Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Stella_

Druga ciąża po 30-stce, plany i realia -dołączycie ???

Polecane posty

Gość Stella_

Witajcie, właśnie podjęliśmy decyzję o drugim dziecku. Przyznam się, że przyszło mi to z trudem i czuje się strasznie niepewnie - synek 6 lat, a 3 lata temu poronienie... :( Teraz dopiero odważyliśmy się zacząć starania. Mam 34 lata, wiadomo, że każda ciąża to indywidualna sprawa, ale zastanawiam się czy to nie za pozno na dziecko. W końcu kiedy się urodzi bede miała 35 lat, wszędzie "mądre głowy" twierdzą, że to wiek od ktorego zwiększają się prawdopodobieństwa niedonoszenia ciązy, problemów rozwojowych płodu, no i w ogole problemów z zajściem... Czy dołączycie Dziewczyny, które staracie się o ciążę w podobnym wieku? A może już Wam się udało i chcecie podzielić się swoimi przemyśleniami i problemami?

A.. i jeszcze dodam, ze kazda z moich kolezanek mowi, ze nie chce juz dziecka, bo mają odchowane i nie chce im sie wracac do pieluch..... Tak mnie podbudowują ;)

Gość Migggga
Fajne masz kolezanki..:)

Gość mama33zzz
Hejka! Chentnie popisze z tobą. Mam 2 dzieci i chcemy miec 3 . Mam 33 lata.

ja mam 28 lat syna 4 lata i zawsze twierdziłam że nie chce już ale zachciało mi się ale się boję miałam ciężki poród i ach sama nie wiem

Gość krztyna krztyny
mam 2 kolezanki lat 32 jedna urodziłą dziecko z zespołem downa( bardzo poważne ma te wady) . Druga przez 3 mce stres na maxa bo podejrzenie downa wszystkie badania długo trwaja stąd ten czas stresu ale na szczescie ma byc wszystko ok -rodzi za 2 mce . Sama mam 32 lata i jedno dziecko po ich doświadczeniach ja napewno się nie zdecyduję. :( Tobie jednak życzę dużo szczęścia i zdrowego dziecka :D

Wlasnie, nie napisałam, ze tez miałam problemy z 1-szym dzieckiem. Nie chce mi sie nawet tego przypominać :( Im bardziej chcę (serce) tym bardziej stwierdzam, ze nie powinnam (rozum) :(

Gość DJEHFUIWGTQ3
idzie kryzys, będzie wojna :( i to nie będą dobre czasy dla dzieci :(

moja mama urodziła w wieku 37 lat:) mam o 17 lat młodszego braciszka:) i wszyscy są szczęśliwi:)

Jak moja mama była z bratem w ciązy w wieku 32 lat, to sobie wtedy myslalam: PO CO JEJ NA STAROSC DZIECKO??? :) A teraz sama chce na starość :)

moja mama urodziła w wieku 37 lat:) mam o 17 lat młodszego braciszka:) i wszyscy są szczęśliwi:)

Gość mama33zzz
jakoś nie uważam że 32lata -to starość. Owszem lepiej nie czekać długo na 1 dziecko ale nastempne w tym wieku to nora. Moja znajoma urodziła w wieku 34lat 3 córe. Jest między nimi 13 lat różnicy i nikomu to nie przeszkadza. Ja też nie jestem do końca pewna ale tylko dlatego że zrobiłam się wygodna. Myszka -a z tymi porodami to różnie u mnie drugi trwał 3,5 godz.

Gość wijoło
34 lata i za późno na dziecko ? Ja pierwsze urodziłam w wieku 30 lat, aktualnie mam 32 lata i jeszcze mam w planach drugie dziecko w moim życiu i wcale nie zakładam, że to musi stać się już teraz, do 40-stki mam czas, by spłodzić i urodzić drugie, a nawet i po 40-stce jest jeszcze szansa.

Gość wijoło
34 lata i za późno na dziecko ? Ja pierwsze urodziłam w wieku 30 lat, aktualnie mam 32 lata i jeszcze mam w planach drugie dziecko w moim życiu i wcale nie zakładam, że to musi stać się już teraz, do 40-stki mam czas, by spłodzić i urodzić drugie, a nawet i po 40-stce jest jeszcze szansa.

Córke urodziłam jak miałam 19 lat, a synka jak miałam 34 lata. Różnica 15-stu lat. Dziś mam 36 lat synek ma 2,5 roku i nie uważam że po 30-stce jest sie za starym na dziecko. W tym wieku człowiek jest dojrzały ustawiny zawodowo materialnie i wie czego chce i wie co może dac swoim dzieciom, bo nie sztuka jest spłodzic i urodzić dziecko, ale trzba je jescze wychować i zapewnic mu prezyszłość.

Gość majka mama
No to i ja dołączę...:)31 lat , obecnie w 9 miesiącu....jutro śmigam do szpitala...no i w dorobku 12-letnia córa....:)

witam!Mam 34 lata i spodziewam sie 2 dziecka-maj przyszłego roku.W dorobku córcia 19 m-cy. mam duzo kolezanek ,które urodziły po 30stce i wszystkie maja zdrowe dzieci. znam za to pare dziewczyn które rodziły przed 30stka i miały w ciąży problemy.nie ma na to reguły. Mnie tylko cierpnie skóra,przed kazda wizyta u lekarza,bo boje sie ,z ebedzie cos nie tak i trzeb abedzie lerzec,a tu male dziecko w domu.Mieszkam daleko od rodziny i byłby problem.

Gość gość
Hej, pierwszą ciążę straciłam mając 21 lat - poronienie w 8 tyg. Potem w wieku 24 lat urodziłam zdrowego synka. Jeszcze do niedawna nie chciałam dzieci, A teraz znowu obudził się we mnie instynkt macierzyński. Również mam straszne obawy czy donoszą ciążę i czy dziecko będzie zdrowe tyle się teraz mówi o chorobach i deformacjach. Mam 31 lat. Przez 4 lata spirala i nie wiem czy w ogóle po jej wyjęciu wszystko będzie dobrze.