Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m,shguygfuvdkhev

pytanie do wierzących...

Polecane posty

Gość n chc
skoro odrzucasz KK jako zgraję pazernych i krwiożerczych kolesi w kieckach wyjasnij mi powód dla którego własnie historii w KK pojawiła się taka osoba jak Ojciec Pio. Rozumiem, że wygodniej jest ci zamieść problem pod dywan przecież już ci wyjaśniłem, w historii KK zawsze pojawiają się cuda czy inne rzeczy mające potwierdzić jego rzekomo Boskie posłannictwo, pojawiają się gdy zachodzi taka potrzeba, podobnie tez było, z mandylionem czy tez całunem gdy należało rozstrzygnąć konflikt powstały pomiędzy ikonoklastami i ikonodulami na temat zasadności malowania podobizny Chrystusa i i wzorem sytuacji zaistniałej w Efezie współczesnym apostołowi Pawłowi zapobiec upadkowi, albo może rozwinąć biznes dewocjonaliami, co dziś jest bardzo dochodowym źródłem dla KK

ja sieza to bardzo dobrze znam na twoich " guru " :) wiara przychodzi ze słuchania , ale Słowa Bozęgo a nie encyklik i kazań :) A zbawienie przychodzi prze wiare w to ,ze Jezus umarł i zmartwychwstał i że każdy k to uwierzy jest zabawiony a wieć nie umrze lae będize z=ył na wieki .

kwestia jest cze te charyzmaty są z nieba ,,, czy mozę przeciwnie . Skoro Bilia o nich nie pisze - uważam ,ze one z Bogiem nie maja nic wspólnego . A skoro z Bogiem nie maja nic wspólnego ...

Gość ***Iana***
Twoja logika Licencjo przypomina nieco logikę kopalnianego konia - idzie tam gdzie go tunel prowadzi. Daję ci przykład wielkiego człowieka - JP II, Ojca Pio - a ty mi mówisz, że to z Biblia nie ma nic wspólnego - mimo faktu iż owoc wydany z tych drzew idzie w miliony :O Czym ty sie róznisz od wyznawców Tory? Oni też swego czasu byli ślepi na znaki... do tego stopnia slepi, że ukrzyżowali Syna Bożego

jeśli pisząc " tunel " masz na myśli Biblię - to tak , idę tam gdzie Ona prowadzi . Nie skupiam sie na ludziach , nie staram sie ich naśladować , bo mam Kogoś kto jest Doskonały i z Niego mogę czerppać

zbytie zaś zajmowanie sie innymi ludzmi , ustawianie ich na ołtarzach jest bałwochwalstwem i obrzydliwośćią prze Bogiem .

Gość zxderr
Ja powiem tylko tyle, że nie doceniacie przebiegłości Szatana...Jego moc jest o wiele większa niż można sobie wyobrazić Według mnie naznaczenie Ojca Pio nie wynikało z mocy Bożej, tylko właśnie z szatańskiej a dlaczego? Bo przez to wielu ludzi zaczęło wierzyć w coś co nie ma potwierdzenia w Biblii, umniejszona i spaczona została rola Jezusa (pomyślcie logicznie - po co Ojciec Pio miałby cierpieć, skoro Jezus i za Niego i za wszystkich ludzi cierpiał i umarł?) Tak samo objawienia fatimiskie, Medjugorie, Lourdes - jedno wielkie kłamstwo

owoc tych drzew idzie w miliony ... czy aby na pewno ? czy ważniejsze jest przynależenie tylko do jakiegoś kościoła , w tym wypadku KK czy prawdziwa wiara oparta na Słowie Bożym a nie dogmatach dostojników koscielnych?

Gość n chc
***Iana***kto ich uczynił wielkimi?? czy bóg?? czy KK i ich służba dla KK?? jakże by mogło być inaczej gdyby zostali pominięci w zaszczytach?? pisałaś wcześniej: "po owocach ich poznacie" a całość brzmi: 15 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. 16 Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? 17 Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. 18 Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. 19 Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 20 A więc: poznacie ich po ich owocach. no historia dobitnie wypowiada się o owocach KK bo może nie należało by się skupiać na posłannictwie ojca Pio ani JPII a właściwym wypełnianiu posłannictwa prze KK dlatego od 21 wersetu warto zacytować słowa: "21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" "

