Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swiat mi runal!

zwolnili mnie dzis z pracy!! nie wiem za co!

Polecane posty

Gość zaczynam szukac pracy
nie zawsze dostaje się odprawę. 2 tygodniowy okres wypowiedzenia ma gdy umowę rozwiązano za wypowiedzeniem, gdy za porozumieniem stron - różnie, zależy z jaką datą rozwiązano umowę

Gość zu789
Zapyatalam sie dlaczego o co chodzi, co zle zrobilam? a ona "nie musze Ci sie tlumaczyc". BAJKI PISZESZ NA WYPOWIEDZENIU MUSI PISAC DLACZEGO MOZESZ ISC DO SADU I ZASKARZYC

przy umowie na czas określony formalnie nie musi tlumaczyć

Art. 45. 1. W razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów o pracę, sąd pracy - stosownie do żądania pracownika - orzeka o bezskuteczności wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu - o przywróceniu pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu. 2. Sąd pracy może nie uwzględnić żądania pracownika uznania wypowiedzenia za bezskuteczne lub przywrócenia do pracy, jeżeli ustali, że uwzględnienie takiego żądania jest niemożliwe lub niecelowe; w takim przypadku sąd pracy orzeka o odszkodowaniu. 3. Przepisu 2 nie stosuje się do pracowników, o których mowa w art. 39 i 177, oraz w przepisach szczególnych dotyczących ochrony pracowników przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę, chyba że uwzględnienie żądania pracownika przywrócenia do pracy jest niemożliwe z przyczyn określonych w art. 411; w takim przypadku sąd pracy orzeka o odszkodowaniu.

Gość zu789
siedzcie dalej na dupach i placzcie zamiast sprawe zalozyc boszzzzzzzz co za matolstwo

masz 7 dni na odwołanie do sądu (na dole rozwiązania mowy o pracę jest pouczenie, jak pouczenia nie ma to strata pracodawcy)

Gość swiat mi runal!
zaczynam szukac pracy ale rpzeciez wyraznie pisze "Art. 45. 1. W razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas NIE OKREŚLONY!!! jest nieuzasadnione.." a ja mialam na czas okreslony pisalam to wilokrotnie. A podpialam bo w sumie w szoku bylam w takich wytuacjach nie mysli sie racjonalnie,. Przychodze sobie po urlopie do pracy zadowolona bo jeszcze rpzed urlopem szef mnie tak chwalil a na powitanie zosteje wezwana do biura i dostaje wypowiedzenie. Nie bylibyscie w szoku? ja bylam, wieczorem przeplakalam kilka godzin czulam sie taka oszukana, ponizona itp Najgorsze to, ze nawet zasilek mi sie nie nalezy, cholera jak sie utrzymac jak splacac kredyt jezeli rpacy nie dostane? kredyt splacam po 400 zl miesiecznie...ogloszen dla mnie nie ma zadnych. Bede probowala w zawodach na ktorych sie nie znam bo co robic? musze pracowac!! Rodzicom powiedzialam to jeszcze mi ojciec dosral "pzeciez za dobre wyniki Cie nie zwolnili" on mysli jak wiekszosc ze praca lezy na ulicy, ze wystarczy byc dobrym pracownikiem zbey pracy nie stracic nigdy...zapomnial wol jak cieleciem byl

Gość swiat mi runal!
"W pozostałych sytuacjach, a więc także w przypadku umowy zawartej na czas określony, pracodawca nie musi ujawniać przesłanek, które kierowały nim przy podejmowaniu decyzji o rozwiązaniu stosunku pracy z podwładnym. Sąd pracy zasadniczo więc nie bada przyczyn wypowiedzenia takiej umowy. "

Gość FranekGolas
babeczki ty mały prawiczku z prąciem zamiast mózgu jesteś żałosny

wpis z godz 11:58 czytala?

