Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ElizaElle-9

Co jeszcze można dawac psu do jedzenia?

Polecane posty

Gość madrakamilka
Nasz piesiu ma 14 lat, NIGDY nie chorowal, jest zwawy i wesoly i nikt mu nie daje wiecej niz 6 lat a je: -kanapki z margaryna i mielonka jakas niedroga pokrojone w kostki -ryz, kasze i kawalkami miesa -rosoly z kluskami -sucha karma -wcina owoce i warzywa na surowo jak sie je kroi np. jablka, ogorki, pomidory, je po kilka plasterkow Czasami dostaje pol tabletki wapnia. Smiesznie to wyglada jak je ta tabletke, skacze i szaleje z radosci kiedy sie ja odpakowuje bo wie ze dostanie :D jakby to byl jakis smakolyk Dodam ze nigdy nie byl szczepiony(bynajmniej nie z powodow oszczednosciowych, po prostu nie wierzymy w szczepionki u psow domowych).

Gość pimpkowa
Mój drugi piesek alergik je mięso z kaczki z ziemniakami lub rybe pange z ziemniakami i do tego suchą karmę weterynaryjną eukanube. Na deser jabłko. Za parę tygodni coś dodam z warzyw ale boję się bo tak się drapał, że myślałam, że koniec z nim, a teraz jest super.

Gość milbo
a mleko pije ?:)

i nie nie karmisz dobrze psa jak mozna podawac psu jedzenie+ jeszcze wieksza dawke jedzenia, laktozy i bialka w postaci mleka krowiego?!

Gość milbo
oj dizewczyno , nie wierz tak we wszystko co sponsorują koncerny produkujące żywność dla zwierząt :) widział ktoś z WAs psa , który miał biegunke z powodu mleka krowiego ? Bo ja ani jednego , mimo żę sama mam psy i znajmi mają i psy i koty . Za to znam psy uczulone na róóóóóżne potrawy - szczególnie te sztucznie produkowane :)

Gość mój dostaje kaszę
z wkładką z psiej kiełbasy od czasu do czasu zmieniamy mu wkładke mięsną na inną

Gość ElizaElle-9
Lady love a ja uważam że to ty nie karmisz swoich dobrze dając im tylko suchą karmę. chciałabyś dzień w dzień jesc kanapki na sucho? no właśnie:O a moje mają wszystko i mięcho surowe i gotowane i białko i warzywa owoce i suchą. po prostu różnorodnosc a nie w kółko jedno i to samo

Gość madrakamilka
Pimpkowa - Twoj piesek sie drapal przez ziemniaki, one powoduja u psow takie reakcje. Wiem bo vet nam powiedzial bo nasz Binio drapal sie okrutnie i cos trzeba bylo z tym zrobic. Okazalo sie ze to ziemniaki w jego diecie. Dwa zastrzyki, wyeliminowalismy pyrki, co jakis czas pol tabletki wapna w tabletce i po problemie. Mleka nie dajemy. Nie wierze ze krowie mleko moze byc dobre dla jakiegokolwiek stworzenia z wyjatkiem cielaka.

Gość milbo
a ja dodam jeszcze ,zę od czasu do czasu przegładzam psy prze dzień , dajac im do jedzenia byle co . Nie mam świra na punkcie " dobroci " mięsa jakie daję psom , mam wrażenie ,że nawet wolą takie lekko oślizgłe kości :)

Gość h4ufriohfg
Co Wy gadacie!! Jakie MLEKO DLA PSA CZY KOTA ! Koty , ani psy nie trawią laktozy ! Nawet jeśli nie mają po mleku sraczki to o niczym nie świadczy, mleko jest szkodliwe dla tych zwierząt ! Widział ktoś kota czy psa żyjącego w naturze, bo pies również pochodzi od dzikiego zwierza - DOJĄCEGO KROWĘ ? Mleko piją tylko małe zwierzęta i to tylko mleko swoich matek ! A już te bułki nasączone mlekiem to mnie całkiem rozwaliły i ta rada, żeby dodać jeszcze cukier, ja pierdole.