Gość ***Iana***
Ja powiem tylko tyle, że nie doceniacie przebiegłości Szatana...Jego moc jest o wiele większa niż można sobie wyobrazić Według mnie naznaczenie Ojca Pio nie wynikało z mocy Bożej, tylko właśnie z szatańskiej a dlaczego? Bo przez to wielu ludzi zaczęło wierzyć w coś co nie ma potwierdzenia w Biblii, umniejszona i spaczona została rola Jezusa (pomyślcie logicznie - po co Ojciec Pio miałby cierpieć, skoro Jezus i za Niego i za wszystkich ludzi cierpiał i umarł?) Tak samo objawienia fatimiskie, Medjugorie, Lourdes - jedno wielkie kłamstwo :D, :D, :D, :D, ;) A co NIE JEST KŁAMSTWEM wobec tego?

Gość mikikun
Tajemnica krwawych łez Madonny w Civitavecchia http://adonai.pl/cuda/?id=13 wkracza prokuratura. 6 kwietnia o godz. 17:00, do domu biskupa zgłasza się prokurator Antonio Larosa razem z technikami, którzy mają przeprowadzić kolejne badania radiograficzne. Wynik jest niezmienny: w statuetce nie ma śladów przeróbek i podejrzanych otworów. Na koniec jednak, prokurator przekazuje biskupowi nakaz "aresztowania" statuetki. Różnorakie próby zdyskredytowania i ośmieszenia płaczącej figurki nie powiodły się w obliczu niezaprzeczalnych faktów i wyników naukowych badań. Płacząca Madonna stała się czytelnym znakiem wzywającym do nawrócenia, do powrotu do Chrystusa. Łzy Matki Bożej są czytelnym znakiem, poprzez który powinniśmy sobie uświadomić, że w świecie dzieją się rzeczy, których dłużej nie wolno akceptować, że zła nie wolno nazywać dobrem, a dobra - złem, ponieważ taka postawa prowadzi do samozniszczenia. Jest wielka zbieżność orędzi Matki Bożej z Rue du Bać, La Salette, Lourdes, Fatimy oraz tego, co słyszymy w orędziach z Medugorje. Kochający Bóg pragnie obudzić uśpione sumienia wielu chrześcijan, aby zrozumieli, że do szczęścia potrzebny jest im tylko On. Matka Boża ostrzega, że nieliczenie się z Bogiem i Jego porządkiem moralnym, doprowadzi poszczególnych ludzi i całą ludzkość do katastrofy o nieobliczalnych następstwach. W jednym z orędzi z Medugorje czytamy: "Świat żyje w grzechu. Jeśli będzie tak dalej postępował, skończy tragicznie. Znajdziecie szczęście i pokój tylko wtedy, gdy nawrócicie się do Boga. Tylko w Bogu jest prawdziwa radość. Tylko Bóg może dać prawdziwy pokój". Madonna płacze, aby poprzez swoje krwawe łzy uświadomić ludziom, że odrzucając Boga, znajdują się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Przyjmijmy ten znak krwawych łez jako dramatyczne wezwanie naszej Niebieskiej Matki do modlitwy - do powrotu do Boga.

Gość zxderr
Licencjo ktoś musi;) Może dzięki temu chociaż jedna osoba zrozumie jak bardzo szatan mąci i odciąga ludzi od Boga...bardzo bym chciała A najbardziej przerażające jest to, że tylu uwierzyło w te objawienia! Miliony chodzą na pielgrzymki, na kolanach modlić się do Maryi z Fatimy, która z prawdziwą Maryją nie ma nic wspónego...nawet Papież dał sie zwieść chociaż przecież był takim mądrym człowiekiem

Biblia . tylko Ona jest prwadizwą podstawą i fundamentem , jeś Żywym Słowem mającym moc przemieniać serca i umysły .

Gość ***Iana***
1 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" " Czy wiesz, że spełniasz wolę Ojca, który jest w niebie? czy tylko tak ci się wydaje? Służę: 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt. 16.16

Gość n chc
wiec mamy dwie jasne opcje: cuda i objawienia KK , kontra prawda Biblijna!! nie inaczej, ponieważ te cuda i nauki KK stoją w głębokiej sprzeczności z naukami Bożymi zawartymi w Piśmie Świętym

ja absolutnie wierzę w te wszystkie " cudowne obrazy " . " kwawe łzy " i nne tego typu rzeczy . Wierzę , że takie rzeczy się dzieja naprawdę . I są dodowy ,ze ich pochodznie nie jest z tego świata . Ale z całą mocą twierdze też ,ze nie mamją one nic wspólnego z Bogiem ,że Biblia wielokrotnie przestrzega o zbliżaniu się do baławanów , ozwracaniu sie o sił nieczystych . Że ich pochodzenie jes szatańskie a ich zadaniem jest odciągnięcie serc ludzkich od Boga a skierowanie ku fałszywym cudom i znakom .

