Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emisiek1

Ile komornik moze mi zabrac z wynagrodzenia,pracuje na pol etatu

Polecane posty

Gość emisiek1

Pracuje na pol etatu ,mam okolo 560zl brutto ile moze mi komornik zabrac miesiecznie?

Gość weronika rotatti
nic.Bo nie ma z czego.

Gość emisiek1
Skad wiesz? To co sie stanie z tym zadluzeniem? To jest okolo 2500.. Nie zaplacilam kiedys jednego rachunku za tel. i teraz po 6 latach przyszla mi taka suma do zaplacenia .. Nie dostawalam wczesniej zadnych pism( bo mam zmeldowanie gdzie indziej), dopiero moj szef dostal pismo o zajeciu wynagrodzenia.. Co mam teraz zrobic?? Pomozcie blagam!

Gość szewc Felek
po 6 latach? takie należnosci sie przedawniają........chyba po 3 latach

Gość co to znaczy kiedyś?
Takie rachunki się przedawniają po 3ech latach.

Gość emisiek1
Ja nic nie dostalam , moj szef dostal zajecie wynagrodzenia za prace oraz wierzytelnosci zasilku chorobowego i wezwanie do dokonywania potracen Komornik jest w innym miescie, jedynie moge zadzwonic tylko po co? Czy to ,ze nie dostawalam zadnych pism, ratuje mnie jakos? Czy przez tel. moge dogadac sie z komornikime i splacac to jakos w ratach?

Gość emisiek1
To byl jakies 6 lat temu mialam jeszcze tel. w idei przyszedl mi rachunek cos na 400zl ja chorowalam wtedy na depreche i kompletnie to olałam wtedy . Nic mi nie przychodzilo ,wiec stwierdzilam ,ze sie przedawnilo ,albo co.. i tak teraz dostaje nowine w pracy.. Załąmka :(

to jest świadczenie okresowe, przedawniło się, bo minęły 3lata od daty płatności.

Gość emisiek1
Kiedys nie pamietam dokladnie kiedy to bylo okolo 6 lat temu jak nie 7 Jak sie przedawnilo to jakim cudem teraz mam do zaplacenia 2500?

Gość szewc Felek
przede wszystkim czy było orzeczenie sądu? czy windykują tylko przez firmę windykacyjną?

Gość emisiek1
Podobno dlug zostal sprzedany firmie windykacyjnej a firma zlecila komornikowi

nie mają prawa Ci potrącać (zresztą tu chyba nie ma z czego, bo potrąca się też w okreśłoych granicach). Nie uznawaj tego długu, bo nie musisz. Tu poczytaj. Jeśli masz jakiś papier, że byłaś chora to tym lepiej. http://www.eporady24.pl/zarzut_przedawnienia_nie_zawsze_skuteczny,aktualnosci,1086.html

Gość emisiek1
Chyba bylo orzeczenie sadu ,bo na tym pismie sa koszty procesu , koszty zastepstwa adwokackiego w egzekucji itd..

jesli komornik zajal juz wynagrodzenie to znaczy, ze byl wydany wyrok nakazowy - operator skierowal do sadu sprawe na podstawie niezaplaconych faktur, pewnie wyslali pismo na inny adres, ten, ktory mieli w swoich papierach, podwojne awizo uznawane jest za doreczone, wiec masz do zaplacenia zalegla kwote z rachunku plus odsetki, a to co stwierdzone prawomocnym wyrokiem przedawnia sie po 10 latach. Zadzwon do tego komornika, niech Ci powie na jakiej podstawie zajal Ci wynagrodzenie, musi miec w papierach ten wyrok nakazowy. Poza tym komornik dziala na polecenie wierzyciela, czyli operatora i prowadzi egzekucje w kazdy prawnie dopuszczalny sposob - czyli najprosciej z wynagrodzenia.

Gość co to znaczyda
bo firmy zawsze chcą odzyskać swoje pieniądze licząc, że ktoś nie zna tego przepisu, że się przedawnia po 3latach. Jak zaczniesz płacić to tak jakbyś uznała ten dług. Czy jest wyrok sądu czy tylko firma windykuje?

musisz w ciągu 7 dni od daty otrzymania pisma od komornika napisać do właściwego Sądu wniosek o przywrócenie terminu rozprawy i równolegle złożyć do tego samego Sądu sprzeciw, inaczej dług przyklepany

Gość emisiek1
Do wlasciwego , czyli ktorego? Ja mieszkam w Krakowie a te sad jest z Inowroclawia. Czy bede za to placic? Boze ja kompletnie w tym nie lapie :(

Gość emisiek1
EOS Investment Hamburg

Gość emisiek1
Dzis odebral moj szef

Gość co to znaczyda
słuchaj, ale jak wyrok zapadł już 3lata po terminie wymagalności to masz prawo skorzystać z zarzutu przedawnienia. Ustawowym skutkiem przedawnienia jest powstanie po upływie terminu przedawnienia po stronie tego, przeciw komu przysługuje roszczenie (dłużnik), uprawnienia do uchylenia się od jego zaspokojenia, czyli tzw. zarzut peremptoryjny (art. 117 2). Wykonanie tego uprawnienia powoduje, że roszczenie już nie może być skutecznie dochodzone. Skorzystanie przez dłużnika z przysługującego mu prawa i uchylenie się od zaspokojenia roszczenia obliguje sąd do oddalenia żądania pozwu obejmującego przedawnione roszczenie. W razie nie podniesienia przez dłużnika zarzutu przedawnienia sąd nie może przedawnienia uwzględnić z urzędu. Kiedy zapadł wyrok? Czy już gdy minęły 3lata od daty wymagalności tego rachunku?

Gość emisiek1
Ja nie odbieralam nic, bo nic do mnie nie przyszlo,tam gdzie jestem zameldowana moj brat wyrzuca wszystko co do mnie przychodzi.. Dlatego ja o niczym nie wiedzialam

dluznik moze zglosic zarzut przedawnienia albo w odpowiedzi na pozew, albo ewentualnie w sprzeciwie od nakazu zaplaty. W tym wypadku wyrok jest prawomocny i nic tu sie juz nie da zrobic. Sad z urzedu nie bada przedawnienia.