Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaflara

Kocham mój piec kaflowy!

Polecane posty

Jak masz 3 piece to na pewno dużo trudniej... a drewno tym bardziej bo pali się błyskawicznie z tego co widziałam - 3 deseczki zżarło w 15 min. z tymi dziurami to bardzo niedobrze bo przecież czad może się wydostać!!! Absolutnie tak nie używajcie albo kup natychmiast czujnik czadu!!! U mnie drzwiczki są szczelne i jeszcze się je mocno dokręca! A w tym centralnym jak chcesz grzać? Bo gazem to wam 2000zł nie starczą w zimie miesięcznie... jakbym miała taką powierzchnię i miałabym dać piec to na ekogroszek czyli retortowy czyli z takim podajnikiem automatycznym i to jest najtańsze grzanie teraz podobno bo gaz masakra i olej opałowy, a węgiel też tak średnio na większą skalę🖐️

Gość ech......
odświerzając temat i kończąc dyskucje o grzaniu w domu: NAJTANIEJ Pompa ciepła. Wady koszt minimum 50 tyś pln. tylko nowe budownictwo - ogrzewanie podłogowe. PRĄD!!!!!!!!!!!!!!!! bez prądu zamarzniesz. Najwygodniej - gaz Najtańsza wersja piec z mikrowybuchami tak tłumaczac koszt nawet 15 tyś pln. NIEOPŁACALNE DLA POLSKI. Miesięcznie minimum 1,5 tys pln miesiecznie.Taniej jeśli nowe budownictwo - podłogówka itd. Najtaniej z miejscem Troty wywalasz hałdę koło domu piec z podajnikiem koło 7 tyś pln. Zimę ogrzejesz za 3 tyś z palcem w.......... Wada miejsce + prąd do silnika ( jak prądu nie będzie da sie grzać ale bardzo mała komora i trzeba co chwile latać) i zabijający się wałek podajnika. ++++++++++++++++++ Masz regulatorek na ścianie jak w gazówce. Rano nawalasz trotów do podajnika. Ustawiasz w nowych piecach nawet zapłon piezoelektrykiem. Tylko ta hałda koło domu. i to by było na tyle WYJĄTEK POMPA CIEPŁA - KLIMATYZACJA. Jak już pisałem wcześniej to pompa ciepła w klimie. Im drozsza tym mniej żre prądu a więcej daje energi. Podawałem przykład ze z 2kw ( 1,2pln/h) produkuje 7kw czyli na 3 pokoje. jakieś 50 60m2. Wszystko cacy ale przy mniej niż 0 nie działa. Ogromny plus mamy klimayzację w lecie. I tanio dogrzewamy na wiosne i jesień. Ideał do bloków. Niestety koszt jest trochę duży parę tyś pln --------------------------------- Potem mamy tradycyjne piece co Niestety awaryjność piecy jest duża - przepalanie się blach coraz częściej chińskich. Z pieców warte wyboru sa jedynie LOGICA i podróbki, buderus g211 żeliwny ale nie za oszczędny ( nie przepali się) i drogi jak za zborze. Jest podróbka z czech coś na v vardus viadrus . I jeszcze takie piece buderus i takie czerwone były zasypywane od góry w miarę małe... No i defro polska firma nie dawno wypuscila wlasnie podróbki logica... logano ultima... coś takiego nie pamiętam Reszta to zwykły chłam nie odbierający znacznie energii. Lepiej znaleźć jakiegoś faceta który produkuje sam piece w garażu. Będzie znacznie lepszy. Grzejemy czym mamy. Najtaniej miał, eko groszek, troty = piec z dmuchawa. ------------------ A potem to mamy piece kaflowe......... i kominki. Sensu dużego to nie ma. Grzać jakoś trzeba. Kaflówka w bloku to masakra mało miejsca latanie 4 piętra po opał np. Kominek - zawsze jak otworzysz dymi. NIECH NIKT NIE MÓWI ŻE NIE. Zawsze czuć dym a po x latach ściana nad kominkiem do malowania. Do kominka mało wejdzie wsadu = częste latanie. Co wobec tego wszystkiego jest najlepsze w wybudowanym budynku DOM a) kuchnia kaflowa - możemy gotować i ogrzewać 3 pomieszczenia. Dodatkowo piec chleb piekarnik itd. b) piec co z podajnikiem na roty - miejsce!!! c) Piec co żeliwny albo od dobrego piecowego blok/ kamienica a) klima z inwerterem i pompą ciepła +++++++++++++++++++ ab) miejska sieć ogrzewania właczana i płatna za zużycie ( październik listopad oraz marzec kwiecień klima) ac) piec z mikrowybuchami 2 funkcyjny http://allegro.pl/piec-gazowy-dwufunkcyjny-kondensacyjny-semia-25kw-i1896666735.html NO I POZA KLASOWE PALENIE CZYMŚ W BLOKU........... POZDRO TO TAK Z POWODU SZANOWANIA DZIŚ KOBIET :*

Gość gośćulomb
a tak z ciekawości to gdzie kupujecie opał na zimę. Ja na chwilę obecna jestem zadowolony z usług SmartTransu. Moi znajomi podobnie. Zdecydowaliśmy się na nich ponieważ ich skład znajduje się niedaleko naszego domu w Mysłowicach. Ceny też mają bardzo dobre i konkurencyjne. Jeżeli chcielibyście się z nimi skontaktować to podaję do wiadomości ich tel. 503 352 341

Gość opoppjjj
a w jakich składach kupujecie węgiel na zimę. Ja ze względu, że mam blisko do Katowic biorę węgiel z tego miasta ze SmartTransu. Chłopaki dają radę ich oferta cenowa jest najlepsza, a i w razie potrzeby pomogą w doborze odpowiedniego materiału i ustawieniu pieca aby wszystko działało jak najbardziej wydajniej. Daję tu do nich numer 503 352 341

Gość Oniczka
oppopopjp jaki masz nick :D Też kupuję w Smarttrans, chłopaki dają radę, oj dają. Szczególnie taki brunecik wysoki :D A co do węgla to faktycznie tanio jak za taką wysoką jakość. :)

Gość nowy mieszkaniec kamienicy
Ja mój też kocham. Palę brykietem. Jeszcze nie wiem czy to ekonomicznie. Dopiero uczę się opalania. Ani razu jeszcze nie opaliłem węglem (przymierzam się) bo to mój pierwszy sezon grzewczy. Pozdrawiam.

Gość gość
Ooo, ja nie mam swojego pieca kaflowego. Mogę kochać Twój?? ;)