Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Żółwinka

Mamy konflikt serologiczny

Polecane posty

Gość Żółwinka

I co jeśli okaże się że jestem teraz w ciąży?Drugiej... Zastanawia mnie czy coś może pójść nie tak?

Gość Żółwinka
Jak będzie ciąża to muszę szybko iść do lekarza i mu o tym powiedzieć?Coś słyszałam o zastrzyku tylko kiedy się go podaje?

Gość szczęśliwa :)
Przy pierwszym dziecku to nie jest problem tylko musisdz wcześniej uprzedzć lekarza i podadzą ci jakieś przeciwciała... wpisz w google jest dużo na ten temat

Gość Żółwinka
To będzie druga ciąża dlatego pytam

Gość a ja.....
przecież konflikt ma się z dzieckiem, a nie z mężem. Dlaczego zakładasz, że dziecko odziedziczy po Tobie czynnik Rh? Ja jestem w drugiej ciąży, pierwsze dziecko miało rh+, dostałam zastrzyk po porodzie z immunoglobuliny. Teraz badam przeciwciała raz w każdym trymestrze i jest ok, zastrzyk chroni

Gość Żółwinka
Aja....-Właśnie mi chodzi o te badania.Kiedy to się odbywa.Ja mam rh- mąż rh+.Wiem że z dzieckiem będę mieć konflikt jak odziedziczy po ojcu grupę krwi.

Gość a ja.....
w każdym trymestrze bada się przeciwciała przez pobranie krwi. Pierwsze skierowanie dostałam w 8tc, drugie w 15tc, trzecie w 25tc. Badania robiłam zawsze 2-3 tyg po otrzymaniu skierowanie przed kolejną wizytą

Gość a ja.....
jeśli pierwsze dziecko miało rh- lub dostałaś zastrzyk, to raczej nie ma szans na wytworzenie przeciwciał

Ja mam grupe - mąż + podczas ciąży badałam sobie przeciwciała, a po porodzie, jak się okazało,że córka odziedziczyła krew po tacie dostałam zastrzyk. to wszystko. bez stresu!

ja mam synka z konfliktu-po 1ciazy dostalam immunoglobuline,w 2ciazy nie bylo przeciwcial,badania 3razy-ale to juz ginekolog zleca,bo to nie kazde laboratorium robi,2godziny po porodzie okazalo sie,ze przeciwciala juz sa,wiec juz zastrzyku nie dostalam,bo nie mialoby to sensu,3ciaza-badania przeciwcial co miesiac,dwa,poziom przeciwcial byl niewielki i nie wzrastal,pomimo to synek urodzil sie z silna zoltaczka i w 3dobie zycia mial transfuzje wymienna krwi,byl tez sporo naswietlany,po tygodniu wyszlismy do domu, teraz jest zdrow jak ryba,wiec nie martw sie, nawet jesli ten konfikt wystapi,to nie jest to zaden wyrok:)