Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZALAMANY FACETT

BŁAGA WAS MEZCZYZNA!!KTO Z WAS ZNA NIEMIECKI DOBRZE I GRAMATYKE NIEMIECKA TEZ???

Polecane posty

Gość mycholu dobre ci autor pytanie
"CZYLI NA KONCU BEZOKOLICZNIK BO ORGANISIEREN NAPISALAS TO CZEMU TU JEST BESCHREIBT ZAMIAST BESCHRAIBEN : Die neue Maschine wird von Direktor beschreibt.: Jasne że sie pomyliła bo ma być beschreiben a nie beschreibt

[zgłoś do usunięcia] szalona megi odpisalam na to co on napisal anna wird organisiert czyli ana bedzie organizowana - poprawilam, ze ona bedzie organizowac. Odnosilo sie to do tej formy w jakiej kolega napisal. a umlautow tutaj nie ma i ich nie wstawiam tak samo jak pisze er schlaft ein choc doskonale wiem ze jest a umlaut i kolega ma zadanie przed soba i sam tez wie gdzie sa umlauty ktore wpisane tu na forum sie nie wyswietlaja.

nie prawda!!po deshalb, trotzdem, mamy szyk przestawny! np. es ist kalt, deshalb ziehe ich mich warm an! es ist kalt, trotzdem gehe ich ins Kino po dass, weil szyk końcowy! ich weiss,dass du nett bist

mychol napisalas tak : "Niee, teraz jest napisane ze Anna jest organizowana przez Party a to Anna je organizuje tak wiec powinno byc Anna wird die Party organisieren." nie moja droga bo powinno byc tak:Anna wird die party organisiert!!!

Nie sluchaj pomaranczy chce Cie wprowadzic w blad. Maschine wird von Direktor beschreibt. Maszyna będzie opisana przez dyrektora a nie Maszyna będzie opisywać przez dyrektora. Proste jak drut. Chodzi tu o zamianę czyli strona gdzie jest mowa o przedmiocie, rzeczowniku który jest poddawany czemuś przez inny rzeczownik masz zamienić na formę która opisuje, że rzeczownik poddaje czemuś inny rzeczownik. O! :P

skoro umlaut nie jest wyświetlany, należy stosować pisownię międzynarodowa czyli poprzedzać samogłoskę e , w przeciwnym wypadku osoby nie znające na tyle niemieckiego myla formy ! jest dość zasadnicza różnica między du schlafst-co jest błędne, schlaf- gdzie mamy do czynienia z Imperativ i du schleafst-poprawna koniugacja

Mychol- zamiast napisać zdania w trybie przypuszczającym wstawiłaś tam formę Passiv czyli wurde zamiast wuerde!!Automatycznie całe zadanie jest błędne! zle mu napisalas siodme co by zrobil jakby wygral !!zrozum ze to ty go wprowadzasz w błąd!

no a co ja napisalam? To samo. Es ist kalt, deshaln bin ich krank - CZASOWNIK NA DRUGIM MIEJSCU PO PRZECINKU Er kommt heute nicht, weil er krank ist - CZASOWNIK PO WEIL WEDRUJE NA KONIEC ZDANIA PO PRZECINKU. a anziehen to zupelnie inna bajka, rozdzielane czasowniki o nich mowa gdzie indziej i nie komplikujcie chlopakowi sprawy :)

Gość DZIEKI KOCHANI ZA POMOC
czyli ma byc zamiast wurde umlaut nad u przy wurde w tym 7 ZADANIU ?? BO SIE POGUBIŁEM :):)

mam wrazenie ze na sile chcecie cos znalezc gdzie zrobilam blad ;) chlopak ma przyklady w ksiazce, z doopy sobie zaDAN nie wyciagnal, napisal ze sie uczyl i rozumie, sam wiedzial gdzie wstawiac umlauty. Poza tym skoro i wy wiecie ze powinno byc wuerde zamiast wurde to i on o tym wie zapewne :) tak jak kazdy pierwszy glupi co sie uczy na tym poziomie co kolega niemieckiego (sadzac po zadaniach) ale niech Wam bedzie WUERDE. i bede pisala to smieszne e dla tlumokow zeby sie nie mieli inni o co czepiac hehe :)

die Masschine wird vom Direktor beschrieben! schreiben- schrieb- geschrieben więc beschreiben przyjmuje podobne formy skoro rdzeniem jest schreiben a przedrostek zmienia nam się tylko na be