przepraszam bardzo nie daje im tylko suchej karmy - sucha karma u mnie to podstawa - gotuje im czasem ryz z miesem i warzywami o czym pisalam ale nie bede dawac moim psom codziennie gotowanego i resztek z obiadu bo tego nie potrzebuja, w lepszych karmach skladniki ktore pies potrzebuje sa zawarte w chrupkach raz dwa mozna niezle przedawkowac witaminy, bialko czy ilosc miesa nie bede im robic misz maszu, sa zdrowe i szczesliwe, maja piekna siersc i zeby - nie sa ani za grube ani za chude, maja idealna wage czasem poleje im karme olejem z dorsza na poprawienie wygladu siersci

Gość Czego nie należy podawać psu:
Czego nie należy podawać psu: Czekolada - psu nie wolno dawać czekolady ani żadnych rzeczy w których jest czekolada. Mniej niebezpieczna jest czekolada mleczna ( 6 tabliczek to dawka śmiertelna dla średnio-dużego psa), groźniejsza jest czekolada gorzka ( już zjedzenie jednej tabliczki przez dużego psa może być śmiertelne) Dlatego należy pamiętać by czekoladę zamykać przed psem na klucz :-) Szpinak, burak czerwony i rabarbar nie są toksyczne, jednak zwierają dużą ilość kwasu oxalic, czynnika, który zaburza wchłanianie wapnia, a więc nie należy psu podawać zbyt często. Kości - kości duża ilość prowadzi do zaparć. Kosci takie jak kregi kregoslupów drobiowych sa najczestrzą przyczyną zadlawien lub niedroznosci jelit. Pies maly i sredni jezeli chodzi o wielkosc nie jest w stanie takiego kregu rozdrobnic przy pomocy zebow ze wzgledu na mala wielkosc i bardzo mocna strukture kostna kregu a co zatem idzie najczesciej polyka. Przy stosunkowo malych przekrojach przelyku i jelit moze to sie zle skonczyc. Kosci gotowane sa miekkie zwierze nalezycie je rozdrabnia ale one w przewodzie pokarmowym sie komasuja tworzy sie cos podobnego do pumeksu Taki kamien doskonale zapycha jelito i drazni sluzowki .To schorzenie nazywa sie koprostaza . Kosci a przede wszystkim gryzienie w wieku rozwojowym moze byc przyczyna wady zgryzu. Kosci gotowane poza tym nie maja zadnych wartosci odzywczych Długi najczesciej proces obrobki ternicznej inaktywuje wiekszosc mikro i makroelementow i substancji witaminowych czyli jest to tylko zrodlo suchej masy. Surowe ryby morskie (mintaj) - zawierają trimetyloamine, która wiąże obecne w pożywieniu żelazo w postać nieprzyswajalną, co może spowodować bardzo ciężką anemie i zmianę barwy sierści. Gotowanie ryb zabezpiecza przed niekorzystnym działaniem trimetyloaminy. Nasiona roślin strączkowych ( BOB, FASOLA, SOCZEWICA, GROCH) - są zbyt ciężkostrawne a ich składniki pokarmowe zwierzęta źle przyswajają. Za to zielony groszek i fasolka szparagowa w małych ilościach można podawać. Pieczywo - jest źle trawione przez psy, aby chleb mógł zostać strawiony żołądek psa musi wydzielić trzykrotnie więcej fermentów niż w przypadku trawienia np. mleka. Chleb bardzo długo zalega w psim żołądku. Podawanie chleba powoduje nadmierna ilość gazów i zaparcia. Kasza - jest trudno strawialna przez psa a przyswajalność składników odżywczych w niej zawartych jest bardzo niska Ziemniaki - są przez psy trawione z trudnością a ponadto są przyczyną zaburzeń we wchłanianiu witamin z grupy B. Surowe białko - znajduje się w nim substancja która wiąże biotynę i czyni ją nieprzyswajalną dla organizmu psa. Białko powinno być zawsze ścięte, żółtko można podawać surowe. Wędliny - zawierają za dużo przypraw i konserwantów (np. saletrę bardzo szkodliwą) . Mięso wieprzowe - miesa wieprzowego nie zaleca sie w zywieniu