Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarna_06

Za 2 miesiace będę miała mieszkanie, kto też?? ( urządzanie)

Polecane posty

Witam, pod koniec grudnia/początek stycznia dostaniemy nasze pierwsze wspólne mieszkanie (TBS) :) Zapraszam wszystkich, któzy też budują, urządzają, kupują itd. aby podzielić się wrażeniami podczas zakupów, projektowania wnętrz, kontaktami z architektami :) NIE PISAĆ MI CZY TBS TO DOBRZE, CZY ŹLE, NIE PISAĆ ŻE KTOS ZA MIESZKANIE/DOM PRZEPŁACIŁ. TO TEMAT O URZĄDZANIU :)

Gość jnbnkjbjbk
Jak to, dostajesz?

"nasze pierwsze wspólne mieszkanie" - z kim Wy bedziecie je dzielic?! P.S. tak dlugo szukalem, az znalazlem :classic_cool:

Gość no to o czym pisa
trzeba było nie pisać, że to tbs ja, żeby mieć własne M, oszczędzaliśmy i zaciskaliśmy pasa przez kilka lat, a siostra męża dostała za darmo w TBS taka to sprawiedliwość, haruj człowieku, aż się zaharujesz

"ja żeby mieć własne M, oszczędzaliśmy i zaciskaliśmy pasa przez kilka lat" - czyli wszystko dla Ciebie? :classic_cool:

Gość m,nkmn,mn
jakie za daRmo??? tbs to najwieksza glupota jaka mozna sobie wyobrazic. co miesiac placisz kupe kasy (w ramach splaty ) a mieszkanie nigdy nie bedzie twoje, nie mozesz go wynajmowac, ani sprzedac a co jesli para sie rozstaje/ co wtedy? jedno z nich musi isc na bruk, bo mieszkania przeciez nie sprzedasz...ja mialam kiedys kupowac z ex tbs i zrtobilibysmy taka glupote ze nie wiem

Gość no to o czym pisa
o co ci chodzi, czarna pisze, co słyszałam o TBS - za darmo, a że się płaci to wiem.

Gość no to o czym pisa
oj, sory, to było do DeMorai :):) MY

Widać, czytanie ze zrozumieniem to problem w dzisiejszych czasach. Nie obchodzi mnie co sądzicie o TBSach, nie interesuje mnie kto ile lat oszczędzał, tylko rozmowa ma być o urządzaniu mieszkania/domu. Wspolne mieszkanie znaczy sie moje i meza tak? trudne do zrozumienia?

Gość knnknknknk
To rzeczywiącie głupota

no to o czym pisa - no, teraz to sie rozumie ;) czarna_06 - ""nasze pierwsze wspólne mieszkanie"" Nasze = wspolne. :classic_cool:

Gość dfgdeghgtrfhyfgtuhygtrfyrf
faktycznie chyba same debile się tutaj na tym topiku zebrały, masz pecha autorko!!! masz już wizję urządzenia chatki? ja mam swoją już 4 rok, pamiętam jaka byłam szczęśliwa, teraz urządzamy kuchnię i myslimy żeby było duzo zieleni

My do swojego wprowadziliśmy się we wrześniu i etap urządzania NA SZCZĘŚCIE mamy już za sobą... Wszystko co ładne niestety kosztuje masę kasy, a nie chcieliśmy zrobić mieszkania " na odwal". Co prawda zostało kilka rzeczy do kupienia, ale to już jak trochę odłożymy bo spłukaliśmy się doszczętnie :)

Gość no to o czym pisa
wypraszam sobie ja się urządzam już dwa lata, bo wszystko robimy sami, od a do zet :) powoli do przodu - ale już prawie finisz

No właśnie aby nie było to na odwal, a mąż nie ma czasu się nad tym zastanawiać, to wymyśliłam, że weźmieny architekta. On nam powinien dokładnie ( chyba :) ) ustalić co i jak. Ja bym chciała kuchnię w kolorze czerń i brąz, połysk. Salon w beżu, ale 2 pozostałe pokoje ( sypialnia i narazie gościnny) - zero pomysłu. Łazienka będzie zrobiona z TBSu, ale obawiam się wystroju na wzór łaźni miejskiej :D Nie wspominam już i sofach, krzesłach, stolikach, sprzęcie AGD :D

