Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawa...,...

Ilu letnie dziecko je juz samodzielnie?

Polecane posty

Gość gość
Tu zawsze licytują się, której dziecko wcześniej zaczęło mówić w 3 językach i dyskutować o filozofii, a normalne matki, których normalne dzieci rozwijają się w normalnym tempie, martwią się, że z ich dziećmi jest coś nie tak.

Gość Sioga
A moje dziecko ladnie umie jeść samodzielnie, ma 2,5 roku. Ale co z tego, że potrafi jak nie chce... Nie zje nic przez cały dzień jak go nie nakarmię. Wiem, że potrafi jeść sam bo owsiankę je chętnie, pierogi, rybę i smażone kotlety. Ale innych rzeczy nie je sam i koniec. Mówi, że nie umie. Często nawet "nie umie" pić z kubeczka mimo, że nauczył się jak miał rok. I rady z internetu nie pomagają. Pomoże tylko czas, kiedyś upór się zmniejszy a na razie najlepiej się nie przejmować. Acha-syn waży 11kg, chudy jest okropnie, ale wyniki ma dobre więc już się nie przejmuję jak "nie umie" jeść.

Gość gość
Mój miał 10 miesięcy zaczął jeść sam zupę i rozdrobnione drugie danie, typu ziemniaczki, mięsko ugotowane i np. marchewka ugotowana przetarta lub rozdrobniona :), ćwiczyliśmy z nim od 7 miesiąca, dając mu do rączki jedną łyżeczkę, żeby sobie ćwiczył trzymanie , a drugą pomagałam mu jeść:). Wszystko na początku było w jedzeniu, siedzonko, podłoga i ściany, ale wytrwale sprzątałam, by nauczyć go samodzielności. W wieku 11 miesięcy poszedł do żłobka i panie nie dowierzały, że synek tak pięknie je sam, ale były zadowolone, bo nie musiały go karmić. Także dla niedowiarków - da się . Sama pracuję w żłobku prywatnym i często widzę, że dwulatki nie potrafią trzymać łyżki, nie mówiąc o jedzeniu - moim zdaniem to jest lenistwo i wygoda rodzica niestety, bo nie chce im się sprzątać po dziecku :(

Gość gość
Moja mając 10miesięcy wyrywala mi łyżkę i sama chciała jeść. Oczywiście nie za dobrze jej to wychodziło ale z czasem opanowala trzymanie lyzki. Mając rok jadla juz sama. Od tamtej pory jej nie karmię zna 2.5 roku

Gość gość
Moje dziecko bedzie Samodzielne jak będzie się samo utrzymywało póki co jest na moim garnuszku , a ze jest z nim wszystko ok to samo je choć ugotować musze ja, ubiera się samo , posprząta zabawki, robi na nocnik (nocnik sprzątam ja) ma 2,5 roku

Gość Jakie to żenujące
Same fenomeny są na tym forum.Większych bredni nie czytałam.Dziecko 10 miesięcy je samo zupkę?:D Fantazji nie brak tej babie.

Gość gość
A ja podeszłam w inny sposób do sprawy. Córa jakieś tam owoce, chleb jadła sama bardzo wcześnie, jeszcze gdy nie miała zębów. Jednak zupy czy drugie dania podawałam jej prawie do trzech lat. Po prostu brzydzi mnie dziecięce paćkanie jedzeniem i nie zamierzałam się z tym męczyć. W efekcie córa nauczyła się jeść zupę czy drugie danie obiadowe tuż przed przedszkolem a ja się nie musiałam męczyć. Jako starsze dziecko nauczyła się szybko i nie ma różnicy między nią a tymi które miały jedzenie we włosach, na sobie i dookoła przez rok czy dwa.

Gość gość
Moje dziecko poszlo do zlobka w szkocji kiedy mialo rok i tam juz dzieci w jego wielu jadly same, wychowacy w ogole im nie pomagaja. Moj syn w tydxien opanowal jedzenie musial byc glodny