psow raczej ze wzgledow szerokiego stosunku tkanki miesnej do tluszczu poprostu za tluste i moze byc zle tolerowane przez organizm. Karma dla kotów - czeste podawanie jej psom grozi przebiałczeniem. Cebula nalezy do roslin z rodzaju liliowatych zawiera toksyczne dla zwierzat alkaloidy u miesozernych spozycie nadmierne powoduje biegunki zaburzenia ruchowe przyspieszenie tetna i oddechow moze byc przyczyna zgonu. Rodzynki - zawieraja pektyny czesto nie wchlaniane raczej przez przewod pokarmowy psa moga byc powodem biegunek. Jajka - surowe białko jaja blokuje przyswajanie witaminy H, zawiera Avidyne ta z kolei faktycznie uniesztnnia biotyne. gotowanie lub inna obrobka termiczna dezaktywuje avidyne ponadto bialko gotowane jest doskonale trawione i nie powoduje biegunek. Poza tym jaja sa doskonalym zrodlem wit a, d, c, i innych skladnikow pokarmowych, nie nalezy przesadnie unikac jaj bowiem wdaje sie ze nie moze miec ich stosowanie niekorzystnego wplywu na organizm badacze psiej dietetyki mowia nawet o 1 jaju surowym dziennie bez jakich kolwiek niekorzystnymch wplywow oczywiscie nie dajemt tego produktu jezeli stwierdzono ze jest on alergogenny w przypadku czyjegos psa. Produkty pochodzenia mleczarskiego - mleko pies naturalnie w wieku 6 do 8 tyg po okresie szczeniecym traci enzym zwany laktamaza ktory jest odpowiedzialny za rozklad laktozy glownego cukru mleka wystepuje wtedy nietolerancja manifestujaca sie luznym stolcem lub biegunka tak sie dzieje generalnie ale niektore psy zachowuja zdolnosc trawienia laktozy do konca swoich dni dodatkowo drobiny bialka mleka maja inny ststem wchlaniania jelitowego dzieje sie to na zasadzie transportu biernego co czesto jest przyczyna nietolerancji pokarmowej a wrecz alergi i wtedy mamy drapanie. Ser jest otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego bialka i tluszczu. Sery dzielimy na kwasowe powstajace z kwasnego mleka, niedojrzewajace czyli twarogi posiadaja dobre wlasciwosci odzywcze, zawieraja duzo bialka tluszczu i wit A i wapna. Laktoza i witaminy B pozastaja w serwatce. Czyli laktoza ktora powoduje biegunki w twarogu nie wystepuje, wiec zalecic mozna do diety twarogi chude. Twarogi maga byc smietankowe tluste tych nie polecam w stosowaniu czestym powoduja otyłosc. Sery dojrzewajace podpuszczkowe zawierajace 25 do 40 % bialka 29 do 46 % tluszczu 1 do 4 weglowodanow [czyli prawie nic energi] sery dojrzewajace dzielimy na miekie plesniowe np. roquefort, brie; maziowe np. limburski; pomazankowe np. bryndza i twarde typ szwajcar np. gruyere ementalrr; holenderskie np. gouda mieszane; typ szwajcarsko holenderski i inne Z masy parzonej np oscypki i sery do tarcia .np parmezan. Ser zolty powoduje nadmierne przeciazenie org kwasami tluszczowymi zarowno nasyconyni jak i nienasyconymi o dlugim lancuchu szkoda szybko stluszczac watrobe psa. Jogurty produkt wytwarzany przez fermentacje mleka pełnego lub chudego, wzbogacany owocami i cukrami wzrasta koncentracja energi. Zazwyczaj zawiera te same produkty co mleko. Moze powodowac biegunki i nietolerancje pokarmowa (czyli swiad skory) została jeszcze smietana i maslo jako produkty raczej nie wskazane. Przyprawy - zakaz używania wszelkich przypeaw po za lekkim soleniem. DUŻO INFORMACJI O STANIE ZDROWIA PSA DAJE NAM OBSERWOWANIE KAŁU. Kał związany w kolorze jasnobrązowym świadczy o prawidłowym sposobie żywienia. Biały i sypki - za dużo kości, mocno brązowy pojawia się gdy pies dostaje za dużo mięsa.