Meble macie jakieś robione na zamówienie czy np. z IKEA? Jakieś stylowe i markowe dodatki, czy raczej co tam się spodoba na wyprzedaży chociażby? :)

Czarna My zrobiliśmy sobie kuchnie w połysku i jesteśmy średnio zadowoleni, a już na pewno nie decyduj się na czarny połysk! Będzie widać bardzo kurz i zarysowania, a uwierz mi że rys przy połysku nie da się uniknąć. Do tego nie daj sobie wmówić mebli w połysku w tzw folii, bo to w kuchni nie zdaje egzaminu - my mamy akryl ale to też wiąże się z większym kosztem...

Gość no to o czym pisa
urządziliśmy się na tyle, by było wygodnie, bo nie mamy zamiaru kisić ie w bloku całe życie :) panele zamiast drewna, płytki niezbyt drogie. teraz składamy na dom, działka już jest. wtedy zainwestuję w podłogi, drzwi, itp..

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaa
czarna a kredyt już spłaciłaś, że piszesz że Wasze? Bo jak nie to wasze bedzie jak juz splacicie, jak na arzie jest banku.

Meble kuchenne, szafa wnękowa w przedpokoju i szafka w łazience kosztowały nas 22 tysiące . Część mebli do małego pokoju kupiliśmy w Ikei, tak samo dodatków czy przyborów kuchennych. Łóżko do sypiali, narożnik i inne meble znaleźliśmy w internecie i jeździliśmy oglądać do sklepów stacjonarnych. Naprawdę wytrwałości Ci życzę :)

agnaaaaaaaaaaaaaaaa - skad przekonanie, że brałam na mieszkanie kredyt? Czy wszycy w Polsce, którzy mają jakieś mieszkanie czy to swoje, czy z TBS czy skądś tam muszą mieć kredyt? Nie, ja nie mam kredytu ŻADNEGO. szarość grafitowej nocy - Kurcze! To mi teraz zamąciłąś. Nie pomyślałaam o tym w sumie, a masz rację, że nie dość, że kurz to jeszcze wszystkie rysy widać. Znów się głęboko będę zastanawiać nad kuchnią ( tak pięknie wygląda czarna z połyskiem) :) no to o czym pisa - gratuluję posiadania działki.To najdroższa część podcza budowy domu i masz rację, że nie wpakowałaś kasy w mieszkanie, skoro będziesz mieć dom :)

Gość m,nkmn,mn
zacznijmy od tego ze jak tbs to mieszkanie nigdy nie bedzie do wykupienia

Wytrwałośc się przyda, to fakt :) A jaką macie lodówkę?? Bo ja bym chciała 2 drzwiową. Sprawdzi się? Aha, a macie 2 toalety w mieszkaniu tzn. lazienkę z wc + osobne wc? Bo my tak będziemy mieć i myślę, żeby ja przerobic na taką jakby spiżarkę.

Zastanów się kilka razy, bo wygląda pięknie ale praktyczna to nie będzie wcale :) My mamy białą i kurzu nie widać, ale rysy już się porobiły zwłaszcza przy rączkach a meble mają 2 mce... Jest wiele kuchni które będą pięknie wyglądać bez połysku, teraz sama to wiem i nigdy w takie więcej nie zainwestuje :)

Czesc DeMorai! :P a co do tematu :P ja swoje pewnie za jakies 40lat odbiore, no ewentualnie nigdy :P nie bede miala nigdy zdolnosci kredytowej z tym porabanym kraju, a jak wyjade na zachod to wtedy juz nigdy nie wroce.

Lodówkę mamy taką standardową z zamrażalnikiem na dole i zabudowaliśmy ją, więc niestety nie pomogę... Wc i łazienkę mamy razem, a szkoda bo marzyła nam się oddzielna ale co kto lubi. Skoro nie potrzebujecie oddzielnie wc, to spiżarka na pewno się przyda :)

W takim grazie powróci temat granitu jako blat. Wtedy może szafki tylko będą czarne? Hmm... A w kuchni jeszcze chcę mieć tylko szuflady, może ze 2 półi na talerze i kubki, reszta szyflady :)