Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość riterku

Prokuratura za wypowiedź na forum

Polecane posty

Gość riterku

Hej Mam takie pytanie: czy jeżeli podczas krótkiej sprzeczki między dwoma w pełni anonimowymi forumowiczami padają teksty: "jakbyś mojego członka rodziny skrzywdził, to ja bym ci.... (tralalala)...." i jakiś trzeci gostek zaczyna grozić jednemu z nich prokuratorem, to może się coś stać? Tzn. Można kogoś oskarżyć jeżeli treścią wypowiedzi są gdybania i w dodatku nie kieruje się ich do określonej choćby imieniem osoby? Trafiłem na coś takiego i zastanawia mnie to teraz

Gość Prezenttt
A jak administrator usunie taki wątek, to jeszcze coś może się stać? :)

Gość zadne studia nie sa zle
nie wydaje mi sie ze by ich to interesowalo. co innego jakbys personalnie komus grozil a nie takie gdybanie: jakbys ty cos tam to ja ci cos tam

Gość Prezenttt
No, a jak jest z takimi już usuniętymi przez moderatora postami? Jak ktoś np. zdążył to zgłosić prokuraturze, a w tym czasie moder usunął cały wątek?

dajcie spokoj...co innego może forum gdzie jest admin, moderator, ludzie mają nicki i dane osobowe...a tu co? nic nie trzeba o sobie mówić, i na pewno jak dwie pomarańcze sie pokłócą to od razu przyleci prokurator :O

Gość Prezenttt
no ja nie wiem. skoro ktoś pisze, że idzie to zgłosić, bo to są groźby, to chyba może być problem. :/ tylko to mnie interesuje o tyle, że nie wiadomo nawet z jakich miast są ludzie, którzy sobie zaczynają grozić, piszą jako faceci, a to mogą być babki, dzieciaki z podstawówki, itd. są podstawy do zgłoszenia?

Gość riterku
podbijam

a czy groźby te mają charakter personalny? takie czcze pogróżki w stylu ' jak mi nie oddasz kapcia to zrzuce na ciebie foretpian' :o nie znam sie na prawie ale wątpie by to były podstawy

Gość Marian W.- prokurator
Grozi ci gamoniu Art. 216 Kodeksu Karnego. Tym samym osobnikowi, który cie gamoniu pozwał grozi natomiast KK Art. 238.

Gość riterku
Skąd! Nie personalne! Ktoś napisał, że otrułby takiego, a drugi mu na to, że to samo by jego dziecku zrobił". Ale jedyne dane to nicki. Wiesz, takie w stylu 'płotek', 'kapeć'. Raczej trudno takiemu krzywdę zrobić, jeszcze jak się nie wie, czy on w ogóle z tego samego kraju pisze. No. I do dysputy włącza się trzeci nick i pisze, że poda to do prokuratury... Zonk :/

Gość riterku
Mariani W.: określenie mnie mianem gamonia jest bardzo trafne. Jakim pajacem trzeba być, żeby dać się sprowokować na forum? Czyli wg. Ciebie nie ma się raczej czym przejmować? :) Ps. Admin usunął już cały wątek. (i?)

Gość kulminator
zakujcie mnie w dyby i w kajdany jeszcze dzisiaj, ponieważ jutro na porodówce jak przyjadę do żony i dorwę tę starą jędzę i zołzę , która mojej żonie źle doradzała w czasie karmienia córki i była chamska , więc jak tę krowę jutro dorwę to zabiję kwokę na miejscu , kurwiszcze posrane , pójdę siedzieć ale krowę ubiję ! aby już nigdy nie pastwiła się psychicznie nad młodymi matkami , jebnę i zabiję !

groźby karalne, art190KK kwestia odczuć , jeśli zastraszany rzeczywiście odebrał by to jako groźby zagrażające życiu lub zdrowiu i wzbudziło by to w nim uzasadnione obawy, wtedy to jest przestępstwo, w innym wypadku nie... ale zgłoszenie powinien złożyć poszkodowany, inaczej się nie da

Gość riterku
na szczęście nie mojego autorstwa :) Ufff O nic by nie szło, tylko wiadomo, że jak ktoś odważy się na dziecko coś napisać, to jest ogólne poruszenie i ludzie zaczynają za "tasaki chwytać". A po drugiej stronie kompa mógł siedzieć przecież niepłodny jeszcze trzynastolatek, albo samotna sześćdziesiątka bez dzieci, z kotami u boku.

