Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprostu pieknie

Z czego będziecie musiały zrezygnować gdy nie dostaniecie becikowego?

Polecane posty

Malinowa królofa Pisząc , ze zarabiaja mniej i daja radę, miałam na mysli ze nie biduja. Ty masz wg. mnie kupe kasy i o marny tysiac od Tuska placzesz. Ulga i becikowe ma byc dla tych naprawdę potrzebujących, na tym polega solidarnosc spoleczna , ze bogaci pomagają biedniejszym. A kwota 85 tys. to podobno jest juz 2 prog podatkowy.

Gość do malinowej k
Ależ proszę bardzo: http://tnij.org/becikowetusk Słyszałam też to słuchając expose, oglądając wiadomości jakieś, no i na każdej stronie dot. becikowego i expose tak widnieje, więc jestem pewna tego na 100% :) Cóż... Ja dostanę becikowe, ale gdybym miała takie dochody jak Ty to miałabym je gdzieś - taka prawda.

piszecie jakby to becikowewynosiło 10000 a to zaledwie marne 1000zł - rozchodzi się po kościach. Ja za to kupiłam elektryczną huśtawkę dla dziecka...

Gość buziaczkipl
Ja za to kupiłam elektryczną huśtawkę dla dziecka... I dlatego właśnie powinni tę kasę dostać najbiedniejsi!

Gość inna królowa
Dla was bez jaj te 2900 to jest majątek???? Chyba kurva nie wiecie jakie są koszty życia w warszawie... Zarabiam 3100 i na wiekie gówno mogę sobie pozwolić... Kredyt czynsz opłaty jedzenie i gówno zostaje...

Gość inna królowa
Dobrze ktoś napisał, że ta "reforma" doknie tylko tych klasy średniej. Bogatego to nie ruszy, a na biednego ja dołoże...

Gość inna królowa
buziaczkipl-> Widać, ze jesteś bogatsza ode mnie bo mnie na taką huśtawkę nie stać pomimo, że zarabiam wg niekórych kokosy...

Gość do malinowej k
inna królowo ja nie twierdzę, ze jest to majątek, ale jak mam być szczera to chętnie bym się z Tobą na dochody zamieniła. Obydwoje z mężem mamy 3 tysiące i co? Sądzisz, że my nie mamy czynszu, opłat etc? Na żadne dofinansowania się nie kwalifikujemy, bo wg państwa jesteśmy bogaci, gdyż nasz dochód przekracza 500 ileś tam zł na osobę. A jeśli idzie o becikowe to dla nas to kropla w morzu potrzeb i na pewno nie kupimy za to huśtawki elektrycznej. Żeby nie było - nie głodujemy, ale trzeba nieco kombinować, żeby zapchać wszystkie dziury budżetowe.

Gość jestem zszokowana wstrząśnięta
my mamy dochód 2500 na 4 osoby. Dzieci małe ja nie pracuję. W otoczeniu same rodziny z dochodem od 1600-2800. Gdzie wy tyle zarabiacie? Becikowe to poszło u nas na wózek, łóżeczko,laktator, pościel dla dziecka, wyprawkę, wanienkę. Na 5 paczek pieluch dali dziadki bo z becikowego nie starczyło.

Gość inna królowa
Tylko pytanie gdzie mieszkacie? Bo w duzym mieście koszty są większe i to o wiele więcej niż w mniejszym.

Gość ja nie pojmuje o co
tyle krzyku. Becikowego nie dostaną tylko najbogatsi. Reszcie się nadal należy. Jak ktoś zarabia ponad 80 tys rocznie to chyba bez tego tysiąca nie zbiednieje i z niczego nie będzie musiał rezygnować? Reszta normalnie dostanie pieniądze. Przestańcie panikować tylko się wczytajcie w prawdziwe ustawy a nie w to co fakt i pudelek opisują.

Gość do malinowej k
Przeczytałam własnie swoją wypowiedź i doprecyzuję Obydwoje z mężem mamy łącznie 3 tysiące, a nie każde z osobna, bo wtedy na pewno nie martwiłabym się czy mam becikowe czy nie. I tak jak pisała osoba powyzej znam raptem kilka rodzin zarabiajacych łącznie te 7.

Gość do malinowej k
królowo tak, mieszkam w dużym mieście. w wojewódzkim.

