Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdezorientowana :(

Czy Tydzień ciąży liczy się od ostatniej @ czy od poczęcia?

Polecane posty

Możecie mnie besztać, że się nie znam, ale chciałabym wiedzieć jak to się liczy.

Gość norr rr
od ostatniego okresu.

Internetowe kalkulatory licza od pierwszego dnia ostatniej@ a lekarz? Mhy to zależy od lekarza. Moja gin od@

Gość norr rr
różnice w liczeniu mogą wynikać z faktycznego wieku ciaży -jeśli na usg wyjdzie młodsza niż wg om, ale tak czy inaczej usg podając wiek ciązy dodaje te 2 standardowe tygodnie wiec liczy od ostatniego okresu. Czyli wiek zapłodnieniowy plus 2tyg.

Gość Lena204
od ostatniej miiesiączki

ginekolodzy zazwyczaj liczą termin od ostatniej miesiączki czyli np jak jesteś w 10tc licząc od daty ostatniej miesiączki, to od poczęcia w 8tc, zawsze przyjmuje się plus minus dwa tygodnie

Czyli jeśli ostatnią @ miałam 1 listopada, to dziś mi się zaczął 6tc? Beta hcg wskazuje "wiek" zarodka?

Gość norr rr
Beta jest raczej wykonywana w celu określenia czy ciąża sie rozwija (chodzi o przyrost hcg w ciągu 48godz. -robi się dwa badania) niż w celu określenia wieku ciązy. Widełki dla poszczególnych tygodni wg beta hcg są naprawdę szerokie wiec określenie realnego wieku ciąży jest mało konkretne. \Od konkretnych wyników jest usg.

Gość TereskaNiebieska :)
Mozna tak albo tak.... tylko trzeba wziac poprawke ze jak sie liczy od ostatniej @ to ciaza trwa 42 tygodnie :P

Dziękuje Wam serdecznie :) Pierwsza beta wyszła 1211 czy jakoś tak, druga jutro. czy robiąc usg przed świętami 22-23 grudnia, bedzie juz cos widać? To by wypadał początek 8tc.