Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla_mama

Jak to jest z cesarką?

Polecane posty

Gość przyszla_mama

Wszystko wskazuje na to,że będę miała cesarkę. Mogłybyście mi powiedzieć jak to wygląda? Nie chodzi mi o moment wyjęcia Maleństwa lecz o całe przygotowanie przed i jak to później wygląda.

U mnie było tak: 1. Lekarka przychodzi i mówi: będzie cesarka 2.Położna daje mi szpitalną koszulę, karze związać włosy (w kok na samym czubku), karze zdjąć kolczyki, pierścionki itp. 3. Nastepny etap - golenie - ja juz byłam ogolona więc obyło się bez tego 4. Położna nakłada cewnik (bez znieczulenia) 5. Kazali położyć się na takim łóżku na kółkach i powieźli na salę operacyjną 6. Przełożyli na stół 7. Obrót na bok , maksymalne zwinięcie w rogalik - zastrzyk w kręgosłup W miedzyczasie podłączyli elektrody i ciśnieniomierz 8. Operacja, wyjęcie dziecka 9. Przewiezienie na salę pooperacyjna na porodówce 10. Po 20 minutach przynoszą mi dziecko do karmienia

Ogólnie nie było żle I nie bolało:) Najbardziej krepujace mogloby byc golenie i potem jak masz bezwładne nogi, musisz lezec nie podnosic głowy i położna sama wsadza ci miedzy nogi wkłady bo krew płynie:/ Wstyd mi troche bylo ale ona to widziala setki razy

Gość przyszla_mama
Jak to jest z tym znieczuleniem? Bardzo boli? Założenie cewnika bez znieczulenia boli? Długo po wszystkim zostaje się w szpitalu? Dużo dłużej niż po porodzie naturalnym?

Gość maomam27
szcypało zakładanie cewnika, ja jakieś 1,5h leżałam na sali przedoperacyjnej bo nie wiedziałam że bedzie cc i sie najadłam a przed operacją jeśc nie wolno... wymiotowałam strasznie podczas operacji...

Gość taka sobie ja.
Mogę Ci powiedzieć jedynie ze strony medycznej jak to wygląda, bo jestem studentką położnictwa. Zakładanie cewnika może jedynie szczypać, ale boleć nie powinno, jeśli boli to znaczy, że ktoś robi coś niewłaściwie. Zależy w jakim szpitalu, ale ok. 12 godzin leżysz na płasko, jeśli miałaś znieczulenie przewodowe (do kręgosłupa). A w szpitalu, to może jedną dwie doby dłużej zostajesz niż po porodzie siłami natury- jeśli oczywiście z Tobą i z dzieckiem jest wszystko wporządku.

ja mialam znieczulenie na siedzaco, pozniej polozna pomogla mi sie polozyc. co do golenia, to sama to zrobilam w domu, partner mi pomogl. po samej cesarce czulam sie dobrze, bol do zniesienia, nic strasznego:) dla mnie najgorszy byl zastrzyk w kregoslup i nieprzyjemne bylo jak synka wyciagali, bo czulam takie ciaganie na wszystkie strony. ale nie bylo to w zadnym wypadku bolesne. dasz rade:)

Gość przyszla_mama
Uspokoiłyście mnie, wielkie dzięki.

Gość maomam27
moje dziecko urodziło się o 21:25 a o 5 rano położna kazała mi wstac i o własnych siłach musiałam pójśc pod prysznic, wiec jakie 12h na płasko???

Gość taka sobie ja.
Powiedziałam, że zależy w jakich szpitalach. Ale zalecenie anestezjologiczne jest takie, żeby 6 godzin leżeć na płasko.

