Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja powiem że

dno oka u 4 latka-atropina przez tydzień?

Polecane posty

Gość a ja powiem że

jak w temacie.wczoraj podalam pierwszy raz i po przespanej nocy oko nadal u dziecka mega rozszerzone.okulistka kazala zakraplac do piatku 2 razy dziennie po jednej kropli.wiem ,że u starszych dzieci podaje sie krople pół godziny przed badaniem.może któras mama robiła swojemu dziecku?nie chcę mojego syna niepotrzebnie męczyć,tym bardziej,że po kroplach uposledzone jest widzenie.

Gość a ja powiem że
nie oko rozszerzone tylko żrenica oczywiście,ale wyglada to psychodelicznie.

Gość jablo
Moja roczna córka miała przez 6 tygodni kropione atropiną 2 razy w tygodniu i źrenicę miała przez całe 6 tygodni rozszerzoną nieustannie.

Gość a ja powiem że
przez 6 tygodni?masakra.ja mam podawac 2 razy dziennie po 1 kropli.

Gość a ja powiem że
tak myślę,że jak podam tylko raz dziennie wieczorem to badanie wyjdzie?czy może chodzić do przedszkola?

pamietaj że po atropinie dziecko ma światłowstręt. ja nie wiedziałam i zabrałam syna na dwór na oster słońce i podrażnł sobie oczy, bardzo płakał. akurat teraz jest pochmurno więc ok.

Gość a ja powiem że
wiem,dlatego jest to drugie podwjście do badania,pierszw było w lato i tez wyszlismy na spacer.maskra.łzy lały mu się ciurkiem,ale ponawiam pytanie-czy wystarczy zakraplać raz dziennie np.wieczorem?

Gość a ja powiem że
up,up,........

Gość idzie zima............
mi okulistka kazała zakrapiać trzy doby przed badaniem,dwa razy dziennie,ostatni raz rano w dzień badania.Córka ma 5 lat ale rok temu robiłam tak samo

Nie rozumiem po co autorko chodzisz z dzieckiem do lekarza skoro potem podważasz jego zalecenia i szukasz porad u ludzi na kafe :o wiadomo że każdy przypadek jest inny i nic nie pomoże Twojemu dziecku to, że ktoś inny tak miał albo nie miał :o

Gość a ja powiem że
po to,że konsultowałam się jeszcze u znajomego okulisty,ktory mówił zupelnie co innego,że przed badaniem 30 minut po jednej kropli do każdego oka.

Gość idzie zima............
na pierwszej wizycie Kinga miała zakrapiane 20 minut przed badaniem,dostałam receptę i na druga wizytę już jej miałam zakrapiać trzy doby przed badaniem,miała dokładnie okresloną wadę i dostała okulary,teraz po roku znów mam jej zakropiac trzy doby i okulistka stwierdzi czy wada uległa zmianie

Gość Zamiennik

Alternatywą dla atropiny jest cyklopentolat

te krople do oczu wystarczy zakroplić raz przed badaniem, a działają jak kilkudniowe terapia kroplami atropinowymi

Gość Lol

Już od dawna nie stosuje się atropiny do oglądania dna oka! Atropina ma bardzo szerokie działanie na układ autonomiczny i tylko psychopata by to wypisał do rutynowego badania a już zwłaszcza do domu.  Atropina działa ponad tydzień do 2 tyg. Albo mylicie atropine z czymś innym albo się leczycie cholera wie gdzie. 

Poza tym do rutynowego obejrzenia dna oka wystarczy zakroplic 15 min przed badaniem jeden raz