Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylvvka

Jak można sie zabezpieczyć przed zakupem nieruchomości z hipoteką?

Polecane posty

Gość sylvvka

Bo może być przecież taka sytuacja gdzie będzie obciążenie hipoteki, ale w sądzie jeszcze nie zdążą tego dopisać. Czy notariusz za to odpowiada czy może biuro nieruchomości, albo można jakieś ubezpieczenie od tego wykupić?

Gość no ro to
idziesz i sprawdzasz księgę wieczystą nieruchmości. Hipoteki sa wpisywane w księgi wieczyste.

Gość sylvvka
a jak nie zdążą wpisać?

teraz większość ksiąg jest prowadzona w systemie informatycznym, jak zobaczysz wzmiankę w dziale IV to nie kupuj....sąd teoretycznie ma obowiązek rejestrować wnioski od razu, w praktyce niestety trwa to dlużej :/. Zresztą recepty nie ma, skąd wiesz czy ktoś nie zlożył w sądzie wniosku o wpis hipoteki na kilka chwil przez wizytą u rejenta? Po prostu zwróć uwagę u kogo to kupujesz.

Gość sylvvka
Skąd wiesz czy ktoś nie zlożył w sądzie wniosku o wpis hipoteki na kilka chwil przez wizytą u rejenta? To właśnie, o to mi chodzi... Co w takiej sytuacji jak ktoś złoży taki wniosek i ja bym o tym nie wiedziała...

Gość gertyewk
wg mnie nie ma z tym problemu ponieważ przelewasz pieniadze najpierw bankowi a pozostałą kwotę włascicielowi i wtedy jest wykreslenie z hipoteki, uprzednio bank daje zaświadczenie ale znam wiele osób które zrezygnowały z zakupu nieruchomości która sie podoba tylko dlatego że miało jakąs kwote w hipotece

Gość sylvvka
jak jak?

Gość sylvvka
jak? :)

Jak bedziecie pisac akt u notariusza to jego obowiazkiem jest zbadanie ksiegi wieczystej. Jesli bedzie zmianka w dziale IV to notariusz nie spisze aktu poki nie wyjasni tej ze wzmianki. Taka rola notariusza. Za cos cash bierze

Gość Gosciówka

W przypadku zakupu nieruchomości zawsze powinniśmy sprawdzić treść ksiąg wieczystych, nie tylko hipotekę, chociaż jej najwięcej osób się obawia. A tymczasem może być tak, że nieruchomość ma tę hipotekę po prostu niewykreśloną, lub właściciel nieruchomości spłaci ją naszymi pieniędzmi, którymi zapłacimy za nieruchomość.

Poza hipoteka trzeba dokładnie sprawdzić czy nieruchomość nie ma współwłaścicieli, czy nie jest na niej ustanowione jakieś ograniczone prawo rzeczowe np. prawo dostępu do drogi. Bo może się okazać, że sąsiedzi mają pozwolenie przejeżdżać przez naszą działkę - co nie każdemu się spodoba.

Co do treści ksiąg wieczystych - numer kw powinien nam podać właściciel nieruchomości, najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem negocjacji. Wtedy od razu wiemy, czy chcemy brnąć dalej w tę transakcję i podejmować jakiekolwiek negocjacje.

Jeśli właściciel nieruchomości nie chce podać numeru księgi wieczystej - możemy sami ją sprawdzić na stronie https://hipoteki.pl/ I tak wiem - jest to strona płatna i ustalenie numeru kw kosztuje 19 zł. Ale nie każdy sąd udostępni nam informacje na temat numeru księgi wieczystej, bo mimo zapisanej w ustawie "jawności ksiąg wieczystych" wielu urzędników uważa, iż należy się wykazać interesem prawnym, by taki numer otrzymać, a chęć zakupu działki to interes faktyczny, nie prawny. 

To samo tyczy się Wydziału Geodezji - wypisy i wyrysy udostępniane są wszystkim, ale tylko te w okrojonej wersji - bez numeru kw. By otrzymać pełny wyrys z ewidencji, konieczne jest wykazanie interesu prawnego - tak jak ma to miejsce w sądzie. I ja wiem, ze to jest taki paradoks, ale trudno cokolwiek na to poradzić.