Gość ja nie pojmuje o co
a 2,5 tys na 4 osoby to faktycznie szacunek. My mamy 6 tys na 5 osób i czasem bywają bardzo ciężkie miesiadze. Do kina chodzimy raz na 3 miesiące bo mi zwyczajnie szkoda żeby iść częściej, to samo z jadaniem na mieście. Żyjemy dosyć oszczędnie jeśli chodzi o takie przyjemności a mimo wszystko jest krucho. Nie wyobrażam sobie życia za 2,5 tys. Nie przeżyłabym.

myslę że taki przepis jest ok, "biednych" często ten tysiąc ratuje a "bogatszym" wisi i powiewa. Swoją drogą myślałam że te dochody 85 tys rocznie dotyczy dochodów jednej osoby, muszę poczytać

ja natomiast mieszkam w wojewódźtwie lubelskim zero szans na normalną pracę. Koszty utrzymania są mało mniejsze niż życia w warszawie.

Gość ja nie pojmuje o co
I jeszcze raz. Becikowego NIE DOSTANĄ rodziny w których dochód całkowity przekroczy 85 tysięcy rocznie. Więc drogie mamy które żyją za 2,5-3 tys na miesiąc. Głowa do góry. Bedzie dla Was becikowe, o ile planujecie powiększenie rodziny.Musiałybyście zarabiać powyżej 7 tysięcy zeby go nie dostać.

Gość ja nie pojmuje o co
A i ulga prorodzinna bedzie dla rodzin z wiecej niż 2 dzieci. Tusk niczym Robin Hood zabiera bogatym i buduje stadiony ;)

Nam często nie wystarcza mąź szuka pracy w warszawie. 2500 tyś. to nie życie egzystencja. Nie chodzimy do restauracji czy kina. Jedzenie gotuję w domu ubrania w lumpeksie. Mówię wam dziewczyny tragedia ja do pracy nie mam jak pójść jeszcze przez rok. Bardzo liczymy na zmianę pracy męża i wyjjazd stąd.

Ogólnie podoba mi się ten Tuskowy plan, może z wyjątkiem podwyższonego wieku emerytalnego

Gość do malinowej k
katowice Tutaj niby są najwyzsze zarobki wg jakichs rankingów, a prawda jest taka, ze podbija te srednia gornictwo i to oczywiscie lacznie z osobami siedzacymi w biurach, a tak samo uprzywilejowanych jak dolowi :O I niby wszystko fajnie, ale dostac sie tam do pracy? zapomnij! Rzadzi nepotyzm i to oczywiscie trzeba byc spokrewnionym, spowinowaconym lub zaprzyjaznionym z kims na wyszym stołku, bo podrzędny pracownik (pensja ok 3 tysięcy plus trzynastki, barbórki, bony itd:O) też niewiele może. Także tak to tutaj wygląda :(

Gość do malinowej k
A Tuskowy plan mnie też się podoba :) Też oprócz wieku emerytalnego....

ja na becikowe już nie liczę bo więcej dzieci nie chcę mieć w tym popapranym kraju. Napisałam tylko co ja za becikowe kupiłam.

Gość ja nie pojmuje o co
Współczuję Ci bo sama wiem jak to jest kiedy się człowiekowi nie przelewa. Ale rozglądam się dookoła i stwierdzam ze bez wyjścia do kina czy nowej bluzki da się żyć. Ważne ze jesteśmy zdrowi, dzieci w miarę zdrowe. Znajomi mają dużo pieniędzy, ale urodziło im się ciężko chore dziecko. Nieuleczalnie chore. Chyba wole swoje oszczędne życie. Zdecydowanie.

Gość inna królowa
jestem zszokowana wstrząśnięta-> Sory pochodzę z lublina tutaj mam rodziców i teściów a od kilku lat mieszkam w warszawie i wiem jakie są koszty utrzymania się w lublinie i w warszawie. Ile wynosi czynsz za podobny metraż, ale kosztuje prąd i jakie ceny ą w sklepie osiedlowym.

a mnie się nie podoba bo na niego nie głosowałam. Ja nie dożyję do 67 lat. Poza tym uważam że kler powinien zostać opodatkowany.

kler powinien zostać opodatkowany. też tak myśle a zobaczcie teraz jak sie zmieni sytuacja rolników!

Gość ja nie pojmuje o co
Też na niego nie glosowałam, ale to dlatego ze wiedziałam ze wygra. Dopiero byśmy mieli kabaret jakby Jarek dostał się do władzy. Tego człowieka trzeba leczyć a nie powierzać mu w ręce losy ludzi. Tusk cudowny nie jest, ale najlepszy z najgorszych których mieliśmy do wyboru.