Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwne diagnozy a dziecko..

mamy pomocy- dziwne diagnozy a dziecko dalej nie je

Polecane posty

Gość dziwne diagnozy a dziecko..

Problem zaczal sie kilka miesiecy temu kiedy dziecko nagle stracilo apetyt do tego stopnia ze jadlo tylko wybrane produkty w niewielkich ilosciach. Dzis doszlo do tego, ze dziecko prawie nic nie je ( nie chudnie) lecz slabo przybiera na wasze, jest blade, ma lekko podkrążone oczy. Przeszlismy badania podstawowe : morfologia, mocz,wymaz z krwi, kal na pasozyty ( podstawowy) i wszystko jest niby ok. Poza jedna rzecza. Mianowice w rozmazie z krwi u dziecka wystepuja jakies wodniczki. I pytalam lekarki a ona nie jest w stanie mi odpowiedziec co to sa wodniczki. Pani z labolatorium zwrocila mi jeszcze uwage na ich obecnosc poniewaz ona nie wie co to jest. Jak widac nikt nie wie a dziecko sie pogarsza . Szukajac w internecie tych wodniczek trafilam na trop . A wlasciwie , ze wodniczki sa budowa pierwotniaka. Czytaja dalej - bo skad takie cos w krwi dziecka? Napotkalam sie na lamblie , ktore to sa pierwotniakami z grupy wiciowców ( jest 6 grup tych pierwotniakow z tego co widzialam). Wiec doszlam do wniosku, ze cos wspolnego to ma z tym i zadzwonilam do lekarki. Lekarka powiedziala, ze absolutnie to nie moze miec nic wspolnego z pierwotniakami o ktorych mowie poniewaz w krwi by sie to znalezc nie moglo. A kiedys przegladajac rozne fora trafilam na kobiete, ktora pojechala na specjalistyczne badanie krwi w kierunku pasozytow itp m.in lambli. Ponoc takie badanie jest pewniejsze i szybciej mozna wykryc te zyjatka. Wiec jak to w koncu jest z ta krwia i jakby nie patrzec dziwna obecnoscia ,,nieznanych" wodniczek, ktore to wystepuja jak byk w krwi mojego dziecka?? czy ktoras mama ma jakies doswiadczenie z tymi żyjątkami ? Czy ktoras mama wykonywala badania z krwi na obecnosc pasozytow????? Bardzo prosze o pomoc. Bo sie juz chyba nie dowiem o co tu chodzi?

Gość parus
Raczejnie chodzi tu o pierwiotniaki, ale o limfocyty atypowe reaktywne. Są to duże komórki powstające w wyniku stymulacji antygenowej. Związane są zazwyczaj z występowaniem chorób wirusowych, jednakże mogą pojawić się jako efekt reakcji polekowej, immunizacji organizmu, zaburzeń hormonalnych oraz schorzeń autoimmunologicznych. Proponuję strony o limfocytach atypowych. Pozdrawiam.

Gość lizaaakchcem
wiesz co ja nie mam kompletnie pojecia lae na Twoim miejscu skonsultowałabym to z kilkoma lekarzami