Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaflara

Kocham mój piec kaflowy!

Polecane posty

Gość ech.......
spytaj sie meza czy nie chce części do asusa a3 bo mi z 3 lata leza i nie chce mi sie na allegro wystawiac :) cały lap był padła klawiorka i wyrwało zawiasy z ramki i obudowy. I nie pamiętam juz ale albo inwerter byl siadniety albo swietlowka w matrycy. A co do pieca... fajna rzecz ale w domu. W bloku masakra.... Wegiel kup sobie tone do piwnicy. jakieś 350pln /1000kg Chyba pół tony można najmniej. I wiaderkiem przynoś z piwnicy.

Gość krefffkaa baba
OK jeszcze raz wielkie dzieki a ile za trupa mozna wziac?:) ma kamere ok,reszte bebechow ok matryca ok

Gość ech.......
no tak bo zima :) I zalezy od miejscowosci. W lecie za 350 450 pln kupuje jaki tylko chce. Ale to i tak jej sie opłaci niż workowany. A w piwnicy zawsze znajdzie miejsce

Gość ech.......
szczeze to bym sie na jej miejscu zastanowił nad tym no brykietem. 2 razy tańszy, lepiej jej rozpalić I duży worek. Ale w bloku sobie kurde nie moge wyobrazic takiego palenia :)

Gość triplet
dzisiaj jestem na pograniczu Śląska i Małopolski , węgiel luzem z kopalni PIAST kosztuje 550 zł. za jedną tonę , groszek zasypowy kosztuje 650 zł.

Przepraszam ale nie nadążam z odpisywaniem :) :) :) Spróbuję pozbierać razem wszystko

Może zacznę od tego że tak kombinuję czy w tym piecu nie dałoby się WĘDZIĆ mięcha? Oczywiście nie na węglu tylko jakimiś trocinami napalić i jakoś tam powiesić w środku coś smacznego :D

Albo taki duży ruszt na nóżkach wsadzić i grillowana kiełbaska w zimie :D

Gość ech.......
bo fajny temat w końcu jest... Nagle wszyscy zarabiający xxxx tyś pln znikli. Nikt nie pisze ze ja to sie brzydze palić klikam przycisk i mam.......... rachunek na 5 tyś pln za miesiac... SZCZEZE TO AKURAT MOJ KUZYN ZAJMUJE SIE INSTALCJAMI. Gdybym ja miał dom tylko pompa ciepła. W polsce po1 mało kogo stać sama pompa 25 - 50 tyś. 2 gi problem uj wie co w ziemi jest kanalizacja itd... Nigdy nie jest tak jak na planie :) Dokładamy elektrownie na dachu za 5 tyś i mamy ogrzewanie za free. Do tego solary za 8 i za 100 150 tyś mamy za darmo ciepła wode ogrzewanie ewentualnie awaryjny prąd. Na kilka urządzeń. TYLKO jw....... uj wie co w ziemi jest.. Znajomy przeciął światłowód wojskowy :) Do dziś się sprawa nie zakończyła

Gość piecuch to ja
Nie wiem co ty masz za piece ze trzymaja po 3 dni:D no w taka pogode jak dzis to 2 to tak ale nie jak np.-15 to trzy dni i szufelka wegla napali :D:D smiech na sali .Mialam piece kaflowe 20 lat fakt fajnie jak sie przyszlo z podworka i sie siadalo kolo takiego pieca.No ale sa i tez minusy nie dosc ze popiol to i jeszcze wiekszy balagan w domu ,kurz niestety wiecej sie osiada jak przy centralnym o zaczadzeniu juz nie wspomne ale fakt piec swoj urok ma :)

Odpowiadam na różne posty: 1. Moje mieszkanko ma prawie 40m2. 2. Węgiel jest u mnie droższy - tona jakiegoś tam kosztuje 850-950zł. 3. Napiszcie o tym brykiecie albo czy można palić np. ekogroszkiem albo torfem? 4. Uwielbiam klimat dawnych lat i zamierzam całe mieszkanie urządzić po staremu a nie ten nowoczesny syf typu IKEA, panele i regipsy... 5. Piec jest w podstawie mniej więcej taki jak paleta drewniana, a na wysokość ze 2m. 6. Mam ochotę zamontować tam jakieś szyny i wsuwać np. blaszkę z pizzą a potem napalić pod tym drewnem - wypas!!!

