Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cystis endometrialis

Cystis endometrialis [M-76500]

Polecane posty

odebralam dzisiaj wyniki badania histpatologicznego, po usunieciu laparoskopowo cycty z lewego jajnika pomoze ktos zinterpretowac? Dane kliniczne: wycinek,okolica :jajnik lewy Torbiel WYNIK BADANIA Cystis endometrialis [M-76500]. Sciana torbieli do 2,5 cm

nic?

Gość mania3333
Cysta endometrialna trzeba z tym iść do ginekologa bo może to oznaczać że ma Pani też endometrioze a to podstępna choroba bardzo bolesna i prowadząca do bezpłodności. Ale da się leczyć. Pozdrawiam

no wlasnie ja problemu z zajsciem w ciaze nie mialam, mam problem z donoszeniem 3 razy juz poronilam, z tym, ze ostatnia ciaza byla pozamaciczna przy pozamacicznej mialam podany methotrexate, a skutkiem ubocznym w pierwszych cyklach po tym zastrzyku, jest to, ze moga nie pekac pecherzyki do owulacji i zamieniaja sie one w torbiel. wiec to by mialo sens, ze pojawila sie torbiel, ale skad teraz Cystis Endometrialis jako wynik badania hostopatologicznego? bo to tlumaczyc jako Torbiel endometrialna jajnika co nie?

Gość mania3333
Bo endometrium może (przenieść się) na jajniki, jajowody, lub nawet do otrzewnej i powodować krwawienia, ból i zrosty dlatego trzeba to leczyć.

jeszcze tego mi trzeba... w czwartek mam hsg, ciekawe co mi pokaze... dosc mam juz tego wszystkiego, to wszystko sie dzieje w ciagu ostatnich 15 miesiecy, psychika mi siada ja tylko chce urodzic dziecko, czy to az tak duzo? inne rodza i wyrzucaja na smietnik, albo usuwaja z jakis powodow, a ja nie mohe donosic ;( i coraz bardziej sie wszystko kompikuje.. ;(

Gość mania3333
Nie martw się to można leczyć. Ta podstępna choroba powoduje bezpłodność ale też poronienia i ciąże pozamaciczne. Trzymaj się na HSG podobno to niemiłe badanie ale i mnie też pewnie będzie czekać wiec opisz jak było i co robili dokładnie. Ps. Też już długo staram się o dziecko i bez większego efektu. Pozdrawiam

Gość p195
Hej dziewczyny pomozcie!!!!!! Jestem załamana niemam siły na nic :( Bylam u ginekologa i wykrył u mnie dokladnie tą chorobę,kiedy zapytałam czy da się to leczyć stwierdził że niestety nie :(:( że muszę to usunać operacyjnie iż w jajnikach mam to wszystko to oznacza usunięcie jajników:(:( Poprostu się załamałam dlaczego ja!!!!!!!!!!!!!:( jutro mam isc na badanie krwi jeżeli będzie podwyzszone mam odrazu isc na stół jeżeli aż bardzo tak nie podwyższone to jeszcze moge pochodzic ale operacja mnie nie ominie i kiedy zapytałam cz jezeli bede chciala zajsc w ciaze teraz ???? Powiedział ze jest bardzo male podobienstwo a jeżeli nastąpi to moze byc zagrorzone POMOCY co mam robic bo psychicznie sie wykoncze chce tylko zdrowego bobasa Zajsc w ciaze urodzic zdrowe malenstwo i aby mi nic sie nie stalo i tyle:( Prosze co mam robic

Gość p195
Hej dziewczyny pomozcie!!!!!! Jestem załamana niemam siły na nic :( Bylam u ginekologa i wykrył u mnie dokladnie tą chorobę,kiedy zapytałam czy da się to leczyć stwierdził że niestety nie :(:( że muszę to usunać operacyjnie iż w jajnikach mam to wszystko to oznacza usunięcie jajników:(:( Poprostu się załamałam dlaczego ja!!!!!!!!!!!!!:( jutro mam isc na badanie krwi jeżeli będzie podwyzszone mam odrazu isc na stół jeżeli aż bardzo tak nie podwyższone to jeszcze moge pochodzic ale operacja mnie nie ominie i kiedy zapytałam cz jezeli bede chciala zajsc w ciaze teraz ???? Powiedział ze jest bardzo male podobienstwo a jeżeli nastąpi to moze byc zagrorzone POMOCY co mam robic bo psychicznie sie wykoncze chce tylko zdrowego bobasa Zajsc w ciaze urodzic zdrowe malenstwo i aby mi nic sie nie stalo i tyle:( Prosze co mam robic

Gość loteriada
ale lekarz cie nastraszył ... dlaczego odrazu usunać jajniki ? idz jeszcze do innego lekarza. ja starałam sie o dziecko ponad 3 lata , nie wiadomo było co jest nie tak , wkoncu usłyszałam endometrioza, na jajniku zrobił mi sie torbiel endometrialny , usuneli ja ale nie jajnik ! oczywiscie moglo sie tak zdarzyc ze usunał jego czesc albo nawet i cały ale to sie stwierdza podczs operacji , dziwny ten lekarz...ja po laparoskopii i 4 miesiecznym leczeniu zaszłam w ciaze :) teraz jestem mama :) torbiele niestety sie odnawiaja i to ta smutna wiadomosc , tego do konca nie da sie wyleczych , ale chwilowo da sie zaleczyc