Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamanyy facettt

BŁAGAM KTO ZNA NIEMIECKI I GRAMATYKE NIEMIECKA?SPRAWDZCIE CZY DOBRZE PLISSSS

Polecane posty

Gość dziekuje wam kochane
Gdyby nie wy nie poradzilbym sobie a moze wiecie jak to zrobic bo tego juz sam nie umiem rozgryzc :(:( Zamień czasowniki na Imperfect w tej samej liczbie i osobie: -steht, -hatt, -liegt, -fallt, -klopft, -arbeitet, -gibt, -whlt, -findet.

tam mi sie umlaut nie wstawilo a ma byc wahlt -a z umlaut :)ten przedostatni wyraz

Gość kosssssssssmitkaaaa
-steht- stand -hat - hatte -liegt - lag -fallt - fiel -klopft - klopfte -arbeitet - arbeitete -gibt - gab -whlt - wahlte -findet - fand

Rzeczywiście kosmitko masz rację nie zauważyłam tego ein. Autorze nie sluchaj cwaniara integral ma być gebildet i geregnet. Sluchaj kosmitki bo to jakas mądra kobieta i mnie bo jestem w klasie niemieckiej na rozszerzeniu :)

Gość kosssssssssmitkaaaa
hehe a ja jestem po germanistyce :D ciesze sie ze sie moglam na cos przydac. Pozdrawiam

dziekuje kosmitko :) kochana jestes calus czy ty uczysz niemieckiego ??? bo tak wszystko wiesz..

Gość kosssssssssmitkaaaa
nie uczę w szkole, nie zamierzam się marnowac :D hehe polecam się na przyszłość a tymczasem musze leciec

A TO KOSMITKO DOBRZE ZROBILEM ??DRUKOWANE LITERY TO TO CO WSTAWILEM Wstaw czasownik do zdań zwracając uwagę, czy nie jest rozdzielnie złożony: - Der Lehrer VERBESSERT.die Fehler der Schler . (verbessern). - SCHLAFST. Du immer so spt EIN. (einschlafen). - Diese alte Stadt . mir sehr GEFALLT. (gefallen). - Hier KAUFEN. Nur reiche Freuen EIN. (einkaufen).

DZIEKI KOSMITKO ZA WSZYSTKO W TAKIM RAZIE:) moze ktos jeszcze mi tu inny pomoze:)

Gość gosciuuu
ales ty len ze sam nie zrobisz tylko szukasz latwego chleba@

Ooo super, tez chce pójść na germanistyke, albo na studia w austrii. Pozdrawiam :) autorze dzięki tobie przynajmniej nie nudziłam sie w poczekalni w przychodni

Nie czytam poprzedniczek i poprawiam Ciebie więc jak powtarzam coś to przepraszam :P Direktor beschreibt neue Maschine (Eine neue Maschine wird von Direktor beschrieben) Das Mittagessen wird von Mutter vorbereitet. (DIe Mutter vorbereitet das Mittagessen) Tina schreibt die Aufgaben. (Die Aufgaben werden (liczba mnoga) von Tina geschrieben) Mein Vater hat ein neues Auto gekauft. (Ein neues Auto wurde (czas przeszly) von Vater gekauft) Der Schuler wischte die Tafel ab. (Die Tafel wurde von Schuler gewaschen) Der Blitz traf das Haus. ( Das Haus wurde von Blitz getroffen)

- SCHLAFST. Du immer so spt EIN. (einschlafen). Możesz to zdanie jeszcze raz napisać? Bo nie wiem o co chodzi. A to będzie tak: - Diese alte Stadt gefllt mir sehr. (gefallen).

Nastepne 1. dobrze 2. weggefahren razem 3. Zamiana kolejnosci poniewaz tu mamy pytanie czyli Seid Ihr oft ins Theater gegangen?) 4. Er hat gefahren jesli chodzi o to ze kogos zawiozl. Bo pytajac o podwiezienie pytamy ''Faehrst du mich nach ...'' gdyby jechal; sam to wtedy byloby ist gefahren 5. dobrze 6. sitzen w perfekcie odmienia się na gesessen tak więc Wir haben uns gesessen :)

aha jeszcze.. 7. dobrze 8. Das Kind IST um ... eingeschlafen. 9. dobrze

Die Party wurde von Anna organisiert - Anna organiesierte eine Party - dlatego, ze WURDE to czas przeszly tak wiec zamieniajac strone musimy pozostac przy czasie przeszlym :) Nastepne.. 1. steht - stand 2. hat - hatte 3. liegt - lag 4. faellt - fiel 5. klopft - klopfte 6. arbeitet - arbeitete 7. gibt - gab 8. waehlt - waehlte 9. findet - fand

Ostatnie 1. dobrze napisales 2. tez dobrze 3. Diese alte Stadt gefaellt mir sehr gdyż czasownik niezależnie w jakim czasie występuje powinien w tym przypadku zajmować drugie miejsce. 4. dobrze napisales ps. szybko sie uczysz ;)

