Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a jednak sie mylilam

dentysta to lekarz

Polecane posty

Gość kochanie moje kochanieeee
takową atmosferę już wprowadziłaś stomatoloszko:D:D

Gość bfdghdf
stomatolog to lekarz, ma to na dyplomie i nie wątpliwie nim jest. Ale nie wal ściemy że uczcie się tyle samo co na lekarskim. Już z anatomii i biochemii macie bardziej okrojony program niż lekarski. A to że na studiach parę razy kogoś osłuchałaś, czy na praktykach, nie oznacza od razu, że jesteś z tego dobra i się na tym znasz. Ja przez to, że parę razy zajrzałam pacjentowi do ust nie uważam się za dentystę

Tak więc masz "prawie" rację. Ale wszystko zależy od asystenta. W zasadzie program anatomii stomatologii jest tak sam co lekarski, a jedyne co nas NIE obowiązuje to przyczepy mięśni. Chyba że trafi się nadgorliwy, to i tego się trzeba uczyć. Co do biochemii akurat ja miałam całkowity light, ale moja przyjaciółka płakała dniami i nocami taką piłę miała. Nie ma uogólnień

Gość fik pik
Dentysta czy stomatolog to to samo tylko inna nazwa. Dentysta tyo lekarz, przykład: tylko lekarz ma prawo do wystawiania recept na wszystkie leki czyli ma prawo również do leczenia ogolnego pacjenta, udzielania pomocy z razie potrzeby np zapalenia ropne, zakażenia. Drugi przyklad: W szpitalach sa oddzieły stomatologiczne, pracuja tam lekarze, nikt nie tworzy oddziełu dla szewców.

Gość kochanie moje kochanieeee
Stomatoloszka z powołania - wlasnie jeszcze przed chwila plakalas, ze sie wiecej uczylas niz ci wszyscy niedouczeni lekarze, a teraz piszesz, ze program jednak okrojony. sama nie wiesz jak sie masz:D:D

Gość do stomatoloszka
" w szpitalach sa oddzieły stomatologiczne" to chirurgia szczękowa , trzeba mieć skończoną i stomatologię i lekarski (razem)

bla, bla bla, kierunek, który skończyłam to lekarsko-dentystyczny. Tak sie składa że mój wujek był chirurgiem szczekowo- twarzowym po skończeniu stomatologii. Jak to sobie wyobrażałaś? Ze najpierw studiuje się 6 lat medycynę, potem 5 stomatologię, potem 2 lata stażu, potem 3 lata specjalizacji i koło 50 zostaje się chirurgiem? Chirurgia to taki sam dział stomatologii jak protetyka i droga do tego zawodu jest taka sama, tylko trudniejsza i bardziej odpowiedzialna

Gość do stomatoloszka
tak to sobie wyobrażam że mój kolega skończył lekarski i stomę równocześnie to nie jest niemożiwe

Gość Staryramol
Pani stomatoloszko, niechże pani wpierw nicka sobie poprawi, ai poduczy ortografii: po studiach ludzie, a po polsku poprawnie pisać nie umieją, po ponad 16 latach nauki! Stomatolożka, jak już...

Gość do stomatoloszka
Ty mi nie tłumacz , jeszcze się nie jarnęłaś że tak jak Ty jestem dentystą?

Gość do stomatoloszka
nicka bym się nie czepiała , może to celowe (mam nadzieję)

Gość do stomatoloszka
niczego się nie będę dopytywać , wiem że tak jest

Gość tersduijka
tu popre stomatoloszke z powolania niechby był turbodymomenem to panstwo mu tego nie zagwarantuje

Gość do stomatoloszka
może teraz już tak nie można , w tym czasie kiedy ja studiowałam były takie możliwości , poza tym do niedawna można było chyba studiować dwa kierunki ....nie znasz chłopaka a twierdzisz że nie mógł skończyć dwóch wydziałów

kiedyś także nie można było. Nie znam chłopaka, ale nawet gdyby był Einsteinem o IQ 200 państwo nie daje takiej możliwości. Uczelnia także Poza tym pisałam już że znam chirurga szczekowo-twarzowego i skończył on, jak każdy na jego oddziale, normalną stomatologię

Gość tersduijka
nigdy nie mozna było studiowac dwóch kierunkow medycznych

Gość do stomatoloszka
jest mózgowcem nieprzeciętnym poza tym jak ja studiowałam stomę to razem ze mną na roku był mój asystent od anatomii prawidłowej ( chirurg ogólny po specjalizacji) zaczął studiować stomatologię

Gość do stomatoloszka
kończę dyskusję na ten temat , nie dojdziemy do porozumienia dlaczego tak afiszujesz się tu ze swoim zawodem ? nikt tego nie robi tutaj poza Tobą

Gość bfdghdf
żebyś się nie zdziwiła. Niektórzy po prostu nie mają takiej potrzeby, by leczyć kompleksy w necie

Gość do stomatoloszka
chyba nie jest tak jak piszesz , jest tu trochę wykształconych ludzi, ale nie wszyscy od razu piszą o tym

Gość dffdddddddd
zauważyłam że wielu dentystów ma kompleks nie bycia lekarzem. jak już pisałam studiuje stome i mnie to dziwi i śmieszy to nadęcie. studiowałam weterynarie i mam porównanie, co wie lekarz weterynarz po swoich studiach, a co wie lekarz dentysta. generalnie różnica poziomów wiedzy jest ogromna, chodzi o ilość materiału jaką trzeba pochlonąc i przetrawić, o wiedze ogólną. dentysta medycynę tylko liźnie w ten czy inny sposób, ale prawdziwym lekarzem nie jest i nie będzie. jest lekarzem od zębów, jamy ustnej i ok. ale pełnoprawnym lekarzem nie jest, powtarzam, i z pelną swiadomością poszłam na te studia, zmieniłam je, bo wiedziałam że będzie mi dużo łatwiej, zarówno na studiach jak i po. i jak na razie tak jest.