Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez matury to nie średnie

Ukończenie liceum bez matury to NIE JEST średnie wykształcenie, DOWÓD wejdźcie

Polecane posty

Gość Alllllleeeeekkkkk
Jasneeeee- zabolalo cię? Chyba ktoś tu jest jednym z tych studencikow!!! Miłego dnia!!!tepaczko! I ucz sie angielskiego przyda Ci sie- nawet jakoś sprzątaczka

Gość Hjdodmrod
Hahaha macie sie o co spierać, wiadc ze wszystkim tu brakuje inteligencji i wykształcenia

hehee.Czemu byle jakie???? Mogę mieć lepsze wyksztalcenie od ciebie.A studium to to samo co studia-tylko nie trzeba mieć matury buraczany zwisie:-)

Gość rzygac sie chce czytajac
studium to to samo co studia Ty chyba nie wiesz co piszesz to takie liceum zawodowe

Gość oczywiście, że nie jest średni
e, ale niech tumany myślą, że mają średnie, w końcu to tumany bez matury, czego się po takich spodziewać? Dla wielu ludzi i tak nie macie średniego ;) a wierzcie mi sporo ludzi nawet tych wykształconych jak widzi, że ktoś nie ma matury to mu daje wyksz. gimnazjalne :D swoją drogą jakim tłukiem trzeba być, żeby nie zdać prostej matury :D

Gość to dlaczego ci bez matury
dostają tą pracę o które ubiegają się również osoby z wyższym wykształceniem?

Gość średnie to średnie nie ważne
czy z maturą czy bez

Gość zdajacy mature
Ja osobiście ukończyłem ZSZ następnie Zaoczne Liceum Ogólnokształcące i czy zdam maturę czy też nie, będę uwarzać się za osobę ze średnim wykształceniem. Widzę że dużo osób wypowiada się źle na temat ludzi baz matury zastanawia mnie tylko czy takie osoby w trakcie swojej nauki pracowały codziennie przez 8 godzin a szkołę miały tylko w co drugi weekend! jestem ciekawy czy takie osoby dałyby rade zrobić maturę bez żadnych problemów w ten sam sposób, bo moim skromnym zdaniem nie! W liceum ma się lekcje codziennie przez 8 godzin wiec czy się chce czy też nie jakoś ta maturę się zda, ja natomiast musiałem uczyć się w domu, nieraz też odpuszczałem bo po prostu braklo sił. A cwaniaczki którzy siedzą w domu i wciąż zakuwają nie powinni się wypowiadać bo gdybym nie musiał pracować to pewnie też bez problemu zdałbym maturę. Szanuje ludzi którzy potrafia się poświęcić nauce, ale nie mam szacunku do ludzi którzy wysmiewają się z tych bez matury. Znam kilku takich w większości to informatycy którzy, albo pracują dla kogoś albo są na bezrobotnym, bo za te pieniadze nie będą pracować. Ja nigdy nie będę żyć na państwowym garnuszku, bo honor mi nie pozwala. Jestem ciekawy czy wiecie ile osób bez matury prowadzi dochodowy interes i zatrudnia ludzi z wyższym wykształceniem

Gość polonista tęż czlowiek
Ja też tak uważam ze ludzie bez matury(nie wszyscy !) też są inteligentni i popieram''zdającego maturę''. widzę że ktoś tu się zbulwersował, typowy informatyk xD. Pewnie to jego też dotyczy mamusia i tatuś pracowali a on sam tylko musiał się uczyć. Było u nas kilku takich na akademiku nigdy nie pracowali !

Gość Divisio
Ale wszyscy macie problem ... Zamiast ruszyć szarymi komórkami (to dla tych, którzy nie wiedzą o wykształceniu) i (jeśli edukujecie się dalej) spytajcie swoich wychowawców bądź obojętnie danego nauczyciela. Jak się nie uczycie to wam czapka z głów nie spadnie pytając się starych nauczycieli. Nauczyciele muszą, normalnie muszą znać najnowsze przepisy odnośnie edukacji w polskich szkołach. Ruszcie głową i spytajcie nauczyciela, najprostszy sposób bez zbędnych kłótni, sporów i Bóg wie czego.