No napisalam CI tryb przypuszczajacy czyli jak kolezanki wyzej sie oburzyly WUERDE :P

ona napisala wyzej ''BESCHRAIBEN'' a nie beschrieben a to znaczna roznica nie zaprzeczysz :)

AHA CZYLI WUERDE ZASTEPUJE JAKBY TEN UMLAUT KTORY MA BYC NAD U W TYM PRZYPADKU ?TAK ?:)DZIEKUJE MYCHOL A SZOSTE TO CO MAM ZROBIC W TYM ZADANIU ?

O MAMO TO MA BYC BESCGRIEBEN CZY BESCHREIBEN ,,...W MORDE JEZA JUZ MI SIE MIESZA

Zamienić zdania na czas przeszły Perfect :P 1. Ihr habt gut deutsch gesprochen 2. Mein Nachbar ist heute weggefahren generalnie chodzi o to by wiedzieć jak przekształcać czasownik i kiedy używać sein a kiedy haben.

A W TYM CO MAM ZROBIC? 2.Zamień czasowniki na Imperfect w tej samej liczbie i osobie: -steht, -hatt, -liegt, -fallt, -klopft, -arbeitet, -gibt, -whlt, -findet.

ALE TO DURNE WSZYSTKO nie mam czasu na nauke bo ciagle robota i robota dopiero teraz przysiadlem i czytalem duzo w ksiazce ale i tak jestem debil z tego deutscha

beschreiben to jest bezokolicznik !!! Jeśli piszesz, ze m,aszyna jest opisywana przez kogos to nie mozesz uzywac bezokolicznika opisywac tylko musisz odmienic do maszyny (die Maschine, Sie) mozesz napisac beschrieben ale pod warunkiem ze nie pomylisz literek co sie czesto zdarza :P z bezokolicznika zamieniasz EI miejscami IE

czas przeszly Imperfect. Niektóre czasowniki są proste w odmianie np. sagen ich sage - czas teraźniejszy i aby zrobić z tego imperfect wystarczy napisać ich sagte ale niektóre mają inną formę i trzeba się ich po prostu wykuc na pamięć. Np. er steht na er stand

dziekuje mycholu :) a o co chodzi w tym pierwszym bo pisalas ze zle przepisalem ale nie wie mco zle przepisalem :)

a w tym osmym co moglem przeoczyc ?jaka literke >moze mi pomozesz ty ? jaki tam czasownik mogl byc? chodzi o 6 zadanie i osmy wyraz w tym szostym

nie wiem co to mogl byc za wyraz Ich mochte wissen, wo der Kongress statt finden soll. nad o przegłos - napiszę, bo zaraz mnie zjadą :D

Gość weerr
whlt tu ma byc wholt z umlautem

czasowniki sa zle przepisane niektore :P a co do waehlen w czasie imperfekt nie ma czegos takiego jak wohlt cokolwiek by to mialo znaczyc :D Ich waehle - ich waehlte

ja zaraz uciekam na termin takze jak masz jakies pytania jeszcze to pisz :)

Gość weerr
Mycholu to skad sie mu wzielo to whlt tam ten osmy czasownik co tam mialo byc jak nie wohlt bo zle przepisal wiadomo??????

wahlen (a umlaut) nie ma takiego czegos jak wohlen w jezyku niemieckim.

Gość JA CI ZROBIE CALE SZOSTE
Jak przelejesz na konto mi 20 zeta. konto podam ci na gg

Gość pomogree
przelej kase to pomoge