Gość Gość
Nie mam świra na punkcie " dobroci " mięsa jakie daję psom , mam wrażenie ,że nawet wolą takie lekko oślizgłe kości Psy uwielbiają oślizgłe kości o specyficznym już zapaszku :D

bo zanim kupi sie karme to patrzy sie na sklad, w lepszych karmach nie ma tyle gowna co w tanich, wrecz przeciwnie - zawarte sa skladniki ktore psy potrzebuja do prawidlowego rozwoju szkoda ze tu nie ma Mysi

Gość milbo
jednym słowem - psu nie wolno jeść nic co nie jest albo czystym mięsem - albo karmą przygotowana przez koncern :)

Gość h4ufriohfg
Prawidłowa dieta psa składa się z : Produkty pochodzenia zwierzęcego 80%: 50% mięso (mięsień) 15% kości 15% podroby 20% żołądki Produkty pochodzenia roślinnego 20%: warzywa 75% owoce 25% Nie ma mowy o zbożach, a już zwłaszcza bułkach i to z cukrem :o . Dodatkowo można dać od czasu do czasu całe jajko, jogurt naturalny, olej z wątroby dorsza czy olej z łososia. Przypominam, że pies pochodzi od wilka i jest udomowionym DRAPIEŻNIKIEM. A drapieżnik nie pije mleka, nie je bułek czy odpadów ze stołu :o .

Gość pimpkowa
zrobiłamłam test z krwi na alergię i wyszlo, że nie jest uczulony na rybę ziemniaki i kaczkę. Traz to je i jet super. Ziemniaki muszą być tłuczone. za testy dałam 600 zł ale mam teraz zdrowego psa.

MLEKO, oprócz pełnowartościowego białka, zawiera tłuszcz (masło) oraz cukier mleczny (laktozę). Zdarza się, że psy w wieku ponad 2 miesiące, w sposób naturalny, po odsadzeniu, tracą zdolność trawienia laktozy, czego objawem jest biegunka po spożyciu mleka. Psom takim nie należy podawać słodkiego mleka. Jeżeli pies zwykle dobrze toleruje mleko, ale wystąpiło u niego rozwolnienie z innej przyczyny, takiemu psu także nie należy podawać mleka przez około 7 dni (a przynajmniej do czasu unormowania się konsystencji kału). Częstym błędem popełnianym przez właścicieli psów jest podawanie mleka jako „odtrutki u psa z biegunką. W takim wypadku mleko zwykle nasila objawy biegunki. W przypadku psów dobrze tolerujących mleko, ze względu na zawartość w mleku wszystkich składników odżywczych, może być ono dla nich wartościowym pokarmem (mleko nie jest dla psa napojem, napojem jest woda). Mleko nie powinno pozostawać w misce dłużej niż kwadrans, ponieważ szybko się psuje i może wtedy łatwo wywołać zatrucie pokarmowe.

ZIEMNIAKI Aby pies mógł strawić skrobię ziemniaczaną należy ziemniaki rozgotować i pomiąć (puree). Skrobia ziemniaczana (podobnie jak ryż) ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego (np. biegunki). Całych ziemniaków nie wolno podawać (pies często połyka je w całości i to bywa przyczyną poważnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych).

