Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Armaid

Jak mam zostać stewardessą?

Polecane posty

Co trzeba zrobić jak to jest? Może któraś z was jest stewardessą? Mam 17 lat i chciałabym zostać stewardessą ale nie wiem od czego zacząć. Jakie linioe polecscie (najlepiej polskie ale dobrze płatne), lotnisko, na którym można pracować. Bardzo proszę o szczegóły

Gość hutersa
a jesteś ładna, znasz języki?

Tak szczerze? Tak spodobało mi się i to baaaardzo!!! Co do pierwszej odpowiedzi to jestem ładna i znam dwa języki angielski i hiszpański lub niemiecki:)

Gość Mska;)
na pewno musisz mieć szkolenie i przeróżne badania lekarskie czy nie jesteś strachliwa lub nie masz lęku wysokości;) no i musisz znać przynajmniej 2 języki obce

Gość krups
Jak pracuje stewardesa Anna Giryn i Izabela Kucharska są stewardesami niemal od roku. Obydwie zapewniają, że tej pracy nie zamieniłyby na inną. - To ciężka praca, musimy być dyspozycyjne. Zdarza się, że otrzymuję telefon w środku nocy i w ciągu godziny muszę już być na lotnisku - opowiada Giryn. - To zdecydowanie nie jest praca dla domatorów. A pasażerowie są różni, nie brakuje oznak sympatii, ale zdarzają się, niestety, również tacy, którzy przesadzą z alkoholem i są agresywni - dodaje Kucharska. Czasu na zwiedzanie świata też jest niewiele. Samolot najczęściej bowiem już po godzinie startuje w drogę powrotną. - Najpierw jesteśmy informowane o rozkładzie lotu i pogodzie. Chwilę potem mamy spotkanie z szefową pokładu, która odpytuje nas z procedur bezpieczeństwa. Zawsze jest nas o jedną więcej niż potrzeba, to na wypadek nagłej choroby czy innego nieszczęścia. Sprawdzamy osobiście cały pokład, czasami same sprzątamy, szukamy też wszelkich bezpańskich paczek - opowiadają stewardesy. Gdy w końcu pasażerowie się już pojawią, stewardesy mają już dawno przydzielone role. Nieformalnie dzielą się na 1, 2, 3 i 4, gdzie 4 to stewardesa o najmniejszym doświadczeniu, a 1 to szefowa pokładu. Stewardesa zarabia od 5 do 8 tys. zł netto. Na jej dochód składa się pensja podstawowa i zapłata za każdą godzinę lotu. Ma też prowizję od sprzedaży jedzenia na pokładzie (w tanich liniach nie jest ono wliczone w cenę biletu).

Gość fhfdhftghngf
'znam dwa języki angielski i hiszpański lub niemiecki' to nie wiesz jakie znasz czy jak:o

O Bożeeee.... Mówię że znam hiszpański i niemiecki na tym samym poziomie!

Gość Ja jestem s.
Zapomnij o dobrze płatnych polskich liniach lotniczych, takie nie istnieją. W locie zarabiają jak w czarnej Afryce, aż wstyd słuchać. Ja pracuję we włoskich liniach lotniczych i zarabiam 5-6 razy tyle ile zarabiają w locie, za ta samą pracę! plus mam darmowe bilety moją linią lotniczą a moi rodzice i znajomi nawet 90 procent zniżki, mam zniżki na inne linie. Nie jest jednak tak dobrze jak się wydaje, żeby to osiągnąć musiałam wiele lat pracować na śmieciowych kontraktach, dzisiaj tylko takie śmieciowe kontrakty robią, a i tak konkurencja wielka na jedno miejsce. Pamiętaj że selekcjonatorzy wolą generalnie swojego niż jakiegoś obcokrajowca, musisz byc lepsza od innych. Według mnie wysiłek nie jest wart ceny jaką dzisiaj musisz zapłacić za tą pracę, zbyt wielkie jest ryzyko że nigdy nie dostaniesz stałego kontraktu. Unikaj płatnych kursów, zainteresowane linie lotnicze same szkolą i jeszcze tobie płacą. Język musisz znać perfekt, plus angielski, mieć minimum 170 cm wzrostu, być najlepiej po studiach, miła aparycja, elegancja, musisz umieć pływać, nie mieć widocznych tatuaży, mieć stalowe nerwy i dużo cierpliwości. i kontrakty o pracę na czas określony.

Gość Ja jestem s.
Życzę powodzenia! I