Gość kubeczek wyszczerbiony
ja miałam umowe na czas określony ,zwolniono mnie tak ,że szef zadzwonił do mnie w piątek że mam już w poniedziałek nie przychodzić umowe miałam do 2015 r ,pojechałam do Państwowej Inspekcji Pracy i okazało sie że na takich umowach ma prawo zwolnić z dnia na dzień i nie podawać przyczyny .dlatego nie głosuje na PO i SLD

Gość TZUI
kubeczek chyba nie wiesz o czym piszesz

Gość TZUI
kubeczek chyba nie wiesz o czym piszesz ludzie czytajcie wasze umowy i nie dajcie sie wykiwac: Umowa na czas nieokreślony może być przez pracodawcę wypowiedziana tylko z uzasadnionych powodów, a jeśli pracownik poprosi o reprezentowanie go przez związek zawodowy, to także dopiero po uprzedniej konsultacji pracodawcy z tym związkiem. Okres wypowiedzenia: dwa tygodnie gdy pracownik był zatrudniony krócej niż sześć miesięcy jeden miesiąc jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej sześć miesięcy trzy miesiące gdy pracownik był zatrudniony trzy lata Każda umowa o pracę powinna być zawarta na piśmie i zawierać jasne określenie przede wszystkim: rodzaju pracy, miejsca jej wykonywania, terminu rozpoczęcia i wynagrodzenia. Pracodawca powinien najpóźniej w ciągu 7 dni od dnia rozpoczęcia przez pracownika pracy potwierdzić to w formie pisemnej.

kubeczek wlasnie niestety wie o czym pisze :( kubeczku współczuję, bo wiem co to za ból

Gość swiat mi runal!
TZUI ale my piszemy o umowie na czas OKRESLONY!!! powtarzam to po ra znie wiem juz ktory. Umowa na czas NIEokreslony to co innego! Cholera jasna chcesz rpacowac a nie mozesz bo nie ma dla Ciebie pracy! Co sie dzieje w tym kraju i nie tylko w tym? Cholera co sie dzieje?

jesli minelo 7dniod nia wręczenia wypowiedzenia to nawet do sądu się nie odwołasz...

Gość swiat mi runal!
zaczynam szukac pracy, a tobie jak idzie? Ogloszenia u mnie to :kierowcca kat, C, kierowca kat C+E, murarz- zbrojarz- betoniarz, robotnik gospodarczy, kierowca kat D, mechanik samochodow ciezarowych, dozorca, robotnik budowlany, sprzataczka z orzeczeniem o niepelnosprawnosci, programista systemow czasu rzeczywistego, informatyk, dekarz, ciesla, ksiegowy, murarz, kierowca autobusu :(

zrób bazę firm a nie z ogłoszeń szukasz . Jeny, w ogloszeniach jest 30% ofert pracy

Gość swiat mi runal!
Niestety z moim wyksztalceniem szukac firm ktore oeruja mi rpace w moim miescie i okolicch to jak szukac igly w stogu siana dlatego przegladam ogloszenia.

nie deprecjonuj sie. W ostatecznosci pomysl sobie, ze glupi ma zawsze szczescie. Kurcze, musisz jakąś motywację mieć

Gość swiat mi runal!
nie mam motywacji, swiat mi sie lekko zawalil. Myslalam ze skoro jestem dobrym pracownikiem to bedzie oki. Tej pracy szukalam 5 miesiecy! Podczas jej szukania mialam prace ale ciezka bardzo i malo platna, juz psychicznie nie wyrabialam dlatego szukalam innej. Zalamalam sie tym ze tak ze mna podle postapiono! Tak strasznie podle.

ze mną tak postąpiono w ciągu ostatnich 5lat 10krotnie. NA następny raz jak dostaniesz wypowiedzenie w taki sposób to wez pod uwagę, że masz prawo wystapić do sądu. W PIPie podobno są prawnicy, dla których taka sytuacja to dobra wprawka.

Gość swiat mi runal!
zaczynam szuukac pracy - oj to wspolczuje, ze mna po raz pierwszy a pracuje od 8 lat. To byla moja 3 praca. Poczulam sie sozukana i bezwartosciowa. ale coz...musze dac rade

Gość do świat mi runął
wiesz, ja miałam takie psychopatki w ostatniej pracy, że szok. Same miały za uszami i dlatego robiły na mnie nagonkę. I takie mają dożywotnio zapewnione miejsce pracy. :o

Gość uuuuuuuupppppppppp
:( :)

Gość uuuuuuuupppppppppp
mnie zwolnili i od paru tygodni wysłałam zaledwie kilka cv. Byłam tak wyczerpana.

Gość Singielek84
moze szef uznał że nie da rady zaciągnąć cie do łóżka i sobie odpuścił ???