Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sedwcaed

Pomożecie mi to zinterpretować?? Chodzi o PUP.

Polecane posty

Gość sedwcaed

To cytat ze strony mojego PUP: ''Osoby, które były zatrudnione na podstawie umowy zlecenia lub w niepełnym wymiarze czasu pracy oraz wykonywały pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą winny przedłożyć zaświadczenie o dochodach brutto za każdy miesiąc z adnotacją o odprowadzanych składkach na ZUS i Fundusz Pracy (oryginał i kserokopia).'' Czyli jak pracowałam przez 36 mcy na um-zlec, to mam donieść i skserować 36 RUMUa????? Dobrze rozumiem???

Gość No to ja na to tak
tak zgadza sie .

Gość sedwcaed
Dziękuję, fantastycznie :classic_cool:

Gość eee, chyab nie!!
:o

Gość No to ja na to tak
eee -nie pisz bzdur. Polskie prawo odróżnia umowy o pracę od umów cywilnoprawnych (czyli takich, których zasady zawierania zostały określone nie w Kodeksie pracy, a w Kodeksie cywilnym). W przypadku umowy zlecenie nie przysługują prawa pracownicze: nie ma mowy o urlopie, odprawach, płaceniu za nadgodziny czy pracę w nocy. Czas pracy na umowę zlecenie wlicza się do zasiłku dla bezrobotnych, pod warunkiem, że miesięczna pensja opiewała na kwotę nie niższą niż minimalne wynagrodzenie. Wlicza się również do stażu pracy, jeżeli jest opłacany ZUS. Pracownik podlega ubezpieczeniu chorobowemu, jeżeli opłacał składkę przez co najmniej 180 dni (ta składka jest dobrowolna).

Gość sedwcaed
No to ja to wszystko wiem :) Czyli wychodzi na to, że muszę zrobić 35 kserokopii, tak? Chociaż wiem, że zasiłku mieć nie będę, bo kwoty były minimalne, Zus i składki wprawdzie były opłacane, ale na zasiłek nie mam szans.

Gość sedwcaed
I oczywiście chodzi mi o RMUA, przepraszam za literówkę :)

Gość sedwcaed
A może ktoś ze swojego doświadczenia mi powie? Ale pewnie wszyscy szczęściarze pracowali na umowę o pracę :( :D

Gość No to ja na to tak
Chodzi o to,że zaliczone będzie do stażu pracy.Tak chodzi o te druki.