uszkadza je poważnie. Uszkodzenia te bywają jednak nie 100% ‘skuteczne’. Dokumentacja naukowa wykazuje, że pomimo tych uszkodzeń – dochodzi nietrudno do zaplemnienia przez nie komórki jajowej, jeśli tylko dojdzie do spotkania obydwu gamet. – Z kolei zaś docierający wtedy do komórki jajowej płyn nasienny, zmieszany ze wspomnianą chemią plemnikobójczą – uszkadza komórkę jajową. Zdarza się, że mimo wspomnianych, daleko idących uszkodzeń, dochodzi jednak do zaplemnienia-zapłodnienia jajeczka i tym samym powstania zygoty, czyli zaistnienia Nowego Człowieka. Niemniej zygota ta jest od początku niewydolna, gdyż tworzące ją obie gamety zostały wcześniej poważnie zmodyfikowane-uszkodzone. Zaistniały Nowy Człowiek ma wówczas nikłe szanse przeżycia i z zasady umiera w niewiele dni po swym poczęciu.

Gość gość
chciałabym potwierdzenie naukowe tychże badań bo tak to sobie można niestworzone rzeczy mówić,tylko kobietę wpędzicie w depresję