Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulturalna19283746

SĄDOWE WEZWANIE - JAK TO MOŻLIWE? CO ROBIĆ?

Polecane posty

Gość kulturalna19283746

Witam, w dniu dzisiejszym otrzymałam sądowe wezwanie do uiszczenia mandatu wraz z odsetkami oraz kosztami wniesienia pozwu sądowego przez Koleje Mazowieckie, który otrzymałam ponad rok temu, będąc jeszcze osobą niepełnoletnią. Moich rodziców poinformowałam o owym fakcie, zresztą otrzymali oni osobiście pismo, w którym byli wówczas zobligowania do opłacenia tego mandatu jako osoby odpowiedzialne za mnie w świetle prawa. Ze względu na trudną sytuację rodzinną, mama wychowuje mnie samotnie, przy czym ja nadal uczę się i nie pracuję (zresztą nawet nie mogłabym, gdyż wówczas straciłabym pieniądze z funduszu alimentacyjnego) - nie mam z czego tego zapłacić. Wówczas moja mama obiecywała, że się tym zajmie, ale jak widać nie zrobiła tego przy czym ja mam teraz problem. Co mogę zrobić czy jest jakaś możliwość odwołania się od tej decyzji? Czy fakt, iż nie miałam 18 lat w momencie otrzymania mandatu cokolwiek zmienia? Proszę o pilną odpowiedź.

Gość erozja kwitnaca
nie ma odwołania, musisz zapłacic a co sobie myslisz? na gapcora sie jedzie to sie ponosi tego konsekwencje, kazdy by chciał za darmoche jezdzic a potem na litosc brac

No jasne. Matka miała zapłacić i jest wszystkiemu winna. Ja bym zapłacił i nie dał ci jeść przez tydzień albo sprzedał jakieś twoje ciuchy na Allegro będąc na jej miejscu. Trzeba było nie jeździć na gapę, a teraz płać bo nie masz wyjścia.

Gość erozja kwitnaca
babeczki rulezzz :classic_cool:

Gość Vampire Blood
a nie pomyślałaś, żeby zapytać mamy? a z resztą... piszesz, że wiedziałaś o tym rok temu, zanim wyślą Ci wezwanie to muszą parę pism wcześniej wysłać!!!! Zastanów się i zaból za ten mandat, bo nie ma zmiłuj

Gość Vampire Blood
babeczki ja też tiebia lubię :)

Gość kulturalna19283746
Bo jechałam do szkoły, a matka nie miała pieniędzy, żeby mi nawet dać na bilet? To jest moja wina!? Puknijcie się w głowe ludzie, bo o prawdziwym życiu to wy nie macie pojęcia.

Dodam, że skoro się rżnęłaś i zrobiłaś dzieciaka z jakimś ruchaczem to byłaś też dorosła wystarczająco, żeby zapłacić karę za przejazd bez biletu. Jeśli twój problem nie jest kolejną prowokacją to mnie słów brak w tym momencie...

Rozwalilo mnie zanie : "nie pracuję (zresztą nawet nie mogłabym, gdyż wówczas straciłabym pieniądze z funduszu alimentacyjnego)" A kto powowiedział ,że MUSISZ dostawać z funduszu?! Może lepiej samemu na siebie zabracować? Nauka w niczym tu nie przeszkadza!

Gość Vampire Blood
jest coś takiego jak opieka społeczna i dofinansowania dla biednych trzeba tylko ruszyć dupę, ale niektórym się nie chce

Po prostu w tym miesiącu nie kupisz sobie nowych bucików z alimentów tylko zapłacisz tę karę. Bo w innym przypadku zastuka do was komornik, który w dodatku doliczy kilkaset złotych za egzekucję. Przestań kombinować i płać. Współczuję biednej matce takiego pasożyta i lenia śmierdzącego. Będziesz jej tak siedzieć na głowie całe życie teraz.

Gość Vampire Blood
babeczki!!!! ja Cię lubię nie ważne co piszą o Tobie :)

Gość Vampire Blood
biedna Twoja mama takiego darmozjada trzymać i żywić jeszcze

Gość jnxfv
Jak widać nie masz problemu z pisaniem dupereli na kafe ("mama wychowuje mnie samotnie" - coż za dobór słów!) - dlaczego nie napisałaś do sądu kiedy był na to czas? To ty jeździłaś na gąpę, nie twoja matka i to ciebie powinno interesować czy sprawa została załatwiona. Obchodzi cię to dopiero teraz, jak to od ciebie chcą kasy. Prawda jest taka, że nie uregulowałaś tego wcześniej, kiedy był czas starać się o umorzenie albo odroczenie. Teraz wejdzie komornik i jeśłi nie będziesz miała kasy, to zajmie majątek ruchomy. Jełśi nie masz takiego, poczeka aż zaczniesz zarabiać (a odsetki będą rosły). Lepiej rusz tyłek i zarób (korepetycje, sprzątanie itd) a nie zwalaj wszystkiego na matkę!