Gość zxderr
Dokładnie Licencjo - szatan wie, czym ludzi najłatwiej zwieść, czego pragną w końcu panuje na tym świecie od zawsze Ludzie by za nim nie poszli jakby się ukazał w całej swojej brzydocie..dlatego chowa się za cudami, objawieniami, pięknymi Madonnami które mówią o pokoju i żeby odmawiać różaniec...i miliony wierzą, no bo jak nie wierzyć skoro sama Maryja przemawia? A w Biblii co innego jest napisane...nie ma innego pośrednika niż JEZUS i ta zasada cały czas obowiązuje

Gość n chc
***Iana***słońce drogie, jeśli, mnie w ogóle można nazwać sługa, to ze względu na swoja ludzką powlokę nazwał by się sługom nieużytecznym więc jakikolwiek osobisty osąd byłby wielkim nietaktem co do wersetów które podałaś w istocie były skierowane do Piotra którego Jezus później upraszał (po zmartwychwstano) aby pasł jego owieczki, ale było to ok 300lat przed powstaniem kościoła Rzymskiego i co najmniej z 200 lat przed powstaniem hierarchii duchownych

Gość ***Iana***
wiec mamy dwie jasne opcje: cuda i objawienia KK , kontra prawda Biblijna!! nie inaczej, ponieważ te cuda i nauki KK stoją w głębokiej sprzeczności z naukami Bożymi zawartymi w Piśmie Świętym ta... zwłaszcza TA PRAWDA BIBLIJNA :D 18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt. 16.16 no jeszcze powiedz lana ,ze Piotr był katolikiem i pierwszym papieżem Nie, no skąd Licencjo, na pewno był protestantem :D... a nie, zaraz pierwszym protestantem był dopiero Luter. czyżby Piotr był tylko oszustem? No ale jak to, w Biblii o tym pisze :O Nie ma juz nic pewnego na tym świecie 😭 😭 😭 😭 😭

