Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m,shguygfuvdkhev

pytanie do wierzących...

Polecane posty

Gość ***Iana***
co do Piotra, jeśli pogrzebiesz w źródłach historycznych dostrzeżesz ze ap.PIotr nigdy nie był w Rzymie ani nie został tam pochowany i ze w rzeczywistości miedzy 1 katolickim papieżem i ap. Piotrem nie ma zachowanej ciągłości bo w czasach jemu współczesnych i jeszcze długo po nim nie istniała hierarchia duchownych, a kościół katolicki został założony w 325 roku w Nicei przez pogańskiego cesarza rzymskiego Przyjmijmy, że ty już grzebałes i masz rację ;) tak więc panowanie duchowe Piotra jako zwierzchnika koscioła na ziemi ( tego samego Piotra który trzykrotnie zaparł sie Jezusa nawiasem mówiąc) skończyło się na nim samym? Skoro dopiero 300 lat po śmierci Piotra powstał KK i absolutnie Piotr nie może być uznany za pierwszego papieża TO KOMU JEZUS POWIERZYŁ BUDOWANIE SWOJEGO KOŚCIOŁA? objaśnisz mnie?

Gość n chc
mikikun do czego to napisałaś??

Gość mikikun
widziałem spis papieży ale zapomniałem na której to było stronie począwszy do Piotra ktury został ukrzyżowany do góry nogami

TO KOMU JEZUS POWIERZYŁ BUDOWANIE SWOJEGO KOŚCIOŁA? tu jest odpowiedz :) swojego koscioła . Bo oczywiście zakaładasz ,ze " swój " kosciół to KK ? prawda ? Ale kosciół w Bobli to nie budynki i hierarchia , ale zgromadzenia ludzi , wszędzie ,w każdym miejscu - którzy zgromadzaja sie tam u w imieniu Jezusa . I to jest prwadziwy Kościół Jezusa Chrystusa , te który wyznaje i naucza , który glosi Jego ewangelię . I nie musi wcale mieć nazwy . Piotr jest opoką mojego kościoła , ludzi z którymi sie zbieram ,zeby w imieniu Jezusa chwalić Boga . KK nie ma " monopolu " na Piotra - papieża :)

Gość mikikun
kościół to my i z my wywodzą sie kapłani z prostego ludu i kapłani strzegą z tego depozytu wiary

Gość ***Iana***
nowy testament jest niejako wypełnienie starego a nie jego unieważnieniem a.. i tu widzisz jesteśmy zgodni :) tak więc w nowym testamencie stoi: Mateusza 19:9 NS „Mówię wam, że kto się rozwodzi ze swą żoną jeśli nie z powodu rozpusty poślubia inną, popełnia cudzołóstwo". Marka 10:11-12 NS „I powiedział do nich: "Kto się rozwodzi ze swą żoną i poślubia inną, popełnia przeciwko niej cudzołóstwo,(12) a gdyby kobieta, rozwiódłszy się ze swym mężem, wyszła za innego, popełniłaby cudzołóstwo". Łukasza 16:18 NS „"Każdy, kto się rozwodzi ze swą żoną i poślubia inną, popełnia cudzołóstwo, a kto poślubia tę, która się rozwiodła z mężem, popełnia cudzołóstwo. a w starym: W Starym Testamencie dał pewne prawa, chroniące tych, z którymi się rozwiedziono, zwłaszcza kobiety (Księga Powtórzonego Prawa 24:1-4) 1 Jeśli mężczyzna poślubi kobietę i zostanie jej mężem, lecz nie będzie jej darzył życzliwością, gdyż znalazł u niej coś odrażającego, napisze jej list rozwodowy1, wręczy go jej, potem odeśle ją od siebie. 2 Jeśli ona wyszedłszy z jego domu, pójdzie i zostanie żoną innego, 3 a ten drugi też ją znienawidzi, wręczy jej list rozwodowy i usunie ją z domu, albo jeśli ten drugi mąż, który ją poślubił, umrze, 4 nie będzie mógł pierwszy jej mąż, który ją odesłał, wziąć jej powtórnie za żonę jako splugawionej. To bowiem budzi odrazę u Pana, a ty nie możesz dopuścić do takiej nieprawości w kraju, który ci daje w posiadanie Pan, Bóg twój.