Gość o super mychol jest
o mychol jest super:) Bogu dzieki :) mycholku a jak to ?dobrze wstawilem ? DRUKOANE LITERY TO ME WSTAWKI 5.Wstaw: (dass, schlielich, deshalb, wo, trotzdem). Pierwsze zdanie pozostaje bez zmian, potem wstawiamy i przekształcamy drugie. Ćwiczenie na szyk zdania: - Ich wei es DASS Er kommt heute nicht. - Du musst es selbst wissen.SCHLIESLICH Du bist erwachsen. - Er verdiend wenig Geld TROZDEM Er ist zufrieden. - Er mchte ohne Fehler sprechen.DESHALB Er lernt Grammatik. - Ich mchte wissen (zgubiłem jeden wyraz).WO Der Kongress soll statt finden. I blagam jaki ma byc szyk zdania w tych drugich zdaniach bo takie tam jest polecenie

Gość kajattdff
MYCHOL ZLE CI NAPISAL TO Das Mittagessen wird von Mutter vorbereitet. (DIe Mutter vorbereitet das Mittagessen) MA BYC bereitet das Mitagessen vor czyli vor na koncu !

1. źle, ponieważ kiedy uzywasz ''dass'' to czasownik po przecinku ląduje na ostatnie miejsce also ich weiss, dass er heute nicht kommt. 2. Niepotrzebnie zamieniłes miejsca z bist du na du bist bo było dobrze 3. Tutaj znowu po trotzdem powinien być od razu czasownik ist i po nim er 4. Tutaj po deshalb czasownik lernt i po nim er 5. Tutaj rowniez czasownik na koniec wo der Kongress statt finden soll. Musisz wykuć na pamięć przy których (dass, weil, wo) czasownik leci na koniec a przy których (deshalb, deswegen, trotzdem) ląduje jak zwykle na 2 miejscu. [zgłoś do usunięcia] kajattdff czasownika vorbereiten się nie rozdziela więc vorbereitet jest dobrze a bereitet vor źle - nie ma takiego czegoś.

Gość ja mam pytanie do was
a jak zamienicie HATT NA IMPERFEKT? BO HAT TO HATTE A HATT to hattete????

Gość mychol dziekuje z calego serca
ale jestem zasmucony bo tamte takie dobre tez z niemca a inne odpowiedzi mi daly niz ty calkiem w niektorych zadaniach ALE ZAUFAM CHYBA TOBIE:)

Gość mychol dziekuje z calego serca
TU NA PRZYKLAD DALY MI TAK A TY DALAS BESCHRIEBEN Direktor beschreibt die neue Maschine.(Die neue Maschine wird von Direktor beschreibt)

mi się wydaje, ze tam sie wdala literowka i powinno byc hat (er hat, sie hat, es hat) ponieważ hatt nie występuje w języku niemieckim. Tym bardziej, że zadaniem była właśnie zamiana na Imperfekt tak więc wyrazy były zapisane w czasie teraźniejszym. nie ma czegoś takiego jak hattete :P jakby co autorze, przejrzałam jeszcze raz moje bo czasem też mi się zdarza literówka czy coś ale nie zrobiłam żadnego błędu jak na moje oko, poprzedniczek nie czytałam. Nie uczyłam się języka w Polsce, mieszkam w Niemczech już kupe lat, pokończyłam tu szkoły i posługuje się tym językiem na codzień :) Nierzadko też moja wersja się różni od wersji polaków ''książkowej'' bo ja Ci napiszę tak jak się mówi w Niemczech, a nie jak podano w polskim podręczniku :P

Gość koziakddff
HATT To hatte tak samo na imperfekt

Gość dziekuje jeszcze raz mycholu
bardzo mi pomoglas :):) kochana jestes

beschrieben powinno być tylko nie myl z bezokolicznikiem beschreiben bo to jest kolosalna różnica. beschreibt to opisuje jakbyś napisał die maschine beschreibt to by znaczyło, że to maszyna opisuje (w tym przypadku mógłbyś napisać Direktor beschreibt i jest dobrze) natomiast ona jest opisywana, nie robi tego sama tak więc zamieniamy. Czasownik beschreiben w tej odmianie czy w czasie przeszlym to beschrIEben. roznica w bezokoliczniku jest EI a tu mamy IE :)

koziakddff znowu wprowadzasz ludzi w błąd haben - imperfekt ich hatte du hattest er/sie/es hatte wir hatten ihr hattet sie hatten nie ma czegoś takiego jak hatt ;)

Gość Zle mycholu
Diese alte Stadt . mir sehr GEFALLT. (gefallen). MA BYC GEFILLT

Gość Zle mycholu
- Hier . Nur reiche Freuen . (einkaufen). ma byc tak: hier kaufte nur reiche Freuen ein