Gość n chc
Dlaczego w chrześcijaństwie mamy do czynienia z tak wieloma wyznaniami? Dla niewierzących ich liczebność jest przedmiotem drwin, dla pobożnych powodem smutku. W czasach, gdy apostołowie szerzyli naukę Chrystusa, początkiem chrześcijaństwa była niewielka „sekta, której „wszędzie się przeciwstawiano (Dz. 28,22). Gdyby wierzenia podzielane przez członków owej „sekty pozostały do dziś niezmienione; gdyby zachowały się w tej postaci, jaka przekazali pierwsi nauczyciele, prawdopodobnym jest, że i samo chrześcijaństwo byłoby nadal jedną „sektą. Wyobraźmy sobie taka sytuację, kiedy wprowadza się nowe nauki, używa starych słów dla wyrażenia nowych idei i łączy obcą filozofię z oryginalną nauką. Czyż może dziwić wówczas fakt powstawania rozbieżności pomiędzy nowymi wierzeniami a dawnymi? Otwiera się w ten sposób drogę wszystkim możliwym kombinacjom idei i wynajdywaniu sposobów uzgadniania powstających stąd sprzeczności. W wyniku tego poróżnione grupy wyznawców będą oddalać się od siebie coraz bardziej, aż rozłączą się, tworząc odrębne i trwale skłócone kościoły. Mówiąc ogólnie, jest to właśnie to, co przydarzyło się chrześcijaństwu. Pierwsze próby zmiany oryginalnej nauki miały miejsce już w czasach apostolskich: w Piśmie Świętym mamy przykład Pawła, który uparcie przeciwstawiał się ideom głoszącym, że nie ma zmartwychwstania (1Kor. 12-20). Jeszcze u kresu swego życia Paweł ostrzegał przed tymi, „którzy z drogi prawdy zboczyli, powiadając, że zmartwychwstanie już się dokonało (2Tym. 2,18). Istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że jedyną nauką, która mogłaby wyprzeć wiarę w przyszłe zmartwychwstanie, była grecka idea zakładająca, że dusza jest nieśmiertelna. Dla Pawła była to niezwykle żywotna kwestia, jako że owa doktryna niosła ze sobą zgubny wpływ: podważała wiarę innych, w przyszłości zaś miała „szerzyć się jak zgorzel [gangrena BT] (2Tym. 2,17). W jednym ze swoich najwcześniejszych listów Paweł powiedział, że nadejdzie odstępstwo, a nawet iż „tajemna moc nieprawości już działa (2Tes. 2;3,7). Mieszkańcom Efezu zaś oznajmił: „Nawet spomiędzy was samych powstaną mężowie, mówiący rzeczy przewrotne, aby uczniów pociągnąć za sobą (Dz. 20,30). W obu listach do Tymoteusza pisał, iż nadejdą takie czasy, kiedy „odstąpią niektórzy od wiary (1Tym. 4,1) i „zdrowej nauki nie ścierpią, ale według swoich upodobań nazbierają sobie nauczycieli, żądni tego co ucho łechce, i odwrócą ucho od prawdy, a zwrócą się ku baśniom (2Tym. 4,3-4). Paweł nie był w tym odosobniony: Piotr także mówił: wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki (2Pi. 2,1). Listy Jana, pisane u schyłku jego życia, w końcu pierwszego wieku naszej ery, w dużej mierze poświęcone są rozpowszechnionym już wówczas błędnym wierzeniom. „Wielu fałszywych proroków weszło na świat (1J. 4,1) powiedział Jan „Weszło na świat wielu zwodzicieli (2J. 7). Napominał wiernych, by sprawdzali tych, którzy przychodzą mieniąc się nauczycielami (Jan używa sformułowania: badajcie duchy), zaś jedynym miernikiem wiarygodności nauczycieli mogło być wyłącznie Słowo Boże Pismo Święte, które już wówczas Bóg dał ludziom przez ducha świętego.

Dla ciebie i pewnie nie ma nic pewnego naświcei . W świecie zmieniajacych się dogmatów i innych objawień serce człowieka jest niespokojne , prawda ? Ale Biblia , która jest Constansem , niezmieną od zawsze i na zawsze - Ona jes pewna i na Niej mozna budować i swoej życie i swoja wiarę.

Gość ***Iana***
Dla ciebie i pewnie nie ma nic pewnego naświcei . W świecie zmieniajacych się dogmatów i innych objawień serce człowieka jest niespokojne , prawda Licencjo :O To taki żarcik był. Nie masz poczucia humoru? :P

Gość n chc
***Iana*** proszę opracowanie dal ciebie co do Piotra, jeśli pogrzebiesz w źródłach historycznych dostrzeżesz ze ap.PIotr nigdy nie był w Rzymie ani nie został tam pochowany i ze w rzeczywistości miedzy 1 katolickim papieżem i ap. Piotrem nie ma zachowanej ciągłości bo w czasach jemu współczesnych i jeszcze długo po nim nie istniała hierarchia duchownych, a kościół katolicki został założony w 325 roku w Nicei przez pogańskiego cesarza rzymskiego

Gość ***Iana***
Ale Biblia , która jest Constansem , niezmieną od zawsze i na zawsze - Ona jes pewna i na Niej mozna budować i swoej życie i swoja wiarę. na starym czy nowym testamencie?

ależ mam :D i i dlatego napisałam tak jak napisałam :) Biblia to Księgi ST i NT :) Nawet pierwotne , greckie tłumaczenie slowa biblia oznacza księgę , a wieć mamy Księgi ST I NT :) w jednym

Gość mikikun
nie wszystko zostało objawione Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz /jeszcze/ znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.(Jn 16:12-13) Świadectwem bowiem Jezusa jest duch proroctwa.(Ap 19:10)

Gość n chc
***Iana*** głuptasie :p Biblia to całość nowy testament powołuje się dziesiątki a może serki razy na stary testament, po śmierci Jezusa apostołowie do dyspozycji mieli tylko stary bo nowego jeszcze nie było prorocze objawienia czy to Daniela czy Izajasza współgrają z nowotestamentową apokalipsą, wiec jak słonce chcesz to podzielić?? nowy testament jest niejako wypełnienie starego a nie jego unieważnieniem