Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak ładować kompa

jak korzystać z laptopa? w sensie jak go ładować żeby długo trzymał

Polecane posty

bez zasilania, u mnie niestety długo jest wlączony, dlatego zazwyczaj trzymam go i na baterii i zasilaniu, jak się naładuje to wyłączam z zasilania na ok 2 h, aż prawie bateria pada, wtedy znowu podłączam, mam wrazenie ze przez 3 miechy zmniejszyła mi się wytrzymałość baterii o jakieś pół godziny jak i kiedy mam go ładować?

Gość WilkSyty
Jak naładujesz baterię, to odłączaj zasilanie-żeby miała okazje się rozładować. Ja przez pół roku nie odłączałem zasilania od laptopa i teraz w podróży bateria trzyma mi tylko 15 min

no właśnie też kiedyś starego lapka trzymalam na zaislaniu ciągle i teraz też max pół h trzyma :o ale teraz nie chcę trzymać na zasilaniu rownież ze wzg żeby nie ciągnąć prądu, czy właśnie takie ładowanie na zmianę że jak rozładowany to podladować do 100% i odłączyć i tak w kółko jeste dobre?

Niestety trwałość akumulatorów spada z czasem i ilość rozładowań. Drogie - tracą długo i powoli pojemność. Tanie (lub wadliwe) - tracą szybko. Tak to niestety jest. Jeśli potrzebujesz dużego notebooka na bateriach - do niektórych można dokupić dodatkową baterię. Jeśli nie potrzebujesz dużego notebooka, kup małego nEtbooka. One zużywają dużo mniej prądu i wytrzymują kilka godzin.

raz na 2 tygodnie pamiętaj aby rozładować baterię do zera ..... wtedy pwoinna dłougo wytrzymać nie tracąc pojemności o ile nie jest felerna :)

cześć pupcia mój asus ma 3 lata i prawdę mówiąc nie widzę pogorszenia jakości baterii trzyma tyle ile na początku - zależy jak używasz - przy normalnej zwykłej pracy ok 2 godziny :) 🖐️

dyrektore Ty naprawdę jak chcesz to potrafisz byc miła;)Jestem w szoku.Oczywiscie pozytywnym ;)

Robisz podstawowy błąd rozładowując baterię do samego końca. Tak postępuje większość ludzi niestety. I potwierdzam - bateria rzecz jasna mogła ulec "skróceniu" nawet po miesiącu. Zasada jest taka, żeby schodzić z rozładowaniem do 30% i NIE MNIEJ. A następnie ładować do 95-97% i NIE WIĘCEJ. Tak lubią baterie laptopowe i taka jest zasada. W ten sposób bateria przez lata nie straci pojemności i będzie w bdb kondycji nawet po setkach ładowań.

Rozładowywanie do zera co 2 tyg. to też skończona głupota... mit nie mający żadnego uzasadnienia. To jest tzw. format baterii i nie robi się tego przy obecnej generacji sprzętu już od lat. Każdy taki pełny cykl to 1-2% mniejsza pojemność. Przechowywanie baterii - nigdy naładowanej, chyba że mówimy o krótkim okresie rzędu 1-2 dni. Baterię przechowuje się naładowaną do 1/3 lub maksymalnie połowy.