Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tooojaaa

kto wyliczy urlop macierzynski??

Polecane posty

Gość tooojaaa

Witam Prosze o pomoc. Urodzilam 5 listopada. do kiedy badzie mi przyslugiwal urlop macierzynski. mam 0 dni urlopu i trzeba chyba wliczyc 2 tygodnie dodatkowego. Kadrowa sie grzebie wiec moze ktos mi pomoze?z gory dzieki

Gość diabl123
od stycznia przyszłego roku przysluguje dodatkowe 4 tygodnie urlopu (do tej pory byly to 2 tyg), więc chyba powinna doliczyć 24 tygodnie?! "Od 1 stycznia 2012 r. wydłużony zostanie dodatkowy urlop macierzyński i urlop ojcowski. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego 2012 wyniesie cztery tygodnie (obecnie wynosi dwa tygodnie), jeśli kobieta urodzi jedno dziecko - a więc łącznie 24 tygodnie lub sześć tygodni w razie urodzenia co najmniej bliźniaków (obecnie są to trzy tygodnie) http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/urlop-macierzynski-2011-dodatkowy-urlop-macierzynski-2011-d16116.html

urodzila w tym roku, wiec liczy sie jeszcze 22 tyg. Dopiero gdy kobieta urodzi od 1 stycznia 2012 dolicza sie 2 tyg dodatkowo, czyli 24 tyg.

Gość diabl123
Modliszko, wydaje mi sie że jednak że jesli urodzi w tym roku, urlop dodatkowy wykorzystuje dopiero w 2012 i bedą to 4 tygodnie... Tu chyba data urodzenia dziecka nie ma nic do rzeczy, tylko kiedy będzie na urlopie macierzyńskim Art. 13. 1. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z: 1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1 lub art. 12 ust. 3 pkt 1, 2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1, art. 12 ust. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 4 pkt 1 - mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu. 2. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z: 1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2 lub art. 12 ust. 3 pkt 2, 2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2, art. 12 ust. 3 pkt 2 lub art. 12 ust. 4 pkt 2 - mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu. 3. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.

ważne kiedy dziecko się urodziło bo data porodu jest wyznacznikiem początku macierzyńskiego więc trzeba doliczyć 22 tyg od 5.11 no chyba że to drugie dziecko to 24 tygodnie a jak 3 to nie wiem ile ale jeszcze więcej bo to z każdym kolejnym dzieckiem wzrasta

Gość pytająca mama
ja jak byłam na macierzyńskim to od urodzenia tzn od 4 stycznia miałam do końca lipca

Gość butelkowa mama
22 tygodnie, data urodzenia dziecka jast obligatoryjnie informacja do naliczania urlopu, skoro dziecko urodzilo sie w tym roku, to przepisy z tego roku.dodatkowo nalezy sie 2 dni za urodznie dziecka zarowno ojcu jak i matce, czesto w zakladach pracy twierdza ze tylko ojcu bo w przepisach jest okreslenie dla rocica, a matka to przeciez tez rodzic, wiec i matce sie nalezy, sama z tego korzystalam, ale dopiero po powaznej merytorycznej dyskusji z kadrowa. poza tym dolicz 2 dni tzw. opieki nad dzieckiem. ta opieke moze wybrac jeden rodzic, wiec matka lub ojciec, jak bierze matka, to ojciec najczesciej musi napisac oswiadczenie ze nie bedzie takiej opieki bral. poza tym masz urlop wypoczynkowy, bo na macierzynskim sie go nalicza, wiec za kazdy miesiac przyszlego roku jaki jestes na maciezynskim nalezy Ci sie urlop wypoczynkowy.

Gość butelkowa mama
wychodzi mi 7 kwietnia koniec samego macierzynskiego.

Gość diabl123
trochę nagmatwane to jest, ale moim zdaniem: Urlop macierzyński - 20 tygodni Fakultatywny w 2011 roku - 2 tygodnie, trzeba zlożyć wniosek, bo przepadnie Fakutatatywny w 2012 roku - 4 tygodnie - trzeba zlozyć wniosek po skączeniu zwyklego macierzyńskiego. Skoro urlop macierzyński 20 tygodni kończy sie w 2012 roku, wniosek o dodatkowy urlop dziewczyna będzie skladać w 2012 roku, więc powinna dostać jak nic 4 tygodnie

Gość ****iza_19_02****
ja urodziłam 19 września tego roku. i początkowo miał mi się urlop skończyć 19 lutego ale po tej zmianie dostałam te dodatkowe 2 tyg.

Gość butelkowa mama
ale prawo do fakultatywnego nabywa sie z chwila urodzenia, a nie skonczenia podstawy, czyli 2 tygodnie. na wykorzystanie tacierzynskiego jest rok i moj malzonek wzial go w momencie kiedy juz nalezaly sie dwa tygonie, ale on dostal tydzien bo data urodzenia liczy sie jako data nabycia uprawnien. szkoda, ale tak niestety jest.

Gość ****iza_19_02****
chodziło mi oczywiście o to że nie 22 tyg tylko 24 tyg będę mieć :) i wniosek mam już wypisany i złożony

od 5 listopada należy ci się 20 tygodni urlopu macierzyńskiego czyli do 23 marca 2012. Od razu pisz wniosek o dodtkowy urlop macierzyński na 4 tygodnie czyli od 24 marca do 20 kwietnia 2012 r tj. 28 dni.