Gość h4ufriohfg
Karma sucha jest wysokoprzetworzona - zupełnie jak np. zupy w proszku, tu nie chodzi o to, czy to jest dobra firma czy zla, ale o to co sie musialo stac ze skladnikami tej karmy, ze nagle zamienily sie w rowne, ulepione, twarde kulki !

Gość darek 12345678
nie wiem jakie macie psy, ale ja miałem nowofundlanda, husky, szkocki colie i każdy z nich był championem, nie chorował ani nie miał problemów z metabolizmem. i wszystkie jadły suchą karmę, wołowinę ewntualnie cielęcinę z ryżem i marchewką i piły tylko i wyłącznie wodę. raz na czas dostawały indyka obranego z kości i duże wołowe kości (raczej dla zabawy i aby miały zdrowe zęby). naturalnie pies zje wszystko jak jest głodny. nawet zlewki z obiadu i surowe ziemniaki (sasiadki pies zdechł majac 4 lata bo okazalo sie ze pierwszy hodowca karmił go wlasnie chlebem oraz surowymi ziemniakami i pies miał cukrzycę!). czlowiek też przezyje o chlebie i wodzie. takie argumenty tu widzę. autorka chyba ma bardzo duże poczucie humoru, skoro ciagle napomina o wspomnianej przeze mnie wołowinie. no coz. swoją teorię na ten temat mam. aha, wcale domu nie musiałem sprzedawać. po prostu uważam, że pies też powinien jeść odpowiednio, a nie co popadnie.

Gość jrjujda
ja kupuje gotowe mielonki dla psa (kurczak bądź wołowina) do tego gotuje czasem kości wołowo-wieprzowe - 2 razy w tyg od czasu do czasu podaje podgotowaną wątróbkę bądź serca z kurczaków nie mam innych pomysłów

Gość h4ufriohfg
darek 12345678 - dokładnie ! Bierze się psa, a potem chce się oszczędzać na jedzeniu i uważa się, że można mu dać byle co i będzie fajnie, bo to "tylko" pies. Nikt nie mówi aby kupować psu polędwicę wołową, ale no ludzie , dawanie resztek byle się tylko psisko zapchało też jest przęgięciem.

z ciekawosci zobacz sobie w skladzie tej mielonki dla psa ile w niej miesa i reszty nie potrzebnych pierdol.. stawiam ze wiecej niz 10% miecha w niej nie bedzie

Gość darek 12345678
h4ufriohfg, jednych stać na polędwice dla psa innych na udko z indyka. natomiast najgorsza jest oszczędność na psie. to chciałem WYPOMNIEĆ swoją wypowiedzią nt. karmienia. zamiast wydawać kasę na zupełnie zbędne pierdoły można czasem "odżałować" 20 zł i kupić coś ekstra dla psa. natomiast co do mleka, to okazuję się że żaden organizm nie trawi laktozy. niektórzy nie są po prostu na nią uczuleni. proponuję najpierw się dokształcić a potem pisać te herezje.

Gość jrjujda
specjalnie sprawdziłam przed chwilą skład mieso pochodzenia wołowego 37 % mieso pochodzenia wieprzowego 18% reszta zboża i inne zw organiczne tj popiół właśnie nie wiem po co w składzie ten popiół?

Gość pimpkowa
Ten mój uczulony piesek je ziemniaki tłuczone na puszek, bo wiem ze inne szodzą. Szkoda mi go, że ma taką ubogą diete, ale nie ma brzydkiej sierśi ani nic podobnego. Jest wesoły i zdrowy i NIE DRAPIE SIĘ! Z testu wynika że najbardziej uczulony jest na mleko i wołowię, a ja mu dawałam wołowinę z ryżem i marchewką bo vet powiedział , że nie uczula. Cieszę się ze zrobiłam mu testy chociaż wet odradzał, że nie zawsze są wiarygodne. U mnie są super wiaryggodne.

Gość jrjujda
co ciekawe producentem tej mielonki dla psa jest firma SOKOŁÓW