Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aguss

zrazy wieprzowe

Polecane posty

jakies przepisy na zrazy wieprzowe? Nigdy nie robi艂am i nie wiem czy nada z szynki wieprzowej?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szmmuu
chodzi ci o kotlety mielone? bo jak tak, to z kazdego miesa mozna je zrobic i dodac do srodka dowolne przyprawy, wg. nastroju na dany dzien :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Zraza i z szynki i
z kark贸wki b臋d膮 bardzo smaczne,ale bardziej z kark贸wki:) Kup 艂adna kark贸wk臋(chud膮),pokr贸j w niegrube plastry,rozbij je niezbyt cienko.Przypraw do smaku sol膮 i pieprzem jedn膮 stron臋 posmaruj cienk膮 warstw膮 musztardy sarepskiej,na tej posmarowanej musztarda stronie po艂贸偶 plaster dobrego boczku w臋dzonego,i kilka pi贸rek cebuli,lub kopiat膮 艂y偶k臋 duszonych pieczarek.Zwi艅 w rulonik zepnij wyka艂aczk膮.Zrazy otocz w m膮ce,i podsma偶 na gor膮cym t艂uszczu na z艂oty kolor z obu stron.Prze艂贸偶 do brytfanki usma偶one zrazy razem z t艂uszcze,dolej ok szklanka wody i du艣(pami臋taj膮c o uzupe艂nianiu wody)- du艣 do momentu a偶 b臋d膮 mi臋kkie mi臋so.Wyci膮gnij zrazy z brytfanki ,rozr贸b w 1 szklance wody 1 艂y偶k臋 m膮ki + 3-4 艂y偶ki 艣mietanki krem贸wki(30%) i wlej do zawarto艣ci brytfanki i na wolnym ogniu gotuj a偶 sos zg臋stniej,mo偶esz do sosu dorzuci膰 pieczarek duszonych z cebulk膮.Dopraw sos do smaku sola i pieprzem.Mo偶esz takie zrazy podawa膰 z pure ziemniaczanym,kaszami(najlepsza gryczana)ale j臋czmienna te偶 mo偶e by膰,kluskami 艣l膮skim lub kopytkami.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
szmmuu ----> Zrazy a kotlety mielone to s膮 dwie r贸偶ne potrawy ;) Je艣li zrazy robi臋 z mi臋sa wieprzowego to u偶ywam schabu lub szynki.Leciutko rozbijam mi臋so,doprawiam solem i pieprzem,smaruj臋 ka偶d膮 porcj臋 musztardy,uk艂adam cebul臋,og贸rka kiszonego oraz plaster s艂oninki lub boczku.Zwijam.Ka偶dy zrazik spinam wyka艂aczk膮.Proces sma偶enia i gotowania robie tak jak kole偶anka wy偶ej :) Ale jesli masz mo偶liwo艣膰 zrobi膰 z wo艂owiny to jeszcze lepiej,moim zdaniem s膮 smaczniejsze :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szmmuu
dobre :D w moich stronach na to sie mowilo rolady, a na kotlety mielone zrazy :D czasem sie tez mowilo na mielone lub schabowe sznycle :o takze do dzisiaj mnie te sprawy gnebia i walcze o poprawnosc nazewnictwa ;) dzieki za informacje :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jak chodzi艂am do podstaw贸wki
to na obiady kotlety mielone to by艂y "zrazy" i ca艂y czas tak my艣la艂am, 偶e w艂a艣nie te "zrazy" robi si臋 inaczej ni偶 tradycyjne kotlety mielone bo by艂y takie pyszne 偶e 艣linka ciek艂a. No, to pewnie mieli sw贸j spos贸b na te kotlety bo mi takie pycha nie wychodz膮 a robi艂am ju偶 na 1000 sposob贸w :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 gklmhj
zrazy to zarazy, rozbite plastry miesa i owijane nim rozne np warzywa, boczek, sloninka -tak jak pisala Zraza i z szynki i kotlety mielone jak sama nazwa mowi -mieso mielone rolady? jakie rolady? jako rolade mozna okreslic duzy plat miesa zwijanego i krojonego w plastry tak jak i rolada jako ciasto, rowniez krojone w plastry

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Do Pani wy偶ej, ju偶 si臋 tak
nie spinaj bo w r贸偶nych rejonach m贸wi膮 inaczej. U mnie (艣l膮sk) na rozbite p艂aty mi臋sa z jakim艣 nadzieniem te偶 m贸wiono roladki. Z nazw膮 zrazy na kotlety mielone te偶 si臋 spotka艂am wi臋c jak wida膰 u ka偶dego inaczej si臋 m贸wi. Tak jak np w wielu rejonach na bodaj偶e nogi z kurczaka m贸wi si臋 "pa艂ki" a ja np w og贸le takiego okre艣lenia nie zna艂am. Tak wi臋c nie krytykuj bo s膮 r贸偶ne okre艣lenia i r贸偶nie m贸wi膮 :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 owoco-maniaczka
najlepsze zrazy,to zrazy wo艂owe,ale skoro wieprzowin臋 chcesz - to kark贸wka,szynka!!!!Faszerowane boczkiem,pieczarkami,lub po prostu po艂贸wk膮 bia艂ej kie艂basy + cebulka:) i posmarowane mi臋so musztard膮:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zrazik
tak, nafaszeruj wieprza wieprzem, zeby nie bylo niedoboru wieprzowiny w organizmie, bo od tego sie umiera na brakoswinstwo :P

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 owoco-maniaczka
zrazik,pr臋dzej ty padniesz od nadmiaru jadu w艂asnego:p

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Joela
Na zrazy wieprzowe najlepszy jest schab ,bo chudy i szybko si臋 udusi .Ka偶dy p艂at nale偶y rozbi膰 cieniutko ,bo wtedy robi si臋 wi臋kszy (a i tak skurczy si臋 ) i 艂atwiej jest go zgrabnie zwin膮膰 .Ale nie ma to jak prawdziwe zrazy z wo艂owiny.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zrazik
ja sobie jaja robie, a ty juz sie jakiegos jadu dopatrujesz? :D tak, slyszalam o kielbasie drobiowej, a co? slyszalam nawet o kielbasiez soi, ale jak to ma sie do tematu?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×