Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aguss

zrazy wieprzowe

Polecane posty

jakies przepisy na zrazy wieprzowe? Nigdy nie robiłam i nie wiem czy nada z szynki wieprzowej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuu
chodzi ci o kotlety mielone? bo jak tak, to z kazdego miesa mozna je zrobic i dodac do srodka dowolne przyprawy, wg. nastroju na dany dzien :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zraza i z szynki i
z karkówki będą bardzo smaczne,ale bardziej z karkówki:) Kup ładna karkówkę(chudą),pokrój w niegrube plastry,rozbij je niezbyt cienko.Przypraw do smaku solą i pieprzem jedną stronę posmaruj cienką warstwą musztardy sarepskiej,na tej posmarowanej musztarda stronie połóż plaster dobrego boczku wędzonego,i kilka piórek cebuli,lub kopiatą łyżkę duszonych pieczarek.Zwiń w rulonik zepnij wykałaczką.Zrazy otocz w mące,i podsmaż na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.Przełóż do brytfanki usmażone zrazy razem z tłuszcze,dolej ok szklanka wody i duś(pamiętając o uzupełnianiu wody)- duś do momentu aż będą miękkie mięso.Wyciągnij zrazy z brytfanki ,rozrób w 1 szklance wody 1 łyżkę mąki + 3-4 łyżki śmietanki kremówki(30%) i wlej do zawartości brytfanki i na wolnym ogniu gotuj aż sos zgęstniej,możesz do sosu dorzucić pieczarek duszonych z cebulką.Dopraw sos do smaku sola i pieprzem.Możesz takie zrazy podawać z pure ziemniaczanym,kaszami(najlepsza gryczana)ale jęczmienna też może być,kluskami śląskim lub kopytkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szmmuu ----> Zrazy a kotlety mielone to są dwie różne potrawy ;) Jeśli zrazy robię z mięsa wieprzowego to używam schabu lub szynki.Leciutko rozbijam mięso,doprawiam solem i pieprzem,smaruję każdą porcję musztardy,układam cebulę,ogórka kiszonego oraz plaster słoninki lub boczku.Zwijam.Każdy zrazik spinam wykałaczką.Proces smażenia i gotowania robie tak jak koleżanka wyżej :) Ale jesli masz możliwość zrobić z wołowiny to jeszcze lepiej,moim zdaniem są smaczniejsze :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuu
dobre :D w moich stronach na to sie mowilo rolady, a na kotlety mielone zrazy :D czasem sie tez mowilo na mielone lub schabowe sznycle :o takze do dzisiaj mnie te sprawy gnebia i walcze o poprawnosc nazewnictwa ;) dzieki za informacje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak chodziłam do podstawówki
to na obiady kotlety mielone to były "zrazy" i cały czas tak myślałam, że właśnie te "zrazy" robi się inaczej niż tradycyjne kotlety mielone bo były takie pyszne że ślinka ciekła. No, to pewnie mieli swój sposób na te kotlety bo mi takie pycha nie wychodzą a robiłam już na 1000 sposobów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gklmhj
zrazy to zarazy, rozbite plastry miesa i owijane nim rozne np warzywa, boczek, sloninka -tak jak pisala Zraza i z szynki i kotlety mielone jak sama nazwa mowi -mieso mielone rolady? jakie rolady? jako rolade mozna okreslic duzy plat miesa zwijanego i krojonego w plastry tak jak i rolada jako ciasto, rowniez krojone w plastry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do Pani wyżej, już się tak
nie spinaj bo w różnych rejonach mówią inaczej. U mnie (śląsk) na rozbite płaty mięsa z jakimś nadzieniem też mówiono roladki. Z nazwą zrazy na kotlety mielone też się spotkałam więc jak widać u każdego inaczej się mówi. Tak jak np w wielu rejonach na bodajże nogi z kurczaka mówi się "pałki" a ja np w ogóle takiego określenia nie znałam. Tak więc nie krytykuj bo są różne określenia i różnie mówią :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość owoco-maniaczka
najlepsze zrazy,to zrazy wołowe,ale skoro wieprzowinę chcesz - to karkówka,szynka!!!!Faszerowane boczkiem,pieczarkami,lub po prostu połówką białej kiełbasy + cebulka:) i posmarowane mięso musztardą:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrazik
tak, nafaszeruj wieprza wieprzem, zeby nie bylo niedoboru wieprzowiny w organizmie, bo od tego sie umiera na brakoswinstwo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość owoco-maniaczka
zrazik,prędzej ty padniesz od nadmiaru jadu własnego:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Na zrazy wieprzowe najlepszy jest schab ,bo chudy i szybko się udusi .Każdy płat należy rozbić cieniutko ,bo wtedy robi się większy (a i tak skurczy się ) i łatwiej jest go zgrabnie zwinąć .Ale nie ma to jak prawdziwe zrazy z wołowiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrazik
ja sobie jaja robie, a ty juz sie jakiegos jadu dopatrujesz? :D tak, slyszalam o kielbasie drobiowej, a co? slyszalam nawet o kielbasiez soi, ale jak to ma sie do tematu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×