Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wezuowa

pozyczanie pieniedzy

Polecane posty

Gość wezuowa

chcialabym sie podzielic moimi spostrzezeniami i zapytac o wasze przezycia z tym zwiazane. ja mam problem z tym, ze nie potrafie odmawiac i za kazdym razem pozyczam pieniadze znajomym czy rodzinie. stalo sie to juz jakby plaga i moj maz nie raz mial o to do mnie pretensje, bo potem nawet zapominam komu i ile pozyczylam. ale z drugiej strony ciezko odmowic komus, o kim wiem, ze ma ciezka sytuacje finansowa, ma male dzieci, jakas chorobe itp. juz nie raz i nie dwa zdarzylo sie, ze musialam puscic w niepamiec nawet spore kwoty, bo ktos nie byl mi w stanie po prostu oddac i zawsze sobie obiecuje, ze wiecej tej osobie nie pozycze, a jednak przychodzi po raz kolejny z placzem i zgadzam sie na ta pozyczke. najwieksza kwota jaka komus pozyczylam bylo 10 tysiecy zlotych. kolezanka potrzebowala na operacje coreczki. i oddaje mi to do tej pory w ratach, a moj maz do tej pory mi to wypomina, ze nie po to on tak ciezko haruje, zebym ja potem lekka reka dawala komus 10 tysiecy. czy ktos ma moze taki problem jak ja? a moze macie jakies sposoby jak nauczyc sie asertywnosci? otwieram dyskusje. :)

Gość wezuowa
juz nie raz probowalam z tym i mowilam, ze nie mam aktualnie kasy to zawsze ta osoba mowi "no co tam na pewno znajdziesz" chociaz z 20zl. nie bede ukrywala, ze nie nalezymy do najbiedniejszych ludzi z mezem i tez z tego moze sie wywodzic to, ze wszyscy przychodza do nas w potrzebie.

Gość wezuowa
Invicta: to nie sa pieniadze mojego meza, tylko nasze wspolne.

Gość viola-oszukana
Mam 38 lat, od 17 lat jestem mężatką i mamy 2 dzieci w wieku 15 i 12 lat. Do czasu żyło Nam sie na dobrym poziomie ale jak sie okazało sielanka nie trwała długo, w pewnym pięknym dniu przyszedł do mnie komornik i żadał kwoty 80 000 zł jako zaległości za brak spłat kredytu gotówkowego !! Mój świat sie załamał bo nigdy takich pieniędzy nie widziałam. Pokazał mi wszystkie dokumenty i co sie okazało to kiedys tam poreczyłam 3 kredyty kolezance z pracy a ona mnie wyrolowała... Ugadałam sie z komornikiem że będę to starała się spłacic polubownie po 500-1000 zł miesięcznie, nie była łatwa z nim rozmowa on jako bezduszny urzędnik chciał odemnie deklaracji większych kwot. Razem z mężem zlikwidowalismy oszczędności i wpłaciliśmy mu 50 000 zł a resztę chcielibyśmy rozłożyc na raty po 1 000 zł- wszystko wyglądalo ok do czasu gdy nie zajął mi wynagrodzenia za pracę i zaczął pobierac kwotę ok. 1500 zł Obecnie nie mamy środków do życia a na opłaty ledwie Nam starcza czy istnieja ludzie dobrej woli którzy by sie zgodzili wpłacic chociażby 10 czy 20 zł na spłate Naszego długu ? :( Zostało tam tego ok 30 000 zł bo odsetki i koszty komornika ciagle rosną a ja juz jestem u kresu wytrzymałości.. POMOCY :((( Jeżeli by się znalaza osoba z dobrym sercem i chciałaby mi i rodzinie pomoc podają poniżej nr konta oraz dane do wpłat: Komornik Henryk Kępa Gen. De Gaulle'a 11/1 Gdańsk rachunek bankowy: 58 12405400 1111 0000 4915 9848 w tytule prosze wpisywac : KM 1134/10 WE Za wszystkie wpłaty serdecznie dziekujeoczywiście jak tylko spłacimy zadłużenie spłaty będę regularnie oddawana gdyz zaczniemy stawac na nogi. Violleta

Ale pożyczasz tylko te zarobione przez siebie? :P Jesteś za dobra, jeszcze chyba za mało od życia po dupie dostałaś.

