Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerazonanastolatka

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Błagam kobietki o pomoc. Nie brałam półtora roku tabletek i nie pamiętam za bardzo jak się je powiedzmy "bierze" ;) Więc... Chodzi mi o to, że skończyłam drugie opakowanie. Brałam je bardzo chaotycznie, raz o 6 rano, czasami nawet o 13stej, 17stej... Seks jak seks, uprawiam bardzo często. Odstawiłam je w czwartek, do dziś okresu nie dostałam. Pyt 1. Czy mogłam przez to niedbalstwo zajść w ciąże? A może niekoniecznie dostanę, bo mają w sobie dużo hormonów? Pyt 2. Jezeli odstawiłam je w czwartek to powinnam wziąć je w czwartek, czy w piątek? Dziękuję z góry za odpowiedź.

Nie rozumiem jak można nie umieć policzyć kiedy masz wziąć pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania. :o Jeśli ostatnią tabletkę wzięłaś w czwartek to masz teraz zrobić 7 dni przerwy (zakładam, że chodzi o tabletki 21/7): 1. dzień przerwy-piątek 2. dzień przerwy-sobota 3. dzień przerwy-niedziela 4. dzień przerwy-poniedziałek 5. dzień przerwy-wtorek 6. dzień przerwy-środa 7. dzień przerwy-czwartek (nadal przerwy, więc dzień bez hormonów) Kolejne opakowanie rozpoczynasz w piątek. Kolejne opakowania zawsze rozpoczyna się w ten sam dzień tygodnia co pierwsze opakowanie (wyjątkiem jest skrócenie przerwy w celu przesunięcia/uniknięcia krwawienia z odstawienia). Co do skuteczności antykoncepcyjnej to jeśli opóźnienia w przyjmowaniu tabletek nie przekraczały 12 godzin wówczas ochrona antykoncepcyjna jest zachowana.

A krwawienie z odstawienia ma wystąpić w trakcie 7-dniowej przerwy, nie jest określone, którego dokładnie dnia przerwy.

Gość candyjunkie
Pyt 1. Czy mogłam przez to niedbalstwo zajść w ciąże? A może niekoniecznie dostanę, bo mają w sobie dużo hormonów? Pyt 2. Jezeli odstawiłam je w czwartek to powinnam wziąć je w czwartek, czy w piątek? Ad. 1 generalnie osłabione działanie mają po upływie 12 godzin z tego co wiem więc jeżeli wahania nie były większe to raczej nie, ja zawsze dostaję okresu w 3 dniu od odstawienia, możliwy poślizg 1 dnia (stres czy coś) ewentualne przyjmowanie antybiotyków lub innych leków może osłabić działanie tabletek Ad.2 jeżeli odstawiłaś w czwartek, powinnaś wziąć w czwartek :)

Gość candyjunkie
Perwersja, a co jeżeli u mnie jest taka sytuacja : mój problem polega na tym, że stosuję tabletki Novynette i ostatnio zostały mi 3 do końca opakowania, ale jak to pechowo bywa zapomniałam wziąć ich na wyjazd i po prostu nie przyjęłam, okres był 3 dni wcześniej, tabletki kolejne zaczęłam przyjmować po 7- dniowej przerwie dokładnie od ostatniej tabletki czyli tej 18-tej (w opakowaniu jest 21) I teraz sedno sprawy, czy muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie, skoro pominęłam tamte 3 tabletki i przesunął mi się cykl ? Oczywiście nie było to pierwsze opakowanie tylko 3- cie z kolei.

poprostu tak se stresuje tym, żeby nie wpaść i poprostu wolę się upewnić

Gość candyjunkie
P.S. w czasie kiedy zapomniałam tych 3 tabletek stosowałam prezerwatywy, a teraz jestem na 4 tabletce nowego opakowania po tej przerwie

Gość candyjunkie
Każdy się tak stresuje ;) Powinnaś jednak starać się brać je o taj samej porze ;)

Dziewczyno od Novynette-postąpiłaś słusznie, ochrona antykoncepcyjna jest zachowana, nie ma potrzeby stosowania dodatkowego zabezpieczenia.

dzięki wszystkim ;)

Gość niby branie tabletek do
12 godzin niczego nie zmiania w ich skutecznosci, ale ja jednak zauwazylam ze jesli nie biore ich reglarnie o jednej i tej samej porze (czyli okolo 21ej), to krwawienie potrafi mi sie przesunac. A kolejna pigulke powinnas wziac w piatek jesli skonczylas brac w czwartek.

Gość candyjunkie
Dziękuję Ci bardzo Perwersja :)