Gość Divisio
P.S. Widać, że zamiast pozytywnie się zając czasem, przeznaczyć czas na spełnianie własnych być może niespełnionych ambicji, kłócicie się. Jak tak patrzę z boku to aż śmiać się chce, a jednocześnie przeraża, jak młodzi ludzie myślą, w tym problem, że jak najmniej. Ogarnijcie się wszyscy i zróbcie coś pożytecznego w swoim życiu zamiast gnić przed kompem kłócąc się, zwracam honor osobom pracującym, którzy wypowiadają się na tym forum.

Gość gość
hahaha xD . ukonczylam technikum i mam 3 swiadectwa . hah. mam wyksztalcenie srednie uzupelniajace bez matury. mam swiadectwo - ukonczenia zawodu, swiadectwo szkoly zawodowej. i swiadectwo szkoly sredniej . haha . LASKA tez mam 3 swiadectwa i sie nie chwale

Gość gość
Najczęściej zadawane pytanie to "Ukończyłem liceum dla pracujących i nie napisałem matury, czy mam wykształcenie średnie?" Odp. brzmi: tak, świadectwo ukończenia liceum dla pracujących stwierdza posiadanie wykształcenia średniego IDIOTKA , czytać ze zrozumieniem nie umiesz co sama wysyłasz, porażka xD

Gość karolina18888888
Podstawa prawna posiadania wykształcenia średniego na podstawie art. 11a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty [Dziennik Ustaw z 2004 Nr 256 poz. 2572 z późn zm] wykształcenie średnie posiada ten, kto ukończy szkołę średnią (z pewnymi wyjątkami) Wykształcenie średnie posiada osoba, która: 1) ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem szkół wymienionych w art. 9 ust. 3 pkt 1, (czyli potocznie zwaną zawodówką [przyp. red.])lub 2) ukończyła szkołę ponadgimnazjalną, z wyjątkiem szkoły wymienionej w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a i h. Młodzież kończąca taką szkołę otrzymuje dokumenty, świadectwa: Świadectwa ukończenia technikum MENiS-I/62/2 dla uczniów technikum dla młodzieży i inne np. świadectwo z wyróżnieniem wzór druku świadectwa MENiS-I/67/2 dla uczniów uzupełniającego liceum ogólnokształcącego dla młodzieży także inne świadectwa ukończenia szkół średnich Świadectwa ukończenia szkoły policealnej MENiS-I/130/2 - dla uczniów szkoły policealnej dla młodzieży MENiS-I/131/2 - dla słuchaczy szkoły policealnej dla dorosłych MENiS-I/132/2 - dla osób kończących szkołę policealną na podstawie egzaminów eksternistycznych Najczęściej zadawane pytanie to "Ukończyłem liceum dla pracujących i nie napisałem matury, czy mam wykształcenie średnie?" Odp. brzmi: tak, świadectwo ukończenia liceum dla pracujących stwierdza posiadanie wykształcenia średniego, świadectwo druk MENiS-I/77/2 - dla słuchaczy liceum ogólnokształcącego dla dorosłych

Gość gość
ukończenie szkoły średniej daje wykształcenie średnie, a po maturze jest to tzw średnie pomaturalne. Dziękuję za uwagę

Gość gość
wiem jedno, bez matury i znajomości bardzo marne szanse na prace

a ja wiem ze bez matury i bez znajomosci ale z madra glowa mamy szanse na prace Ja matury nie mam - tak dobrze czytacie, NIE MAM MATURY! ale w zyciu sobie radze ;) zaden pracodawca mnie o papierek nie pytal, wystarczyla solidna rozmowa kwalifikacyjna pracowalam w Pl w eksluzywnym sklepie z ciuchami (pracy szukalam po szkole cale 2 tygodnie, po rozmowie w piatek w poniedzialek juz bylam w pracy), w Portugalii w barze, w klinice weterynaryjnej i teraz znowu w barze - zarabiam srednia krajowa na czysto

Gość gość
to może miałaś szczęście nie wiem, ale jakoś moi znajomi bez matury nie mogą za nic znaleźć pracy nawet do byle jakiej szukają z maturą

Gość ton not
a się cackacie nad tą maturą. Pierwszy lepszy egzamin na studiach po pierwszym semestrze nodze być trudniejszy od matury, więc jak ktoś jej nie zdał, zdawał to studia są tym większą abstrakcja. Oczywiście że osoby bez matury mogą być inteligentne ale robią sobie krzywdę jeśli do niej nie podchodzą bo na maturze liczy się bardziej logiczne myślenie niż widza.

