Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ja82

dziecko w taxowce

Polecane posty

czy moge jechac taxowka z 1,5 rocznym dzieckiem, nie mam swojego fotelika?

Gość jakas tam.,.
Ja ze swoim jeździłam ale nie wszyscy taksówkarze się na to godzą.

Gość ghklonvc
możesz ale Ty bierzesz odpowiedzialność za dziecko lepiej zadzwoń na taxi i zapytaj czy mają samochód z fotelikiem

Gość w taksowce nie trzeba
miec fotelika. Jedziesz normalnie.

Gość ghnhfnfh
Mam wątpliwości czy taksówkarzy część przepisów o kierowcach nie dotyczy. A kierowca ma obowiązek dopilnować przestrzegania przepisów przez pasażera. Myślę więc że taksówkarz faktycznie mógłby rodzica z dzieckiem a bez fotelika nie wziąć. Lepiej zamówić taxi przez telefon zastrzegając że będzie się z dzieckiem i bez fotelika. Niech przyślą zaopatrzony odpowiednio samochód.

Gość no nie ma jak widać
"Sierżant Joanna Skręt z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku potwierdziła, że faktycznie nie ma obowiązku przewożenia w taksówce dziecka w foteliku samochodowym - prawo to reguluje kodeks drogowy artykuł 39, ustępy 3 i4. Czytamy w nich: „Ustęp 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. I następnie w ustępie 4: „Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Jeśli ktoś ma wątpliwości, kto ponosi winę za przewożenie dziecka w taksówce bez fotelika w momencie, gdy dojdzie do wypadku i dziecko będzie ofiarą lub odniesie obrażenia tej sprawy nie rozpatruje się pod kątem przewożenia dziecka w foteliku, ale pod względem okoliczności, w jakich doszło do wypadku. "

Nie ma obaw. Taksowki normalnie biora klientow z dziecmi i nie musi byc fotelika ;)

Gość niuniek12345
a co z bezpieczeństwem dziecka? chyba warto o nie zadbać. ja w każdym razie nie jechałabym bez fotelika

ale dlaczego od razu zakladac, ze ta taksowka bedzie miala wypadek? Rownie dobrze kierowca moglby stracic panowanie nad kierownica i wjechac w pieszego na chodniki, ktory by pchal wozek z dzieckiem. Przed wszystkim sie nie da uchronic ;)

Gość dla mnie to chore
Kiedys zamawialam taksowke i przez tel poprosilam pania dyspozytorke o taka z fotelikiem. Powiedziala, ze w taksowce nie ma obowiazku przewozenia dzieci w foteliku, ale po moich prosbach powiedziala ze wysle taka ale mam sie liczyc z tym ze w zwiazku z powyzszym na kurs nie przysluguja mi zadne rabaty. Co za roznica jakie sa przepisy dla taksowkarzy? dla mnie wazne jest bezpieczenstwo mojego dziecka a nie to kto i jaki dostanie mandat. Strasznie dziwi mnie, ze niektorzy rodzice o tym nie mysla. Zainteresowanych odsylam do obejrzenia filikow z crash testow. Daje do myslenia.

Gość niuniek12345
równie dobrze wsiadając do auta nie powinno się zakładać, że będziemy mieć wypadek, a i może policja nas nie zatrzyma, więc może uda się zaoszczędzić parę złotych i uniknąć kupna fotelika samochodowego- świetne rozumowanie. dla mnie bezpieczeństwo jest najważniejsze i w kwestiach, w których mogę je zapewnić mojemu Dziecku,nie zamierzam tego unikać. Sama też zapinam pasy w taksówce, więc skoro chronię siebie, dlaczego mam nie chronić Dziecka

Gość gość
Jeśli jeździcie w Warszawie to macie tam Eco-car, oni mają fotelik w każdym aucie, ale to śmieszne - jedna korporacja na tak duże miasto. Śmieszny jest również rząd - pewnie do momentu medialnej burzy i kilku tragedii, nikt tematem się nie zainteresuje!

Gość gość
w taxi nie ma wymogu przewożenia dziecka w foteliku...kwestia bezpieczeństwa to zupełnie inny problem autorka zapytała czy może jechać bez fotelika, odpowiedź brzmi:tak

Gość ania wyszkoni
Można bez fotelika, ale nie zmienia to faktu, że brak obowiązku jest chory. Obowiązek powinien istnieć - przecież chodzi o dzieci. Przynajmniej same korporacje powinny o to zadbać, niech chociaż połowa taksówek ma foteliki. Czy nie byłoby lepiej?

Gość gość
nie ma obowiązku wożenia dziecka w taksówce w foteliku, TYLKO CZY WYPADKI O TYM WIEDZĄ?