Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprostu pieknie

Z czego będziecie musiały zrezygnować gdy nie dostaniecie becikowego?

Polecane posty

Gość poprostu pieknie

Wiadomo - nie jest to duza suma. My z mezem powoli kupujemy wyprawke juz teraz. Chcielismy przeznaczyc ta sume na ogrzewanie..zn dołożyc do rachunku jaki niewątpliwie przyjdzie w styczniu. Przykre to..

Gość hehehehe,,,,,,,,,,
to wy decydowaliscie sie na dziecko z powodu 1000zł becikowego?????????a jak dziecka nie mieliscie to co,za ogrzewanie nie musieliscie płacić?

Gość z niczego bo już je dostałam
i to podwójne bo jestem z Krakowa

Gość kaszanowa
becikowego nie bedzie dla Rozróżniasz ulgę w podatku a becikowe???

Gość Malinowa królofa
Z niczego nie zrezygnuję, ale szkoda, bo to dodatkowy grosz, który zawszeby się przydał. Chociażby na pieluszki.

Gość hpuowgheo
Z niczego.

Gość poprostu pieknie
Widze, ze nikt nie zrozumiał pytania. Najlepiej wysmiac, ze niby zdecydowałam sie na dziecko przez becikowe :) Normalnie szok! Oboje z mezem pracujemy ale nie należymy do elity. Mamy średnie zarobki ale spokojnie sie za nie utrzymujemy. Jednak zyjemy bez szalenstw. Wiadome tez, ze w miesiacach zimowych wzrastaja oplaty wiec mniej zostaje na podstawowe potrzeby zycia. Dobrze, ze juz teraz mamy wozek. I wyprawke jak juz wspomniałam - powoli kompletujemy. Zadam wiec jeszcze raz pytanie: z czego bedziecie musialy zrezygnowac gdy nie dostaniecie becikowego?

Gość hpuowgheo
Powtarzam: z niczego.

Mysle ze te co nie dostana z niczego nie beda musialy zrezygnowac... Bez przesady, jak ktos ma dochody powyzej 85 tys. to chyba nie jest mu tak źle.

Gość Malinowa królofa
Ja też powtórzę z niczego. Ty autorko pewnie też zapłacisz za ogrzewnie. Dodatkowy grosz zawsze się przydaje, ale złodzieje kradą wszytsko.

Gość Malinowa królofa
lawendowe_pole Mysle ze te co nie dostana z niczego nie beda musialy zrezygnowac... Bez przesady, jak ktos ma dochody powyzej 85 tys. to chyba nie jest mu tak źle. Chyba pomyliłaś ulgę podatkową z brecikowym. BEcikowe ma być podajrze do 504 pln na członka rodziny.

Gość oj nie przesadzaj
dochód 85 tyś to jest 7 tyś miesięcznie, a to wcale nie sa jakies kokosy i pewnie wiele par takie dochody ma

Gość Malinowa królofa
te 85 tys to nie 7000 a raptem 5600 na dwie osoby. 7000 tys ale z podatkiem...

Gość Malinowa królofa
lawendowe_pole Nic mi się nie pomylilo. Słuchałam dziś expose na żywo i wiem co słyszałam. Chyba, ze cos zmienią, debata trwa.... Owszem pomyliło ci się. Ulga ma być dla tych którzy zarabiają pow 85 tys rocznie. Becikowe kiedy dochód w rodzinie nie przekracza 504pln. z reszta 2900 to żadna pensja tak między nami...

Gość Malinowa królofa
lawendowe A gdzie mieszkasz? Duże miasto małe? W róznych miastach są rózne koszty utrzymania.

Gość oj nie przesadzaj
to gdzie ty mieszkasz lawendowa ja jestem z Krakowa i większośc znajomych jak złoża dwie pensje to ma o wiele więcej niż te 5600

Malinowa królofa a skad Ty masz takie informacje. Ja slyszalam ze becikowe dla rodzin ponizej dochodow 85tys. Zlikwiduja ulge na 1-sze dzieko dla rodzin majacych dochod powyzej 85 tys. Reszta ma ulge juz od 1 szego dziecka. Na 3 dziecko i kazde nastepne ulga zostanie podniesiona o 50%.

