Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alfraem

język za granicą

Polecane posty

Gość alfraem

Witam. Mam pytanie do obecnie lub jakis czas temu mieszkajacych za granica. a wiec chcialam sie zapytac po jakim czasie mniej wiecej zaczne rozmawiac plynnie po obcym jezyku. Zaznaczam ze nie mam duzego kontaktu z jezykiem. nie pracuje ani nie chodze do szkoly w tym roku. Duzo rozumiem, gorzej sie wypowiadam. Filmy rozumiem tak okolo w 80%, zaczelam nawet do kina chodzic, na kursie dla obcokrajowcow rozumiem wszystko prawie, ale wypowiadam sie sporadycznie. z mama rozmawiam w obcym jezyku czasami ale nie zawsze. chodze jeszcze na treningi w siatke, ale tam raczej sie gra a nie gada. Dodam ze bardzo mi utrudnia w zyciu brak plynnosci jezykowej, a jestem tu juz prawie 5 miesiecy...

Gość kkdcc
"zaczne rozmawiac plynnie po obcym jezyku" PO JĘZYKU ZACZNIE ROZMAWIAĆ? Dziewczyno, NIGDY nie zaczniesz mówić płynnie w żadnym języku! Po polsku nie udało ci się to do tej pory, co tu mówić o obcym?????

Gość kukura
ja jestem od 2 mcyi roumiem 90%, nie mam bariery jezykowej, mowie tez duzo,zreszta moja praca na tym polega:) Wszyscy mnie rozumieja,i codziennie uczesi ie nowych slow,samo wpada do glowy. :)

Gość aśkaaa
jeśli chodzi o angielski to szczerze mieszkam w uk 5 lat i mój jezyk uznam za komunikatywny ciężko sie nauczyc chyba ze poznasz angola i z nim zamieszkasz to szybciej

Gość alfraem
kukura jak to mozliwe ze po 2 miesiacach normalnie rozmawiasz? mialas juz stycznosć z tym jezykiem ? bo jak nie to jest malo mozliwe :P mi tez po 2 miesiacach tez zdawalo sie ze kapuje duzo i gadam dobrze, ale teraz widze ze sie mylilam :D

Gość kukura
Bo do tego trzeba mieć więcej niż 2 komórki mózgowe.

Gość alfraem
kkdcc SKARBENKU MOJ :* widzisz nie kazdy przesiaduje 24 h na dobe na internecie. pisalam to szybko i sie po prostu pomylilam. poczatku mialam napisac w jakim jezyku czli np. po polsku, po angielsku ale zmienilam zdanie i najwyrazniej PO nie zamienilam na W. BUZIACZKI nie bierz tyle tych tabletek na nerwice bo zaczynam sie martwić :*

Gość alfraem
kukura patrz jaka jesteś wyjatkowa! jestes jedyna osoba ktorej udalo sie nauczyc jezyk w 2 miesiace. BRAWO :)

Gość amisha nisha
ja znalam jezyk tak srednio ( myslalam ze w miare dobrze zanim przyejchalam ale zycie wszystko zweryfikowalo) przes pierwsze pol roku malo mowilam potem dostalam prace gdzie jezyk byl wazny i mysle ze tak po 6 meisiasch nabralam pewnsoci i plynnosci w mowieniuaczkolwiek nowych slowek ucze sie codziennie . od 6 lat w uk.

to zalezy jak dobrze znlas jezyk wczesnije, ja przyjechalam i moglam normlanie pogadac ale mialam duze braki, teraz po 7 latach czuje sie koncu na tyle pewna ze uwazam, ze nadaje sie do prawie kazdej pracy (oczywiscie w granicach moich kwalyfikacji) tutaj czego te powiedzmy 5 lat temu nie moglabym o sobie powiedziec..

Gość kukura
to byl podszyw,mam ciotke w tym samym kraju w ktorym jestem i sie troche uczylam,i bylam tu czesto, perfekt to oczywisccie nie jest,ale nie czuje sie jakas inna,czy cos. Wszystko zalatwiam sama,dogadalam sie na policji :D i generalnie jest moge narzekac:))

Gość amisha nisha
poza tym znam osoby ktore ''mowia po angielsku'' bez zacinania sie czy 'yyyyyyyyyyyyyyyyy'' ale wala takie bledy gramatyczne albo uzywaja nieodpowiednich slow . ai wieksozsc z nich tez pewnie uwaza ze mowi plynnie po angielsku.