Gość ech.......
pompa działa na zasadzie róznicy tmp. Zuzywa jakieś 2 3 kw w zależności od mocy. Więc jak pisałem tanie elektrownie wiatrowe z allegro są w stanie ja zasilić. Po prostu puszczasz w głąb ziemi ok 25 m2 rury. W rurach jest solanka lub glikol. Pompa pompuje więc ciepło z gleby. Kładzie sie je na głebokości ok 1,5m. Tak to w skrocie dziala. Dodatkowo nie kładzie się grzejników tylko ogrzewanie podłogowe. Nie trzeba tak dużej tmp. W podłogówce wystarczy ci 40*c i masz w całym domu ciepła. A nawet bez elektrowni. 3kw * 6h dziennie = 3* 60gr * 6= 10,8 pln dizennie * 5 miesiecy grzania = 1650pln rocznie. Konserwacja pompy co 10 lat. 20 lat gwarancji zazwyczaj. A piec co nie znam takiego co wytrzyma 10 lat obecnie produkowany. TYLKO WWIERC SIE KOLEGO W SWIATLOWOD................ Dla info mozesz kupic pompe ciepla WODA jak masz jezioro obok. Bajecznie niska cena. Lub powietrze. Wtedy mozesz ja montowac w bloku. Ale dziala tylko do -5 *c. Wychodzi taniej jak gaz. Ale warto w bluku kupić KLIMATYZACJE Z POMPA CIEPŁA. Koszt ok 5 tys pln. Dogrzewasz mieszkanko w paz i listopadzie

Gość triplet
ech....... słyszał o tym, że w którymś kościele dzwonią ale faktycznie tę nową technologie chcial wprowadzić Ojciec Dyrektor ale nie dostał kasy od Rządu , za 20 lat działania to się zacznie opłacać ale na początku koszty są ogromnie wysokie

Te podłogi w starych domach... palące się na tym cykliniarki... to była jakość!

Dodam , że moje mieszkanko ma również ok. 40m2 i wys. ok.230cm. A piec jest wysoki na ok. 2 m. Co do pompy to niezły wynalazek. Ciekawe

Gość ech.......
Znikam Co do pomp ciepla wpisz w googla. Firmy kuzyna nie ma sensu podawac bo to mala miescina na podkarpaciu. Mozesz palic czym sie spali :) tylko nie plastikiem bo zarośnie. A LINK NA SZYBKO DO ALLEGRO JAKIEJS ELEKTROWNI http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=elektrownia+wiatrowa&order=p&change_view=1 Potrzebujesz jakies 5 - 7kw z AKUMULATORAMI. Żeby było taniej szukasz jakiś szrot i kupujesz na sztuki z aut :) Dasz 20 - 40 pln za sztuke. http://allegro.pl/klimatyzacja-lg-8-kw-inverter-montaz-i-nasze-raty-i1923263432.html Klima z pompa ciepla. Acha nie pisalem.. dziala to na zasadzie pobiera elektrycznej ta 2,5 kw oddaje 7kw. Czyli 2 3 pokoje ogrzejesz. Im wieksza sprawnosc tym drozsze :) Ale i tak 2,5kw to jak liczylismy cos kolo 11pln dzienie. Chce ci sie po drzewo chodzic w pazdzierniku?? A dodatkowo masz klime na lato. Pompy ciepła wieksze powietrzne sory ale musze leciec http://allegro.pl/mitsubishi-inverter-24-kw-300-m2-montaz-nasze-raty-i1923263450.html tu masz pobiera 8kw oddaje 25. Ogrzejesz tym 2 domy za 30pln dziennie :) No i najlepsze pompy glikolowe O ja pierdole... http://allegro.pl/pompa-ciepla-woda-woda-7kw-sprez-panasonic-i1942174044.html Znalazlem cos takiego... bajeczna cena. Nie wierze po prosu. Co prawda slabiutkie to jest w stylu dom na działce. Albo 3 pokoje ale za 6 tyś!!!??????? PROSZE http://allegro.pl/pompa-ciepla-woda-woda-7kw-sprez-panasonic-i1942174044.html nawet cennik maja.. PAMIENTAJ ZE WIAZE SIE TO Z CALA INSTALACJA W DOMU I PRZEKOPANIEM CAŁEJ DZIAŁKi... Powodzenia ja ide spac