Gość oj nie przesadzaj
no tak z tym trzecim dzieckiem to tez niezła ściema bo jak ktos ma trójke dzieci to najczęściej matka siedzi w domu i nie pracuje czyli ojciec musiałby pewnie z 6 tyś miesięcznie zarabiać żeby móc sobie odliczyć taką ulgę...

Gość Ja odpowiem szczerze:
bede musiala zrezygnowac z porzadnych pieluch wielorazowek, ktore mi sie marza, ale sa potwornie drogie zeby wogole miec od czego wyjsc, czyli miec odpowiedni zapas na start. Taka zabawa to grubo ponad 1000 zl wlasnie i jest to wydatek jednorazowy ktorego nie da sie rozlozyc na miesiace jak w przypadku jednorazowek, ktore sie na biezaco dokupuje. Reszte mam. A jakbym jeszcze dostala becikowe samorzadowe, to nie musialabym juz nic dokladac z wlasnej kieszeni do tych pieluch, a roznice odlozylabym na kolejny fotelik samochodowy, ktory trzeba bedzie tak czy inaczej kupic za rok.

Gość poprostu pieknie
I własnie o taka wypowiedz mi chodziło. Bo nie oszukujmy - wiele z nas zastanawiało sie co z ta suma zrobic? Czy kupic lepsze łozeczko, mebelki czy chocby zrobic zapas pieluch..My z mezem robimy wyprawke juz teraz ale szkoda, ze teraz musze odłozyc dodatkowy 1000 pln, ktory bede musiala dolozyc do ogrzewania w przyszlym roku..

Gość Malinowa królofa
lawendowe_pole woj. slaskie Znajomi po panstwowych dziennych studiach wyzszych w dodatku scislych kochana moało kto z moich znajomych nie ma tych 2900. I to wcale nie są kokosy. A ludzie maja rózne wykształcenie. Są i po pańtwowych i prywatnych uczelniach...

Gość Ja odpowiem szczerze:
Dziewczyny, prawda jest taka, ze przy dzisiejszych cenach i kosztach utrzymania sie, takie 5000 to nie jest zadne wow. Do tego dochodza kredyty do posplacania, czasem ekstra wydatki na prywatna sluzbe zdrowia, bo panstwowa jest pozalowania godna kiedy czlowiek jej nagle potrzebuje i nie moze sobie pozwolic na czekanie, koszty utrzymania auta, ubezpieczenie itd itp i po pensji. Nie ma czego ukrywac - kazde dodatkowe 100 zlotych sie dzis ludziom przydaje i taka jest prawda. Ceny mamy niemal identyczne jak nasi europejscy sasiedzi, zapominajac o tym ze oni dostaja miesiedznie podobnie jak my 3000, ale EURO!, co daje 12000 PLN.

Gość Malinowa królofa
Kurna ale czy ja twierdzę że nie zarabiają mniej i że jakoś dają radę??? Tylko ta posrana ustawa nie będzie dotyczyła najbogatszych bo przy dochdach pow 10 miesięcznie jest ci wszystko jedno czy dostajesz zwrot tysiaka z podatku czy nie, tylko ty średnio zamożnych.

Gość do malinowej k
"Becikowe będzie przysługiwało tylko rodzinom, których dochód nie przekracza 85 tysięcy złotych rocznie. Likwidacja ulgi prorodzinnej dla rodzin z jednym dzieckiem, o dochodzie powyżej 85 tys. rocznie. W przypadku pozostałych, na dwoje pierwszych dzieci ulga pozostanie bez zmian. Jednocześnie nastąpi podniesienie o 50 procent ulgi prorodzinnej na trzecie i kolejne dziecko"

Gość Malinowa królofa
A skąd ten cyt. podasz linka to bym więcej poczytała. Jeden ch... ja nie dostane ani tego ani tego, bo ja mam 2400 a stary 3400...