Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiąca się mama

czy mogę dać dziecku lek bez zgody lekarza?

Polecane posty

Gość martwiąca się mama

witam! słuchajcie jak myślicie moja mała ma już drugi tydzień kaszel ale najgorzej w nocy budzi się i aż tak mocno się dusi że czasami zwraca mała ma 16miesięcy i żadne lipomale flegaminy czy inhalacja solą nie pomaga więc może moge dać jej pulmikort? kiedyś wiem że miała i jej pomógł to lek na racepte ale zostało mi od ostatniego razu. nie mogę spytać się lekarza bo dopiero w piątek przyjmuje :(

jeśli już jej wczesniej podawałaś to jane ze mozesz podac Nie eksperymentuje sie znowymi lekami Mi pediatra powiedziala ze nie lata się z kaszlem do lekarza jeśli nie ma innych dolegliwosci tylko podaje syrop Tym bardziej ze ty juz wczesniej cos dawalas Co innego dla dzieci do 1 roku Wtedy raczej wszystko trzeba konsultowac

nie dawaj, jedz na pogotowie jesli z dzieckiem jest naprawde zle a jesli nie to czekaj do tego piatku, swoja droga, pediatra powinien przyjmowac codziennie.

Gość martwiąca się mama
no niestety mieszkam na wsi i pediatra przyjmuje dwa razy w tygodniu... dla mnie też to chore...

Jeśli to zwykły syrop, nie antybiotyk i jeśli dziecko nie bierze innych leków to myślę, że możesz podać :) tylko jeśli pójdziesz jednak do lekarza powinnaś o tym powiedzieć.

Gość martwiąca się mama
a jak myślicie co mogę dać małej na ten suchy kaszel? już powieszam mokry ręcznik na grzejniku i nic... znacie jakieś domowe sposoby?

Gość martwiąca się mama
pulmikort to ampułki do inhalacji

Pulmicort to silny steryd !!! Ja radzilabym na noc podac Sinecod w kropelkach. I jesli inahalacje to mozna kilka kropel Berodualu. To tez steryd na recepte ale dziala na oskrzela. Jak moja corka miala kaszel podawalam Berodual 8 kropli + sól. Jesli to krtan (szczekajacy kaszel) to Pulmicort bedzie ok. Zadzwon na pogotowie, lub do szpitala i porozmawiaj z lekarzem.

Sinecon=d jest bez recepty i dobrze dziala. Mozesz tez zrobic syrop z cebuli - pytanie tylko czy mała będzie go piła?

Gość martwiąca się mama
nie wiem... a jak się robi taki syrop?

Gość sAGdd
TAK

Gość zgadzam sie z osoba powyzej
Jesli jest tak zle, ,ze zastanawiasz sie nad pulmikortem, to sie nie zastanawiaj tylko jedz do szpitala. Co innego gdyby dziecko mialo juz zdiagnozowana np. astme, ale wtedy wiedzialabys, ze/czy mozesz dac ten pulmikort.

Gość małpiszon13
Obierasz cebulę, drobno ją siekasz i przesypujesz warstwami cukrem. Na koniec uciskasz łyżką, przykrywasz talerzykiem i kładziesz w ciepłym miejscu. Po kilku godzinach syropek gotowy. Maluchowi wystarczy łyżeczka 3-4 x dziennie i ew. w razie ataku w nocy. Daj przepić wodą z sokiem, bo syrop, choć w smaku słodziutki, po połknięciu wywołuje niefajny, cebulowy posmak :) Pozdrawiam :D

Nie boisz się zapalenia oskrzeli? Kiedyś poszłam parę dni za późno i syn prawie miał oskrzela chore :o Jedź do szpitala, na dziecięcy oddział. My tak raz pojechaliśmy, syn miał gorączkę wysoką.

Gość martwiąca się mama
moja mała nie ma gorączki nawet w dzień mocno nie kaszle najgorzej jak się poloży i śpi to zaledwie po 5minutach dusi się i nie może tego z siebie wykrztusić... mała nie wygląda nawet na chorą ale noce mamy nie przespane... :( małpiszon13-dzięki za przepis zaraz będę robić syropek

Gość małpiszon13
Nie ma za co. :) Ten syrop wielokrotnie pomagał moim dzieciom. :D