Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość d.o.r.

Slicznie prosze o rade - jak sie nauczyc angielskiego?

Polecane posty

Gość d.o.r.

Witajcie, pieknie prosze o porade: jak sie nauczyc samemu angielskiego od podstaw? Troche slowek umiem, ale wymowy nie. Myslalam o ogladaniu filmow po angielsku, ale nie wiem gdzie takie znalezc bez logowania sie i limitu? Albo same programy tv po angielsku w komputerze? Bardzo milo Was prosze, jesli mozecie i potraficie poradzcie. Stara rura bez znajomosci ang.

Gość huehuehuhh
Lepiej nie umieć angielskiego i się do tego przyznać, niż udzielać językowych porad, a potem walić byki takie jak "no commentS'' :D :classic_cool: :) Możesz wypożyczać filmy z wypożyczalni - na każdym obcojęzycznym masz do wyboru lektora albo napisy. Idź do antykwariatu albo Buchmanna, tam za 5zł możesz kupić gazety z kasetami, nagraniami, do każdego jest opracowany rozdział. Kup bloczek z samoprzylepnymi kateczkami i rozklejaj je sobie na rzeczach, które trudno Ci wchodzą do głowy. Słuchaj piosenek, wchodź na tekstowo.pl i śledź słowa z tekstem, śpiewaj, powtarzaj. Załóż sobie zeszyt, podziel go na kilka działów: słówka/idiomy/zwroty/itp. Najważniejsze jest to, żebyś była systematyczna. Niech to będzie 5 nowych słówek dziennie, 3 idiomy, 4 zdania, ale najważniejsze, żeby regularnie przyswajać i powtarzać wiedzę. Najlepszym sposobem jest jednak słuchanie i czytanie, inaczej możesz zapomnieć o tym, że nauczysz się tego języka dobrze. Więc zapomnij o książkowych regułkach (przynajmniej dopóki nie skumasz podstaw) i ucz się "żywego" języka :) Moja koleżanka np miała trudność z nauczeniem się liczebników porządkowych i jeszcze czegoś tam - wiesz, co jej pomogło? Znalazła w necie rymowane wierszyki/piosenki dla dzieci :D Nauczyła się w jeden dzień :) Powodzenia! :)

Gość o maj god o maj god
sprobuj przez internet sa takie strony jak e-tutor czy busuu Moja kolezanka sie uczy w ten sposb i jest zadowolona

Gość d.o.r.
Dzieki ;-) nie mam za wiele kasy na wypozyczanie filmow, a chcialam sobie jeden dziennie ogladac. Znacie moze jakies strony? Mam kilka ksiazek, bede je tlumaczyc. Myslalam tez o nagraniu paru rzeczy na mp3. Bardzo mi zle bez znajomosci angielskiego...

Gość o maj god o maj god
wymowe zawsze mozesz sprawdzac na necie

Gość huehuehuhh
Ja myślę, że mogłabyś poszukać nawet na youtube, na pewno możesz znaleźć fragmenty kilkunastominutowe. Uważam, że to lepsza opcja - po pierwsze nie znudzisz się monotonią, po drugie łatwiej będzie Ci zrozumieć całość, a po trzecie o wiele prościej będzie Ci zatrzymywać częściej film po to, aby coś tam sobie przetłumaczyć. Spróbuj na początek w ten sposób, będzie Ci łatwiej. Potem dopiero pomyśl o tłumaczeniu kobył. Tak samo radzę Ci z książkami - weź się najpierw za opowiadania, felietony, artykuły z gazet (nawet te internetowe). Książka to jednak inny język, często archaiczny, taki, którego nie używa się w mowie potocznej. Radziłabym Ci wejść na stronę BBC albo Daily News czy NY Times'a i stamtąd tłumaczyć sobie małe artykuły, po kilka zdań. Naprawdę. Nawet na studiach na listeningu czy readingu czytane/puszczane z kasety są nagrania/artykuły z gazet i telewizyjnych newsów.

Gość d.o.r.
wierzba1979@gmail.com dzieki ;-)

Gość d.o.r.
Wiesz co, ale ja mam ksiazki o tym, co mnie bardzo interesuje, wiec mysle ze bede miala motywacje ;) Zobaczymy

Gość d.o.r.
Dobry pomysl z BBC ;-)

Gość o maj god o maj god
poszlo :)

Gość d.o.r.
Dziekuje ;-)

Gość o maj god o maj god
you're welcome :D

Gość ijuhniuuyhnujniny
ja też poproszę o ebooka onomatopeja222@tlen.pl

Gość o maj god o maj god
poszlo :)