Gość n chc
tak więc panowanie duchowe Piotra jako zwierzchnika koscioła na ziemi ( tego samego Piotra który trzykrotnie zaparł sie Jezusa nawiasem mówiąc) skończyło się na nim samym? Skoro dopiero 300 lat po śmierci Piotra powstał KK i absolutnie Piotr nie może być uznany za pierwszego papieża TO KOMU JEZUS POWIERZYŁ BUDOWANIE SWOJEGO KOŚCIOŁA? objaśnisz mnie? wcześniej wkleiłem ci spory , tekst o odstępstwie, to odstępstwo zapowiadali apostołowie, to samo odstępstwo zapowiedział Jezus, rozrastająca się i coraz powszechniejsza religia była tak samo jak to się dzieje współcześnie, łakomym kąskiem który został użyty przez politykę w celu rozszerzania wpływów władzy rzymskiej, niestety chrześcijaństwo było już wtedy dalekie od swojego pierwowzoru, w której to nie występowała hierarchia duchownych, Piotr dostając symboliczne klucze do królestwa jeszcze za swojego życia wypełnił swoje przeznaczenie z tym związane otwierając narodom pogańskim możliwość zbawienia, jednocześnie w tamtym czasie decyzje apostolskie na ziemi miały taka sama moc w niebie, ale Piotr mimo to nigdy nie był papieżem

Gość mikikun
ze nauczają

Gość ***Iana***
Piotr jest opoką mojego kościoła , ludzi z którymi sie zbieram ,zeby w imieniu Jezusa chwalić Boga . Licencjo, jest opoką twojego kościoła? załóżmy... że nie jest nia Luter a kto jest opoką kościoła anglikańskiego( tego samego którego głową jest podobno monarchia brytyjska?) a kto jest głową Swiadków Jehowy - św. Piotr czy Russel? Wszystkie te odłamy wyznają wiarę w Boga

Gość ***Iana***
Piotr mimo to nigdy nie był papieżem pytanie jest proste - kto jest SKAŁĄ o której wyrażnie mówi Biblia? Kto dzierży spuściznę Piotra? Ten ma przecież moc Biblijną: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. KTO?

możesz zakładać co tylko zechesz :) ale ŚJ do kościołów chrześcijanskich nie mieszaj a ni nie zaliczaj.

ja wiem ,ze tekst o spuścizienie po ap . Poiotrze jest frapujący i KK chętnie sobie Piotra " udomowił " :) ale prawda jest taka ,ze po śmierci Piotra nie było jego następcy wyznaczonego w taki sposób w jaki np . Bóg wyznaczał króla w Izralelu . Kazdy więc dalszy następca jest już tylko ludzkim kandydatem :)

Gość n chc
***Iana*** każda religia powołuje się na swoja głowę ale nie słyszałem żeby dla SJ głowa był Russel :p to co teraz napisze to moje osobiste przemyślenie, bo w sumie w jakim celu Jezus miałby zakładać chrześcijaństwo skoro wiedział ze zostanie zniweczone odstępstwem? w pierwszych 3 rozdziałach apokalipsy Jan dostaje nakaz żeby skierować pewne ostrzeżenia i pochwały do zborów, w sumie treść ta w jakiś sposób określa zachowanie tych społeczności, wydaj mi się (osobiście) ze wyraża to zachowanie rożnych odłamów chrześcijaństwa, skoro Bóg dopuścił do jego rozłamu , a jeśli Jezus urodził się i prowadził swoja działalność w wypaczonym Judaizmie dlaczego nie miał by pojawić się pośród wypaczonego chrześcijaństwa by ostatecznie dokonać oczyszczenia?? to właśnie cel dnia sądu Judaizm otwierał się wyłącznie na żydów, chrześcijaństwo otworzyło się na wszystkich ludzi, wiec chyba cel został nieosiągnięty....? ale to moje przemyslenia

Gość superrrrrrrrr
wszystko na ten temat www.showup.tv/pp/apocominick

Gość n chc
miało być : wiec chyba cel został osiągnięty....?