Gość wspolczuje syfiarzy tesciowww
nie pozyczaj. powiedz ze nie masz...

Gość wezuowa
Invicta: ja nie pracuje, maz zarabia te pieniadze, bo ma wlasma firme, a ja zajmuje sie domem. okej, moze nie dostalam od zycia po dupie, ale czy to znaczy, ze sie na zyciu nie znam? i ze mam nie pomagac ludziom w potrzebie?

Gość wezuowa
wspolczuje syfiarzy tesciowww: juz probowalam i to nie przeszlo

Gość współczuje syfiarzy tesciowww
to powiedz moze ze juz tyle napozyczałas ze wiele osob ci wisi kase. twardo stanowczo stój przy swoim. bo jak bedziesz za miekka to bedą ciebie traktowali jako darmową kase zapomogowa. postaw się, badź asertywna naucz sie mówić NIE. a ze sie obraza? trudno...

Gość wezuowa
wspolczuje syfiarzy tesciowww: latwo ci mowic, ja pamietam juz taka sytuacje, kiedy do mojego meza przyszedl kolega chcial pozyzycz jakas kase a maz powiedzial, ze nie ma, chociaz oczywiscie mial. potem na pol miasta byla afera i ludzie gadali ze jest taki i owaki, skapy, ze ma tyle pieniedzy a nie chce glupich 50zl pozyczyc, myslalam ze go wtedy ludzie zywcem zezra. do tej pory ma nienajlepsza opinie w naszym miescie, ja nie chce sie takiej dorobic przez jedna glupote.

Gość piczkaxxxxxxxxx
skoro wolisz miec opinię miełosiernej samarytanki niz miec kase to juz twoj wybór 🖐️ i co twój mąz jest dla ciebie gorszym czlowiekiem przez tą opinię ? ty nie jestes nieasertywna tylko głupia

Gość współczuje syfiarzy tesciowww
sraj na opinie innych , ludzie zawsze beda gadali... pozyczysz raz to przydją znowu i jeszcze innym powiedza ze u ciebie mozna kase dostać. a niech gadają, miej to gdzieś... dosłownie...

Gość kuyfcjghcjfc
jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę. Moja żona miała to samo. Z naszego małżeństwa zrobiła sobie fundację charytatywną "bo co ludzie powiedzą jak nie pożyczę". Załatwiłem sprawę krótko, były głupie komentarze leciał tekst w stylu: "oczywiście, że z miłą chęcią pożyczyłbym tej osobie pieniądze ale stanie się to pod warunkiem, że ta osoba odda mi poprzednią pożyczkę". Krótka piłka. Żona próbowała za moimi plecami pożyczać pieniądze z naszego konta ale jak znikło nam 5 tys bo pożyczyła kuzynce na wyprawienie komunii syna to przelała się czara. Mądra kuzynka potrzebowała pieniędzy na zrobienie imprezy bo 2 m-ce wcześniej kupili kino domowe jakiego nawet my w domu nie mamy. Teraz to ja płacę rachunki, idę z żoną na większe zakupy i zostawiam jej tylko drobne "w razie co" i na jakieś drobne zakupy. Co tylko chce to jej oczywiście kupię, ubrania czy coś bo nie jestem skąpcem ale po takie rzeczy to chodzimy razem. Chce mieć pieniądze na pożyczki to niech idzie do pracy już jej to raz powiedziałem.