Gość ech.......
Przeciez podalem koszty?? Pompa 20 tyś intalacja w domu tez 20 - 30, wiatraczek na dach 5- 10. PRace ziemne Średnio licząc 100 150 tyś. I TAK BYŁO PODANE!!! JEST TO RACZEJ DO NOWYCH DOMÓW. A budując nowy dom piec co 5 tyś instalacja 20. I piecem popalisz max 10 lat + do tego opał Średnio inwestycja działa za free po 15 20 latach. Nie liczac wody uzytkowej bo to trudno porownac. W polsce jak pisałem po 1 ludzi nie stac na wywalenie od tak 150ty. Po 2 gie uj wie jak tu za komuny ścieki polozyli... Szczeze to u mnie za domem nie dawno kopali cos tam i w gaz sie w kopali... a na planie nie bylo :) Wiec jedyne na co polaka stać i warto to klima z inwerterem i pompa ciepla.

No to się zgadaliśmy z tymi mieszkankami :D A może zdun by zbudował domową wędzarnię skoro jest instalacja i tak? Mój facet mówi że chce sam robić kiełbasę i potem uwędzić... czy to nie piękne? :D

Gość central
co do wędzarni to ja mam całkiem niezła w mieszkaniu co je siedem miechów temu wynająłem dymi mi się jak chole.... a cały czas wietrzę a właściciel ma to gdzieś no dobra nie ma po ostatnim dziś gadaniu powiedział ze mi da wypowiedzenie. więc jak coś do wędzenia to zapraszam :-) ja na rozgrzewkę coś znajdę

Gość Mlodaaa żona...
A ja nie lubię pieców kaflowych i zamierzam się ich pozbyć.. Dlatego, że np. paliłam od rana, zanim się rozgrzało to kupa czasu mijała, w zimę palone było caly dzień, nawet do późnej nocy, a rano i tak było zazwyczaj zimno.. Druga sprawa, to nawet ruszyć się nigdzie nie można, bo wracasz do domu, a tam sople, a skoro nie było palone, to zanim się rozgrzeje to cały dzień no i te wieczne noszenie drzewa. Wiem, że są zwolennicy pieców, mają one jakiś tam swój urok, ale to nie dla mnie, wkrótce bierzemy się za organizację jakiegoś ogrzewania.

Palenie drewnem jest trudniejsze podobno bo mniej ciepła daje drewno, a piec wcale mi się długo nie rozgrzewa - od zimnego po godzinie jest mocno ciepły a po 2h już gorący i tak trzyma od południa więc już 12h minęło... spokojnie do rana będzie ciepło a jutro przed południem znowu wrzucę i kolejną dobę spokój🖐️ Twój pewnie wymaga czyszczenia kanałów i też tak będzie grzał :D

Ja mogłabym tu dać gaz ale przy tych cenach plus koszt instalacji, pieca dwufunkcyjnego... to mi się nie opłaci kompletnie, wolę za tę kasę wyposażyć mieszkanie niż ruskim kieszeń nabijać rachunkami :)

Gość Mlodaaa żona...
Być może jeden wymaga, ale drugi jest sprawny, bo niedawno czyszczony, a może to wina tego, że te piece, że tak powiem zaczynają się rozpadać, przy drzwiczkach, gdzie wkładamy drewno, z\robiły się dziury, mąż je zaklejał, ale czy to coś dało.. Może to kwestia też jaką powierzchnię ma się do ogrzania? Duże masz mieszkanie? Bo u mnie naprawdę, zanim się rozgrzeje to trochę czasu mija, a poza tym, ciągle muszę dokładać, nie, że mam spokój na dłuższy czas.. no chyba, że węglem palimy, ale to już inna sprawa.

Gość Mlodaaa żona...
A ja nie myślę o gazowym, tylko o centralnym.. Też trzeba palić, ale bynajmniej n ie muszę latać przy trzech piecach co chwilę, tylko przy jednym i na dłuższy czas mam spokój..