Gość n chc
Licencjo musisz pamiętać ze społeczność SJ wyłoniła się właśnie spośród tego wypaczonego chrześcijaństwa, niejednokrotnie błądziła i pewnie wciąż występuje tam wiele fałszywych przekonań, mniej lub bardziej istotnych, tak samo jak występują egoistyczne dążenia niektórych członków tej społeczności i tak samo jak inne społeczności i SJ zostaną osądzeni, ale faktem jest to ze organizacja ta daje gruntowne wykształcenie biblijne i dba masowo o edukacje tych którzy nie mogą tego otrzymać we własnych kościołach, pomaga przewartościować skutecznie całe życie i dba o trwałość tych zmian a czyni to na olbrzymią skalą

Gość ***Iana***
Licencjo Kazdy więc dalszy następca jest już tylko ludzkim kandydatem Który z tych ludzkich wyborów otrzymał moc obiecaną Piotrowi? Russel? Henry VIII? Luter? Papież KK rozumiem nie... a może Bogdan Kacmajor, załozyciel sekty Niebo? To co, każdy z nich? Bo obietnica Biblijna jest jasna ... Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt. 16.16

żaden - jeśli ta władza byłaby przechodnia Jezus z pewnościa nie zapomniałby o tym Piotrowi powiedzeć. Jezus zaś wielokrotnie podkreślał , że nie ma żadnego pośrednika pomiędzy człowiekiem a Bogiem jak tylko On sam , nie ma wieć powodu żeby mnożyć szerego zstępców Jezusa ;)

pwiedział Ty jesteś Piort , a nie Ty jesteś skała i tobie i twoim nastepcom dają tą władzę:)

Gość n chc
***Iana*** ale w cytowanych wersetach przecież nie ma mowy o kontynuowaniu władzy papieskiej, a to o czym mowa wypełniło się już za życia Piotra i chyba nie istotne kto jest skałą bo co przekład to inne tłumaczenie, rozumie ze ty korzystasz z Katolickiego :p

co zas do ŚJ wszystko to co iszejsz jest prawdą gdyby nie drobne ale . A to ale dotyczy roli i znaczenia Jezusa . I u ŚJ jest to ona bardzo różna od wszystkich innych wyznań chrześcijańskich . Podobnie jest z przekładem Boblii , sporządzonym pod własne potrzeby .Skoro więc podstawa jest błędna jak nauka moze być prawidlowa .?

Gość ***Iana***
żaden - jeśli ta władza byłaby przechodnia Jezus z pewnościa nie zapomniałby o tym Piotrowi powiedzeć. Jezus zaś wielokrotnie podkreślał , że nie ma żadnego pośrednika pomiędzy człowiekiem a Bogiem jak tylko On sam , nie ma wieć powodu żeby mnożyć szerego zstępców Jezusa a... żaden? No cóż.. To po co stoi tam: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Siedział sobie Piotr i wiązał i rozwiązywał supełki aby wypełnic swoja powinność dla Jezusa, a potem powiesili go na krzyżu i już nikt inny nie wiąże supełków? Powinność piotrowa sie skończyła wraz z jego ukrzyżowaniem?

Gość ***Iana***
ale w cytowanych wersetach przecież nie ma mowy o kontynuowaniu władzy papieskiej, a to o czym mowa wypełniło się już za życia Piotra i chyba nie istotne kto jest skałą bo co przekład to inne tłumaczenie, rozumie ze ty korzystasz z Katolickiego owszem. możemy podyskutować na podstawie innego tłumaczenia, jesli je podasz :P Mnie moje wystarcza

nie iwem o jakich supełkach piszesz . (6) Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. NIKT NIE RZYCHODZI DO OJCA INACZEJ JAK TYLKO PRZEZE MNIE . tylko :) nie inaczej :)

i apropo pośredników (5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, (6) który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. (7) Ze względu na nie, ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie. (1 List do Tymoteusza 2:3-7, Biblia Tysiąclecia)