Gość Emilka233333
Może i tak jest ,że bez matury jest możliwe znalezienie pracy, ale ja ją zdałam i jestem na studiach ( na farmacji) i myślę ,że zawsze jest to jakiś atut mimo ,że to tylko papierki to jednak pracodawcy na nie patrzą ... A wybrałam studia medyczne bo uważam ,że po nich najłatwiej o pracę , no i jeszcze po technicznych. Nie piszcie ,że studia są nie przydatne bo są pewne kierunki po których można znaleźć pracę w zawodzie i dają coś konkretnego

Zwieńczeniem edukacji w Liceum/Technikum jest Matura. Nikt temu nie zaprzeczy. Ale bez matury posiada się wykształcenie średnie. I tak stanowią przepisy. Prowadźcie sobie dalej swoje bezsensowane dyskusje.

ja skoncczylam technikum fryzjersko-kosmetyczne, w portugalii zrobilam kurs na pomocnika weterynaryjnego, mam sporo papierkow po roznych szkoleniach, kursach jakie mielismy w szkole Nawet moglabym isc na studia, bo tutaj prawo jest tak ze jezeli ukonczysz 23 lata to z matura czy bez mozesz przystapic na studia zdajac wstepne egzaminy na wybrany kierunek oferte pracy w klinice vet mialam ale w innym miescie, a ja nie mam prawka to zrezygnowalam - z pewnoscia kiedys do tego wroce bo pokochalam ta prace calym sercem

Gość gość
Hm, zdaje się ze jest średnie i średnie maturalne... Niepełne średnie to ma raczej ktoś, kto skończył np. dwie klasy. :/ Matura to tylko dokument uprawniający do podjęcia studiów... Na policealne trzeba mieć często min. zawodowe.

Gość gość
Ukonczenie szkoły bez matury to jest wykształcenie średnie moge to udowodnić bo jestem w wojsku i mam stopien taki jak szkołą srednia może mieć i mówili mi nawet o tym

Gość gość
Za każdym razem powtarzam to niedouczonym debilom że: Świadectwo ukończenia szkoły średniej jest dokumentem potwierdzającym uzyskanie świadectwa średniego czyli wykształcenia średniego. Matura to osobna sprawa, pisze ją kto chce i jest ona warunkiem koniecznym jeśli chcemy iść na studia bo tutaj matura jest wymagana. Jeśli ktoś skończył liceum ogólnokształcące i nie zdawał matury to posiada wykształcenie średnie a nie jak tutaj niektórzy piszą "średnie nie pełne" :) Nie ma czegoś takiego jak średnie nie pełne. Temat wałkowany milion razy, nie wiem czy wy naprawdę tacy tępi jesteście czy tylko udajecie. Żeby nie było jestem po studiach i mam maturę :) A ten kto matury nie ma a skończył ogólniaka to ma wykształcenie średnie koniec kropka.

Gość Ciekawski123
Hmmm... zastanawia mnie co macie do powiedzenia na temat osób które skończyły technikum, ale nie podeszły do matury, chociaż egzamin zawodowy zdały bardzo dobrze?

Gość gość
Ciekawski123 dziś Hmmm... zastanawia mnie co macie do powiedzenia na temat osób które skończyły technikum, ale nie podeszły do matury, chociaż egzamin zawodowy zdały bardzo dobrze? Takie osoby posiadaja wykształcenie średnie techniczne.

Gość gośćbeatka
Ja nie podchodziłam do matury. Skończyłam zaoczne liceum w PASCALU miałam możliwość podejścia, ale nie zawracałam sobie głowy, bo i tak poszłam później na zaoczny kierunek po czym zdobyłam od razu zawód i żadnej matury nie wymagali. Polecam Szkołe Pascal www.pascal.edu.pl

Gość gość
Też polecam Pascala. Nie trzeba się uczyć, frekwencji też nie trzeba mieć, zresztą sluchacz sam się podpisuje na liście obecności i nic nie stoi na przeszkodzie, by podpisal ją i na zajęciach, na ktorych nie zamierza byc. Odpekasz 3 lata i masz wyksztalcenie srednie.