Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia.nie powiem jaka

Ile na chrzciny dziecku kolezanki. Zostalam poproszona o zostanie chrzestna

Polecane posty

Gość sylwia.nie powiem jaka

Przed chwila zostalam poproszona przez moja przyjaciolke abym zostala chrzestna jej dziecka. Zgodzilam sie bo wychodze z zalozenia ze dziecku sie nie odmawia. Nasza sytuacja materialna jest ostatnio tragiczna. Sami mamy 9-miesieczne dziecko, maz dostal sie na aplikacje za ktora placi sie spore pieniadze, ja szukam pracy i nadal studiuje, wynajmujemy mieszkanie. Kolezanka powiedziala ze zdaje sobie sprawe z naszej sytuacji i nie oczekuje niczego, zadnych pieniedzy, prezentow i ze zalezy im tylko na tym zebym to ja byla chrzestna. Czy uwazacie ze np jakies fajne krzeselko do karmienia i srebrny lancuszek bedzie wystarczajacy? Moje dziecko od chrzestnego dostalo 1000zl i dlatego pytam bo nie chce wyjsc na skąpą. Po prostu nie stac mnie na kokosy. Nawet sie smialam ze robimy wszystko w tym kierunku zeby kiedys miec wiecej i ze wtedy jakos ciocia sie zrehabilituje. Pomyslalam ze moze lepiej kupie cos niz dam marne 300zl. Co o tym sadzicie?

krzesełko do karmienia plus łańcuszek moze byc jako prezent Ale dlaczego nie odmówiłaś, ja bym wolala odmówic niz pakowac się w kolejnego chrzesniaka nie mając kasy. przecież wiadomo że to wydatki. A ze dziecku sie nie odmawia to bzdura, bo to nie dziecko prosi tylko rodzice, ono jeszcze nic nie rozumie

Gość tradycjaaaa
tez bym odmowila. poza tym chrzestni nie sa po to aby KUPOWAC PREZENTY tylko zeby pomoc WYCHOWYWAC dziecko i wg mnie rpezent nawet za 100zl jak najbardziej wystarczy. i tak po kilkultach cokolwiek kupisz bedzie wyrzucone i dziecko nie bedize nic z tego mialo. ja kupilam na chrzest dziecka kolezanki (nie ejstem chrzestan) taka ramke z wyrawerowanym imieniem i dniem urodzenia- mam nadzieje,ze dziecko bedzie to mialo przez wiele lat.

Gość apaulina
ale dlaczego odmawiac aj nie domawiałm choc mam tych chrzesnaikó sporo ja dla swoejgo dziecka tez nei oczekuje prezentów zreszta przez 12 lat nie dstał oprócz czekald czy 50 zł od chrzestnych nic i jakos żyje i nigdy nie msyląłm w ten spósb z eurodizny mikołajki gwiazda cso ma byc my jako rdozice mu zapewniamy prazenty a chrzestni niech o sowich dzieciach mysla na kamunei tez nei dostał kto wie ile ktos tym chrzestnym rpzeciez musi byc nigdy nei patrzyłam przez pryzmat pieneidzy czy prezentów kupiłabym to krzesełko i łańcuszek i po sprawie potem ewentualnie na roczek jakis upominek no na komunie i wesele kto pwoeidział ze z byle okazji chrzestni maja cos dawac

Gość werkaszperka
Ja bym sie wogole zastanowila nad byciem chrzestna u KOLEZANKI. Rodzina to jednak rodzina, ciezko zerwac z nimi kontakty. Ze znajomymi juz latwiej. znam wiele osob, co byly proszone na chrzestnych u znjaomych i teraz praktycznie nie widuja sie z chrzesniakami ;/ bo rodzice sa wiecznie zajeci i maja cie w dupie ;/ musiasz anonsowac sie by spotkac sie z chrzesniakiem, chore ;/ ja ostatnio chcialab zabrac chcresniaka do zoo, to matka byla przerazona ;/ wiec zadalam jej pytanie po chuja bralas mnie na chrestna skoro boisz sie ze mna dziecka zsotawic ?

Gość apaulina
no to rzeczywiscie dziwna matka

Gość tradycjaaaa
apaulina- no tak ,ale ludzie sa roznie, niektorzy wlasnie oczekuja ze masz prezenty kupowac. co dla mnie jest chore. towje dziecko wiec to twoj obowiazke kupowac prezenty a nie lcizyc na innych. nie po to sa chrzestni. ja sama zostaalam chrzestna i na poczatku tez kupowalam jej prezenty na urodziny, gwiazdke i za kazdym razem jka przyejzdzalam do polski czyli jakies 2 razy w roku. teraz stwierdzilam ze mam to w dupie. zamaist jej co kupowac to biore ja(9 lat) i moja siostre(12lat) na pizze,do kina, na basen albo gdzies tam.

Gość firefoxona
wkurwia mnie takie pierdolenie że dziecku się nie odmawia. No jakby Cię kurwa dziecko poprosiło to może się nie odmawia ale ono jeszcze nawet mówić nie potrafi. Mój brat jest w całkiem dobrej sytuacji finansowej i raptem kurwa w ciągu kilku lat stał się ojcem chrzestnym dla trójki dzieci - dodam, że to dzieci znajomych. Mówiłam mu, że to nie rodzina, za kilka lat możecie się przestać przyjaźnic i co wtedy zrobisz?? a on mi mówi, że dziecku się nie odmawia. Pierdolenie. Kup to krzesełko i łańcuszek, po co kuźwa dziecku 1000zł, wierzysz w to, ze wpakuja to dziecku?? na pewno kupia sobie coś do domu albo coś innego. Poza tym to nie pieniadze sie liczą, ale ludzie o tym zapominają

Gość firefoxona
jasne, można kupić prazent chrześniakowi na urodziny, święta czy coś tam jeszcze ale niech każdy robi to zgodnie ze swoim portfelem a nie zastaw sie a postaw się. problem polega na tym, ze matka czy ojciec chrzestny powinien być kimś bliskim dla dziecka a nie wujkiem od prezentów.

Gość nie masz - nie dawaj
daj tyle ile możesz. My też mieliśmy trudną sytuację i daliśmy maleństwu obrazek z aniołkiem. To w końcu religijna uroczystość. Myślę, że łańcuszek z krzyżykiem będzie ok. A nie pomyśleliście, że może nie mają kogo poprosić na chrzestną? Chrzestnym nie może być byle kto - rozwodnik, żyjący w wolnym związku czy co tam sobie jeszcze ksiądz wymyśli :) A prezenty na urodziny czy święta wcale nie są konieczne. Jakiś drobiazg od czasu do czasu, czy same odwiedziny i pamięć o dziecku są ważniejsze.

Wiecie co dziewczyny? To już kolejny taki temat i mnie ogromne zdziwienie bierze Dlaczego? W moich stronach nie daje się prezentów OWszem Matka chrzestna kupuję ubranko do chrztu i jakąś pamiątkę Ojciec-płaci za mszę (u nas 100zł) + świeca I też pamiątka Koszt maxymalny 300-400zł I tyle

O i jeszcze te prezenty U mnie nie daje sie ani na urodziny ani na imieniny ani na boze narodzenie Tylko na wielkanoc