Gość nie pozyczaj... zemsta zawsze
Z wlasnego doswiadczenia wiem czym wiecej pozyczasz to tym bardziej ludzie to wyczuwaja i traktuja cie jak bank ty starasz sie z miesiaca na miesiac odkladac na czarna godzine a znajomy poprostu w dni wypłaty kupuje to i tamto co w ogole nie jest mu potrzebne po co zmienia tv na nowy jak stary jeszcze działa wydaje cała wypłate a za kilka dni zjawia sie ze nie ma co dziecia do gara włozyc dawałam sie tak namowic pare razy az powiedziałam dosc nie oddawl kasy a tutaj wchodze do nich do domu a to nowy dysk komputer itd... i odrazu powiedziałam ze czekam na zwrot kasy bo zabrakło mi na rachunki a on ze jak to nie mamy dzieci to pewnie mamy kasy od cholery ja powiedziałam ze tłumaczyc sie nie musze i chce zwrotu pieniadze oddali za kilka dni..i kontakt miedzy nami sie popsuł szczerze mowiac choc dalej rozmawiamy ale o pozyczke juz nie maja co pukac...nastepny przyklad nowo poznany kolega chciał pozyczyc 12 tys zł moj powiedział ze mu nie da takiej sumy ze nawet rodzinie by tylke nie pozyczył wiec obgadali nas przy wszystkich znajomych.. co najlepsze jeszcze rzucił tekst ze to nie sa pieniadze duze ze on to zarabia w jeden dzien no to po co pukasz po pozyczke...duzo takich historii przezyłam najlepsza rada nie pozyczac moj ojciec np.. pozyczał od ludzi pieniadze i uciekl do innego kraju komu sie dostało za to najbardziej nam dziecia kazdego dnia było pukanie do drzwi straszenie ze nam zrobia krzywde i co ojciec cos zrobil tylko sie smiał z tych ludzi ja postanowiłam zyc inaczej niz on nie mam za miaru zyc na czyjsc koszt lub wyrzadzic komus krzywde sa czasy gdzie teraz jest ciezko ale da sie przezyc

Gość mariosss
Przejrzystą porównywarkę pożyczek i kredytów masz na stronie odpowiedniapozyczka.pl. Ja tutaj parę dni temu wyłowiłem chwilówkę z 0 procent i już mam pieniądze na koncie. Po wakacjach za granicą mam trochę deficyt pieniędzy na koncie i już nie dałem rady doczekać do kolejnej wypłaty, musiałem się zapożyczyć.

Gość Kristianna
Chcesz stracić przyjaciół - pożycz im pieniądze... Teraz jest tyle opcji szybkich pożyczek online https://www.coolfinance.pl/pozyczki-pozabankowe niskim kosztem albo na promocyjnych warunkach, że zawsze można komuś doradzić taką formę. Tym bardziej, że nie ogarniasz, ile i komu pożyczasz... Na stronie są porównania, promocje a także przydatne informacje, więc każdy jest w stanie w łatwy sposób wybrać coś dla siebie

Gość nikst533
Można różne rodzaje pożyczek i kredytów znaleźć w zestawieniu na stronie odpowiedniapozyczka.pl. Mają oferty banków i parabanków. Jakiś miesiąc temu brałem u nich chwilówkę w związku z komunią syna i poszło sprawnie. Szybki wniosek, szybkie pieniądze, dogodny czas spłaty i najważniejsze, że nie doliczą mi żadnych odsetek.

Gość gość
Nasza oferta kredytowa Nasze pola interwencji: * Kredyt mieszkaniowy * Pożyczka hipoteczna * Pożyczka inwestycyjna * Pożyczka samochodowa * Dług konsolidacyjny * Odkupienie kredytu * Pożyczka osobista Masz bankowości i nie masz pożytku dla banków lub tym lepiej masz projekt i potrzebę finansowania. Jeśli są Państwo uczciwi, nasz bank zrobi to za Ciebie, gdy dokumenty zostaną uaktualnione w ciągu 72 godzin. Kontakt: combaluziermichelpierre@gmail.com Tel: (+33) 0789719263 Faks: (+33) 0890201553

Gość bozena

http://lista-firm.com.pl/blog/wady-zalety-pozyczania-pieniedzy Co można by z kolei zaliczyć do minusów takiego pożyczania? Choćby to, że nasi bliscy nie będą dysponowali większą kwotą pieniędzy do pożyczenia, jak i to, że w przypadku nieoddania długu w terminie lub nieoddania go w ogóle