Gość mamama27
ja miałam planowe cc -byłam na patologi wiec od rana mnie przygotowywali: lewatywa, kroplówki, ogolona byłam, wenflon miałam zabrali na sale przed operacyjną - dostałam koszulę i czekałam potem zaprowadzili na sale - kazali usiąść na łóżku i zgiąć brode do kolan - i zrobili znieczulenie - nic nie bolało - bardziej bolał wenflon- położyli mnie na stole - podłączyli elektrody i ciśnieniomierz i założyli cewnik po znieczuleniu wiec nie czułam - tylko mi powiedzieli potem zaczeło sie krojenie i wyjęcie dziecka - czujesz ze coś robią, szarpią itd ale nie czuć bólu 9. pokazali mi małego - dałam mu buziaka i zabrali go do męża i na noworodki a mnie na salę pooperacyjna - małego nie przynieśli - dostałam go dopiero na następny dzień jak byłam na zwykłej sali a autorko najlepiej poszukaj albo zapytaj o konkretny szpital - bo w każdym jest inaczej - wiec czytanie jak to wygląda troche sie mija z celem - bo ja dostałam cewnik po znieczuleniu a nie dostałam dziecka do karmienia i nawet o to nikt nie zapytał a tu kolezanka wyżej miała inaczej

W 30 tygodniu dowiedziałam się że będzie prawdopodobnie będzie cesarka.Lekarka wyznaczyła mi datę kiedy mam się wstawić do szpitala. Było to tak :) * 2 dni przed - usg,badanie ginekologiczne,ktg * 1 dzień przed - ktg,badanie krwi i moczu,rozmowa z lekarzami. * 2 godziny przed - lewatywa,prysznic,dostałam 2 kroplówki oraz założenie cewnika (zostałam posmarowana maścią,nie bolało ale czułam jak mi ktoś tam grzebie) * na sali - znieczulenie w kręgosłup .Po paru minutach pokazali mi dziecko,pozwolili przytulić.45 minut później byłam już na sali a tam czekał już na mnie synek. * 5 godzin po cc położna podała mi dziecko do karmienia. * 15 godzin później ściągnęli mi cewnik (nie bolało) oraz dopiero wtedy pozwolili mi wstać z łózka i wsiąść szybki prysznic. * 5 dni po cc wypuścili do domu. Tam gdzie ja miałam cc to jeśli wszystko jest ok to po poradzie naturalnym wychodzi sie na 2 dobę a po cesarce na 5

Gość maomam27
moje dziecko przywiózł na sale moj maz ale na jakies 5 minut pozniej mi go zabrano i przywieziona z samego ranka... ja miałam gorzej bo w lampie nad stołem operacyjnym odbijało się to co robili lekarze, widziałam jak mnie kroją i jak wyciagaja dziecko... znieczulenie nie bolało, mialam sie sgiac max w literke c , bylo mi tylko bardzo zimno i po operacji wszystko swedziało, ale testowali nowe kroplowki i to byl ich efekt uboczny

tesotowali nowe kroplowki????na pacjentkach????takie testy to sie przeprowadza w inny sposob. zimno ci bylo bo to skutek uboczny znieczulenia, ja np mialam tak (swedzenie, dreszcze i zimno) przy pierwszej cesarce. druga mialam w innym szpitalu i powiedzaino mi,ze poprzedim razem mialam podana za duza dawke zniczulenia,moze ty tez tak mialas, a bali sie przyznac i wine zwalili na te kroplowki

Gość maomam27
moze, ale swedzialo mnie tak strasznie ze od drapania zdarlam sobie skore na dekolcie

Gość przyszlamamamalenstwa
ja też mam mieć cesarkę i strasznie się boję.... Dziewczyny pierwszy raz słyszę o lewatywie... po co ona?

LEwatywa nie zawsze jest - teraz weszło prawo że bez zgody pacjentki lewatywy nie robią Ja nie miałam Poprosiłam tylko o czopek glicerynowy zeby po operacji nie wstawac na kibelek Własnie po to robia lewatywe Dziwczyny to wy długo lezałyście po cc JA miałam cięcie w środe po południu a w sobotę przed południem byłam juz w domu Czyli 3 dni i do domku Oboje czuliśmy się świetnie:)

Przy wyjmowaniu dziecka tez nic nie czułam żadnego szarpania czy ciągnięcia I samo znieczulenie tez nie bolało bo japierw spryskali spreyem który znieczulił miejsce wkłucia:) I dzidzię dostałam 15 minut po tym jak przewiezli mnie na salę pooperacyjną Bo mamy po cc mogą mieć problem z mlekiem i wazne jest jak najszybsze przystawienie dziecka Tak było u mnie