Gość erozja kwitnaca
Tak do roboty a nie kase brać z podatków pracujacych :o nie dość, ze nie rób i leń to jeszcze chcę się wywinąc od odpowiedzialności? matka nie uczyła, ze za bilety się płaci? to tak samo jakbys ukradłą coś w sklepie albo koleżance, kradniesz miejsce w pociagu, jesteś zwykłą złodziejka

Vampire Blood: Te bzdety piszą tylko idiotki, którym nie podoba się moje zdanie m.in. w kwestii aborcji, feminizmu, itp. Tak zawziętych głupoli na żadnym forum nie widziałem. Na szczęście to tylko parę ciotek, które już słabną powoli 🖐️

Gość Vampire Blood
babeczki ja też uważam że aborcja jest nie fair i nie powinno jej być, ale nie ważne jakie kto ma zdanie, fakt faktem ze jesteś fajny i tyle o to co kto uważa to już drugorzędna sprawa :)

Gość kulturalna19283746
Na szczęście życie jest mimo, że ciężkie to jednak w ostatecznym rozrachunku sprawiedliwe i kiedyś zweryfikuje wasze poglądy. Nie znacie mnie, a oceniacie, nie mając pojęcia o moim życiu. W dodatku babeczki w kropeczki, nie wiem kim Ty jesteś i oczym Ty piszesz, jakim dziecku i jakim rżnięciu?!? Proponuję wziąć porządny rozpęd i zderzyć się ze ścianą, może chociaż to Cię otrzeźwi, jeśli nie było wcześniej okazji by zrobiła to za Ciebie rzeczywistość. Nie mam żadnych swoich pieniędzy, a każdy grosz od państwa przejmuje moja mama na utrzymanie domu, więc pohamuj swój jad zanim cokolwiek powiesz i rzucisz kamieniem.

Matka pewnie uczyła. I nie dojadała przez nią i chodziła byle jak ubrana, żeby córeczka wszystko miała. A córunia w wieku 17 lat puściła się z jakimś ruchaczem i jeszcze więcej problemów matce narobiła. Wierzycie, że ona kiedykolwiek się zmieni? Ma w dupie tę matkę. A jej dziecko będzie jeszcze gorsze jak podrośnie bo co taki sęp może za wartości przekazać?

Gość Vampire Blood
kulturalna, jesteś idiotką, poszłabyś do roboty i więcej kasy by było, a twoją nudną sytuację znamy dobrze, rozpisałaś się, jak nie masz kasy na mandat to daj dupy nikt za twoje błędny płacić nie będzie a już na pewno nie ja z moich podatków kiedy się odwołasz, wali mnie twoja sytuacja bo głupio robisz nie pracując i tyle jesteś leń patentowany:)

I jeszcze się dziwi, że matka kasę bierze, żeby utrzymać dom, w którym córeczka mieszka, wyjada, wyleguje się przed telewizorem i stuka swoje żale na kafe jak to jej źle. Kto płaci za prąd, gaz, wodę i twój Internet? Kompa sprzedaj to będzie na opłacenie kary.

Gość Gabryjela Pacholarz [kiss]
Autorko, zmień sobie nick bo z kulturą to ty się dawno rozminęłaś :o kto cię tu niby ocenia? Zacytuj, Ludzie piszą prawdę, bo mandat musisz zapłacić, już jest za późno na jakiekolwiek odwołania itp. Zaspałąs jak pisali?Wtedy tzreba było proisic o umorzenie ze względu na biede, teraz już nie masz żadnych szans i jeszczce sobie dodatkowo zaszkodziłas, bo musisz zapłąciś odsetki i koszty procesu. Nie dostałas odpowiedzi jakiej oczekiwałas i już każesz siępukac po głowie i nas wyzywasz :o Nie żal mi cię za to jak pokazałas jaka jesteś wredna 🖐️ A alimentów nie musisz pobierać, jak ktos słusznie zauwazył, idx do pracy i pomóz matce, zmaisat się trzymac kurczowo tego :o

Gość Vampire Blood
babeczki, ona zaraz napisze że jest w kafejce internetowej i że własnego nie ma :) ale za kafejke też z 5 zł zabulić trzeba

Dokładnie. Zazwyczaj jestem wyrozumiały i współczuję bo nikt nie lubi płacić kar, a może była to jakaś drobna przejażdżka niefortunnie zakończona kontrolą. No ale postawa tej dziewczyny jest odrażająca. Jak można w taki sposób pisać w ogóle i mieć pretensje do matki, że ośmieliła się nie zapłacić kary za córunię bo nie miała z czego i bieda piszczała po kątach? Rusz tyłek, idź na jakąś pracę dorywczą typu promocja w markecie, ulotki roznieś, cokolwiek, a nie pretensje do matki. I dobrze robi, że bierze tę kasę z alimentów bo ty byś w 3 dni na pizzę z koleżankami wydała wszystko nie myśląc ile kosztuje utrzymanie domu i wkurzonej córeczki.

Gość Vampire Blood
i właśnie przez takich ludzi Polska biedę klepie, znajdzie się taki darmozjad, co od Państwa kasę bierze, a sam do pracy to ni chuja, a potem się mówi, że to bezrobocie... kasa od Państwa powinna być tylko w wypadku urlopu macierzyńskiego, kalectwa.

Gość jnxfv
Babeczki, to matka dostaje alimenty na córunię (a nie córunia na swoje dziecko) I córunia uważa, że wobec tego nie musi i NIE MOŻE pracować, bo już dosyć światu daje od siebie! Podłe jest to, z jakim wrednym chamstwem zwala winę na matkę: to ONA nie zadbała, ONA nie zapłaciła, ONA jest wszystkiemu winna...

Gość jnxfv
Przypominam "zaradnej" panience, że komornik wpisze ją do rejestru dłużników, i dopóki nie zapłaci ZERO KREDYTÓW, POŻYCZEK itd.

Gość znowu ty
Szkoda było ci na bilet? to teraz zapłacisz hahaha:P

Gość ale popaprańcy z was żalosni
jesteście serio, a już najbardziej teksty o żerowaniu na funduszu, na nim to niepłacący tatuś żeruje bo sam nie ma nawet dla bilet dla córki autorko zadzwoń do tych Koleji Maz i poproś o rozłożenie tego na raty, wyjaśnij ze masz trudna sytuacje materialna itp ale uregulujesz zaległosci, potem wyślij im to na piśmie