Gość alfraem
amisha nisha moglabys mi powiedziec jak sie uczylas jezyka. Bo ja to robie tak, ze zaznaczam sobie slowka w slowniku ktore moga mi sie przydac i sie ich ucze. ale nie wiem czy to dobry pomysl..

Gość amisha nisha
u mnie w szkole ogolnie byl bardzo duzy nacisk na grmatyke wiec to mialam w sumie calkiem dobrze opanawoan ( i dzieki bogu za to ,bo tutaj pewnie bym sie nie nauczyla) do tego maialm taka ksiazke nie znam autora niestety ale byla w czerowenj okladce ksiazka jest dosyc stara wiem ze uzwayja ja nadal na studia filol. z ang. jest naprawde swietna. do tego czytalam ksiazki i zaznczalam slowka ktorych nie rozumialam -ze wzgledu na to ze tych slwoek na poczatku bylo dosyc sporo to zaznacz..... a napisze pozniej ob ide na lunch ;-)

Gość alfraem
przyjechalam tu pierwszy raz w lipcu i nie znalam ani jednego slowa :D duzo mi pomoglo jezykowo jak pod koniec wakacji mialam chlopaka wlocha, ale potem wyjechalam i teraz znowu mam bariere zeby buziak otworzyc i zaczac mowic, chcociaz slow duzo znam. rzeczywiscie, najlepszy sposob na nauke jezyka to znalezienie chlopaka :P

Gość alfraem
ja tez mam duzy nacisk na gramatyke i tez dziekuje bogu za to :P

Gość alfraem
Zdesperowana Domowa Żona masz racje, kiedys tak wlasnie mialam. paplalam dużo i zawsze ktos mnie rozumial... a teraz jak poznalam gramatyke wloska jakos sie zablokowalam, przemysle 2 razy zanim cos powiem itd. Co mnie bardzo irytujesama siebie irytuje! haha

Gość amisha nisha
do tego czytalam ksiazki i zaznczalam slowka ktorych nie rozumialam -ze wzgledu na to ze tych slwoek na poczatku bylo dosyc sporo to zaznacz..... zaznaczalam sobie tylko te slowa ktore sie powtarzaly , psisywalam je sobie w zeszycie ,pislaam jakies zdania z nimi ,potem je sobie powtarzalam co kilka dni . wiaodmo nie zapamieta sie tak wsyztkiego ale dosc spora czesc z tych slowek poznalam . i wazne jest zeby ich potem uzyc - wtedy o wiele trwalej trafiaja do glowy . do tego ogldalam tv ,glownie Przyjaciol z napisami po angielsku. tez duzo pomoglo . a co do tego co pisala ZDz- no niby tak ,ale niestety pozniej bledy wchodza w nawyk i trudno to zmienic. wiele osob nie dodaje np. s w 3 osobie, albo mowia YOu was albo uzywaja zlej formy czasownika itd. ja na poczatku zanim ocs powiedzilam to musialam 3 razy to przeanalizowac w glowie czy to jest gram .poprawnie- teraz nie musze juz tego robic. ale na poczatku bylo to denerwujace , mimo wszystko bylo warto- bo teraz juz po prsotu mowie co chce i przynajmniej pozniej nie musze sie wstydzic ze zrobilam jakig glupi blad, co oczywisce nie znaczy ze m isie bledy nie zdarzaja- jak najbardziej tak ale porownujac z innymi obcokrajowcami to przynajmniej nie sa jakies powazne bledy typu i come to home yesterday. poza tym to ja jestem troche perfekcjonistke dlatego dla mnie jest wazne aby nie popelniac bledow.

Gość amisha nisha
aha,no i oczywscie jezeli chodzi o literowki to nie ejstem perfekcjonistka ;-) :P co na pewno da sie zauwazyc,.