Gość no różnie może być
na pewnym innym forum o pewną błahą sprawę (z moich obserwacji wynika, że po prostu młodzież nudzi się w domu i piszą lub wklejają co tylko chcą i nie ma jakiegoś specjalnego powodu do zgłaszania sprawy do prokuratury) a zajęła się tym prokuratura (podobno, bo jedna osoba twierdzi, że zgłosiła, ), ale od 4 miesięcy nic na razie dalej się nie dzieje, a na forum wszyscy dyskutują, tak jak dyskutowali

Gość milivanilii
czy was tu wszystkich przerósł ten wirtualny światek? co za brednie tu wypisujecie :O

Gość riterku
Dobra, czyli tylko "poszkodowany" może zgłosić. I teraz tak: załóżmy, że zgłosił, ale cały wątek jest już od dawna usunięty, bo jedna ze stron zgłosiła naruszenie zasad forum. Moderator podziękował i skasował całą kłótnię. I co w takiej sytuacji?

znawca jeśli ktoś grozi pobiciem/zabójstwem to nie musi być wcale powiadomienie od poszkodowanego (potencjalnie) bo takie sprawy są wszczynane z urzędu i każdy może to zgłosić... tak jak wyżej grożenie śmiercią położnej może zostać sprawdzone i w normalnym kraju zostałoby natychmiast przekazane do odpowiednich służb.

Gość riterku
A sprawa nie dotyczy takiego forum, tylko dyskusji na portalu, którą wywołał pewien artykuł.

Gość riterku
Głupim się człowiek rodzi i głupi umiera na starość :/ Napiszcie tylko odp. na pytanie o to co jak już wątek nie istnieje i idę spać Dziękuję jednocześnie za odpowiedzi:) Dodam tylko, że jak się posypały komentarze, to nadmieniłem, że źle mnie zrozumieli (bo faktycznie co innego miałem na myśli, a zabrzmiało jak zabrzmiało) i ogólnie przeprosiłem za taki post.

Gość informatykpouju
nie ma, ze ie istnieje zawsze da się wyciągnąć z dysku jeśli zajdzie potrzeba

Gość riterku
To nie ja pisałem o 4 miesiącach. Moja sytuacja jest z wczoraj. Gryzie mnie to, bo jestem spokojnym człowiekiem i ciężko mnie sprowokować. Miałem beznadziejny dzień, do tego jak przeczytałem wypowiedź tamtego "pana", to mnie w żołądku zaswędziało, że ludzie takie mogą mieć pomysły. Ulżyłem sobie i pluję sobie w brodę. :/ Sorry, że Wam głowę zawracam, ale przejąłem się tą sytuacją.

Gość agjh
skoro nie wiadomo do kogo się pisze- brak jakichkolwiek danych osobowych- i do tego ma to formę gdybania, no to chyba nic nie będzie. Jeszcze jak wątek usunęli. Nie wiem z resztą. Ale takie się rzeczy czyta na forach, że aż się włos jeży na głowie. Nie sądzę, żeby policja zajmowała się tysiącami takich spraw każdego dnia.

Gość dddddddddddddddddddddd
Każdy usunięty wątek narusza prawo - dlatego jest usuwany. Pod każdym artykułem jest kilka takich usuniętych postów. Czyli każdy nadawałby się do zgłoszenia go władzom. Jakoś nie sądzę, żeby takimi się władze zajmowały - jeżeli nie dotyczą konkretnej osoby.