Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna w ciąży

Poprosiłam dzisiaj kobiete żeby mi ustąpiła miejsca w tramwaju

Polecane posty

Gość mentaI cut
no tak nikt nie ustępuje, bo nikt nie opiernicza za nie-ustępowanie :)

Faktycznie kulturą ludzie grzeszą, że szok. Tez bym ustąpiła komuś, kto poprosił. Nieważne, czy babcia, czy ciężarna, czy trzydziestolatek z grypą, czy dziewczynka z bólami miesiączkowymi. Prosi, to pewnie czuje się na tyle kiepsko, że nie jest w stanie stać. A ustępuję się choćby po to, by uniknąc żenujących sytuacji jak ta, która spotkała autorką, czyli zwymiotowania w środku komunikacji. Ciekawe, czy tej pani, co nie ustąpiła, miło się potem jechało w towarzystwie wymiocin. Albo ciekawe, jakby się poczuła, gdyby autorka po jej odmowie zasłabła i musiałoby przyjechać pogotowie. Ja bym się ze wstydu spaliła, że o wyrzutach sumienia nie wspomnę. Cos złego dzieje się teraz ze społeczeństwem...

Gość Oler-
To trzeba było wziac i jechac taksówką wtedy bys siedziała nie tłuc sie komunikacja miejską

Gość świat upada
No ale prawda jest taka, i wynika to z moich obserwacji prowadzonych już od lat, że najczęściej nie ustępują miejsca osoby przyjezdne z terenów wiejskich. A powód jest bardzo prosty - w miejscach, gdzie nie istnieje coś takiego jak komunikacja miejska (z definicji - występuje w miastach), ani w ogóle zbiorowa w formie innej niż pks (powiedzmy, że pks rządzi się własnymi prawami i jest to temat do zupełnie innej dyskusji) dzieci od małego nikt nie uczy właściwego zachowania w środkach tejże komunikacji. Ja od urodzenia mieszkam w dużym mieście i od małego mam zakodowane w głowie podstawowe zasady podróżowania miejską komunikacją zbiorową: ustępować miejsca potrzebującym, nie stawać w drzwiach, wsiadając wypuszczamy najpierw wysiadających, nie jeść lodów, kebabów ani innych śmierdzących rzeczy itp. Myślę, że ktoś kto pierwszy raz styka się z komunikacją miejską w wieku późno nastoletnim nie ma pojęcia o tych zasadach, bo wcześniej nikt mu tego nie przekazał, bo zwyczajnie nie było po temu okazji, a nie rzadko rodzice czy opiekunowie sami nie wiedzieli o tych rzeczach.

Gość po co rozwlekać ten wątek
Ktoś zachował się niekulturalnie w tramwaju - i tyle. W każdych czasach się to zdarzało. Nie ma co dorabiać do tego ideologii bo to tylko głupie sidzenie w miejscu publicznym, gdzie spędza się kilka czy kilkanaście minut, a niektórzy tu piszą o jakimś tam prawie do tego miejsca :D

Gość do swiat upada
ty sobie chyba jaja robisz. jestem ze wsi . malej i zapadlej i dobrze wiem co to kultura i ustepowanie miejsca :)

Gość świat upada
Widocznie zostałaś dobrze wychowana. Ale duża część osób migrujących ze wsi i małych miasteczek do miasta nie ma pojęcia jak się zachować. Zresztą uprzedzę argument, że wielu "miastowych" też nie umie się zachować - to są najczęściej potomkowie tych przyjezdnych, którym nie ma kto przekazać zasad kulturalnej jazdy autobusem czy tramwajem. A do osoby, która nie rozumie: nie to nie jest tylko kilka minut, więc należy zamknąć oczy i nic nie zauważać, nieważne zresztą czy jedziesz kilka minut czy kilkadziesiąt (tak! W odpowiednio dużych miastach są takie trasy, które pokonuje się kilkadziesiąt minut, nawet godzinę!), ważne że są pewne zasady wymyślone i wprowadzane po to, żeby wszystkim jeździło się przyjemniej, a przynajmniej łatwiej.

Trochę kwestia wychowania. Jak byłam dzieckiem to mama i babcia za każdym razem jak korzystałyśmy z komunikacji wpajały mi, że starszym, chorym i ciężarnym się ustępuje. I zawsze wstawałam ja, nigdy np. mama. A teraz za każdym razem jak widzę matkę z dzieckiem w wieku szkolnym, to widzę coś odwrotnego, mianowicie matka wpaja tym dzieciom, że to im należy się miejsce siedzące, a sama stoi. Jak wsiada staruszka to też nie każe ustąpić, tylko dziecko siedzi (nie małe, tylko jakaś późna podstawówka). I potem wyrastają ludzie piszący takie debilne komentarze jak w tym wątku. Tylko żal czytać:o

Gość do swiat upada
przepraszam, ale jednak raczej kierowalabym sie mysla ze to ci z duzych miast maja problem z kultura przekonani od dziecka o swojej wyzszosci ( do tej pory nie mam pojecia dlaczego ale nawet na glupich zawodach, na ktore jezdzilam do miasta jeszcze w podstawowoce i w liceum mlodziez "miastowa" nasmiewala sie z tej ze wsi)

Gość Mając
Wychowują mamusie takich debilkow Widzislam raz jak matka takiej ok 13-14 let jej pannicy zawiazywala sznurowki ...

a nie moglas przykucnac? juz tak odrazu prosic o ustapienie miejsca, starsza pani ma prawo siedziec jak najbardziej......a swoja droga same starsze panie siedzialy w tramwaju?? musialas prosic akurat ja

Gość teztakmam
Żal to wszystko czytać:/

Autorko, mam wrażenie, że niepotrzebnie tłumaczyłaś dlaczego czujesz się źle. Na przyszłość tego nie rób. Polacy to chyba jedna z najbardziej prostackich nacji. świat upada> daruj sobie te podziały. Skoro to wiejska młodzież jest tak źle wychowana to dlaczego nauczyciele wolą wiejskie gimnazja od miejskich? Widzisz, tam nikt im nie zakłada koszów na śmieci na głowę. Sama pochodzę z miasta ale w moim liceum uczyła się masa wiejskiej młodzieży. Różnica była ogromna. Wiejskie dzieci nie są tak rozpuszczone, mają zdecydowanie więcej szacunku do starszych.

Gość taka jedna w ciąży
A gdzie pisze że to była starsza pani? O 6 rano starsze panie raczej nie jeżdżą...